1441_zzzzz

10 locuri pe cale de disparitie

Fie ca e vorba despre cres terea nivelului marii, de sertificare, ploi musonice, topirea ghetarilor, fie de acidifierea oceanelor, incalzirea sistemului climatic produce pagube incomensurabile. Dincolo de efectele nefaste asupra ecosistemelor si biodiversitatii, din ce in ce mai greu de evaluat si controlat, fenomenul dezastruos va sterge, in curand, de pe harta geofizica a Pamantului, o serie de obiective turistice importante. Iata care sunt acestea:
1. INSULELE MALDIVE
Sunt cel mai jos teritoriu din lume, avand o altitudine maxima de 2,3 metri si o medie de numai 1,5 metri deasupra nivelului marii. Din acest motiv, 80% din arhipelag risca sa fie inghitit oricand de valurile oceanului. Iar daca apa va mai creste, Maldivele ar putea fi prima tara de pe mapamond care dispare definitiv, politic si fizic.
2. BANGLADESH
Situat in delta fluviilor Gange si Brahmaputra, o zona foarte vulnerabila la schimbarile climei, statul risca sa piarda aproape 50% din teritoriu, daca nivelul apei ar creste cu un metru. In fiecare an, aici au loc ample calamitati naturale precum inundatii, cicloni tropicali si tornade, care distrug totul in jur si fac zeci de mii de victime.
Daca planuiesti sa pleci intr-o vacanta si nu stii incotro sa te indrepti, inspira-te din acest articol. Viziteaza aceste locuri superbe, pana nu e prea tarziu.
3. SUDUL AUSTRALIEI
Desertificarea ameninta si sudul Australiei. In aceasta zona, rezervele de apa dulce scad de la o zi la alta, iar campiile aride cresc riscul incendiilor de padure, amenintand agricultura, viata animalelor salbatice, dar si pe cea a locuitorilor.
4. ZAPADA DIN KILIMANJARO
Considerat cel mai inalt munte din Africa (6.021 m), Kilimanjaro are un varf (cel vestic) caruia localnicii ii spun Masai Ngaje Ngai, in traducere Salasul lui Dumnezeu. Datorita aerului de templu, intretinut de zapada imaculata care il imbraca, indiferent de anotimp. In ultimii ani, invelisul alb si-a restrans dimensiunile, specialistii afirmand ca doar in 15 ani acesta ar putea deveni istorie.
5. ZAPADA DIN MUNTII ALPI
Si ghetarii europeni sunt extrem de vulnerabili. Cercetatorii considera ca, pana la finele acestui secol, peste 75% din volumul ghetarilor alpini se vor topi. Fenomenul a afectat deja granita italo-elvetiana, aceasta inaintand, in 2009, in unele zone, cu aproximativ 150 m in teritoriul italian.
6. PARCUL NATIONAL GLACIAR DIN SUA
Numele parcului provine de la existenta ghetarilor din timpul perioadei de glaciatiune, care insa dispar in ritm accelerat. Acum 100 de ani, in acest parc existau 150 de ghetari. In 2005, mai ramasesera 27, iar pana in 2030 ar urma sa dispara si ei.
7. TUNDRA DIN ALASKA
Incalzirea globala afecteaza zona arctica de doua ori mai rapid decat restul Pamantului. Drept urmare, daca ritmul cresterii temperaturilor se mentine, pana in 2100, intre 77% si 90% din tundra exis tenta in 1920 va disparea.
8. MAREA BARIERA DE CORALI
Acest monument al naturii, clasat in patrimoniul mondial, se va degrada atat de mult din pricina acidifierii si incalzirii apelor, incat va deveni de nerecunoscut doar in doua decenii. Avertizarea vine din partea lui Charlie Veron, fost cercetator coordonator al Institutului Australian de Stiinta Marina. Nu exista cale de scapare sau speranta. Marele Recif de Corali va disparea in urmatorii 20 de ani. Va fi primul ecosistem al lumii care va intra in colaps. Vorbesc nu doar in numele meu, ci in asentimentul expertizei tuturor cercetatorilor recifului de corali si al fi ecarei organizatii de cercetare. Am vorbit cu toti. Aceasta este realitatea, a declarat omul de stiinta.
9. AFRICA SAHARIANA
Exista estimari potrivit carora suprafata desertului Sahara creste cu 0,5 kilometri patrati pe luna! Daca tendintele se pastreaza, desertul s-ar putea extinde in tot nordul Africii. Pentru combaterea acestui fenomen, mai multe tari africane au decis plantarea unei linii continue de copaci de 15 km latime si de 7,775 km lungime, din vestul continentului, in Senegal, pana in est, la Oceanul Indian. Oamenii de stiinta spera ca aceasta centura de copaci, numita Marele Zid Verde, sa combata eroziunea solului, sa incetineasca viteza vantului si sa opreasca avansarea nisipurilor.
10. VENETIA, GRANDE CANALE
Odinioara stat independent si putere europeana majora, Venetia este, indiscutabil, unul dintre cele mai frumoase orase din lume, care insa intra, usor-usor, in declin. Din noiembrie 2009, cand nivelul apei a atins recordul de 131 centimetri, Venetia a fost intr-o inundatie continua si niciun efort ingineresc nu a putut, inca, sa gaseasca o solutie permanenta pentru problema scufundarii sale. Se estimeaza ca, in maximum un secol, omenirea nu se va mai putea delecta cu splendorile acestei metropole. Asa ca, rezerva-ti timp si viziteaz-o cat inca se mai poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *