1658_legume

Adevarul despre alimentele bio

Prof. univ. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, Director stiintific al INSTITUTULUI DE CERCETARI ALIMENTARE, – R&D Bucuresti
In prezent, s-a ajuns la un punct critic privind sanatatea consumatorului. In special, din cauza utilizarii pe scara extinsa a ingrasamintelor chimice de sinteza, a pesticidelor, antibioti celor, hormonilor, sistemelor de crestere industriala superintensiva a plantelor si animalelor, a organismelor modificate genetic, a aditivilor alimentari, a aromelor artificiale, precum si a poluarii globale a mediului inconjurator. In felul acesta, a aparut necesitatea obtinerii alimentelor prin utilizarea a mai putine substan- te chimice si a procesarii minimale a alimentelor, astfel incat sa ramana biologic activi cat mai multi compusi naturali. In felul acesta, organismul uman, aflat in fata agresiunilor de tot felul, este sustinut si aparat de aces tea prin consumul de alimente cu potential nutritiv si biologic ridicat, cat mai putin poluate.
Pentru a fi considerate bio, legumele si fructele trebuie cultivate in zone nepoluate, desigur fara pesticide si insecticide.
O TOT MAI MARE NEVOIE
Aceia dintre noi care au constientizat aceste adevaruri des pre
ALIMENTE si SANATATE doresc sa consume o hrana cat mai curata si cat mai apropiata de starea ei naturala. O speranta pot fi ALIMENTELE ECOLOGICE, organice sau biologice, termeni sinonimi pentru alimentele obtinute sub o stricta monitorizare a unui organism de certificare. Acest organism de certificare va urmari alimentul pe tot lantul de productie, de la calitatea solului, a apei, a aerului, excluzand utilizarea chimicalelor de sinteza (fertilizatori, pesticide, antibiotice, hormoni, unele E-uri, arome artificiale), a organismelor modificate genetic, a soiurilor si raselor hibride. Apoi, materiile prime agroalimentare sunt procesate menajant, alimentele fiind urmarite pana la furnizarea lor catre consumatori.
CU OCHII PE ETICHETA
Alimentul ecologic sau bio poarta pe ambalaj doua sigle si anume: AE – agricultura ecologica – si pe cea a organismului de certificare, spre exemplu, X-CERT 023. Fara aceste doua sigle niciun aliment NU ESTE BIO sau ECOLOGIC. Organismele de certificare a alimentelor ecologice pot fi din tara sau din Uniunea Europeana, insa trebuie acreditate in Romania de catre RENAR. Toate alimentele ecologice acreditate sunt de incredere.
BIO PENTRU COPII
Te intrebi daca e bine sa le dai copiilor doar produse Bio? Da, insa trebuie sa acorzi o atentie mare alimentelor procesate, intrucat este necesara respectarea cerintelor nutritionale. De aceea, fructele si legumele proaspete sunt cele mai indicate.
DOAR BIO NU E SUFICIENT
Dupa ce ne-am asigurat ca alimentul pe care dorim sa-l cumparam este cu adevarat bio, trebuie sa tinem seama ca si acesta, pentru a fi SANATOS, trebuie sa raspunda regulilor nutritionale. De aceea, trebuie sa constientizam ca NICIUN ALIMENT BIO NU ESTE CU ADEVARAT MAI SANATOS, in cazul in care ECHIVALENTUL SAU CONVENTIONAL NU ESTE SANATOS. Spre exemplu, painea alba ecologica nu este cu nimic mai sanatoasa decat painea alba conventionala. In schimb, este mai scumpa. Asadar, va trebui sa invatam sa alegem intotdeauna alimentele bio-ecologice mai putin prelucrate, rafinate, iar acestea, pentru a-si produce efectele benefice sanatatii, trebuie integrate intr- o dieta echilibrata si diversificata in cadrul unui STIL DE VIATA ACTIV SANATOS!
NU UITATI DE CRITERIILE NUTRITIONALE
Alimentele naturale integrale bio, cum sunt fructele si legumele consumate in stare cruda, in sezon, sunt, de regula, mai putin poluate decat cele obtinute in alte sisteme agroalimentare.
In schimb, alimentele bio culturale, compozite, procesate si rafinate trebuie alese numai dupa criterii nutritionale, pentru a fi superioare celor conventionale. Aceasta inseamna ca nu intotdeauna un aliment Bio este automat mai sanatos decat unul conventional. De asemenea, simplul fapt ca un aliment este Bio nu ne garanteaza ca este si de calitate mai buna (senzoriala, nutritionala si inocuitate), daca nu indeplineste conditiile cerute de nutritia si fiziologia umana.
Cu atat mai mult cu cat si in alimentele ecologice se utilizeaza, cu aprobare, un numar de aproximativ 48 de E-uri.
Minimum 2 ani de zile nu trebuie tratat chimic solul pentru a putea produce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *