1849_maini

Adio palme arse

Odata cu racirea vremii, pielea mainilor se usuca – dosul mainilor devine aspru si descuamat, iar in palme se formeaza crapaturi…
CARE SUNT CAUZELE?
Mainile sunt departe de inima, iar atunci cand afara este frig si vant, din cauza vasoconstrictiei, sangele nu mai reuseste sa le hraneasca suficient. Un alt fenomen care duce la uscarea stratului cornos al mainilor tine de faptul ca, in asemenea imprejurari, pielea reduce productia de grasimi (lipide), deoarece sintetizarea lor consuma foarte multa energie. Iar cand pielea nu mai este protejata de grasimi, devine foarte vulnerabila, mai ales in timpul spalatului. Trebuind sa ne spalam pe maini de cateva ori pe zi, nu facem altceva decat sa eliminam si acele putine grasimi pe care pielea a reusit sa le produca si accentuam astfel problema.
CE E DE FACUT?
Remediile pentru pielea uscata si aspra a manilor sunt destul de simple, dar, din pacate, aproape niciodata nu sunt aplicate in mod corect.
Asadar, daca frigul este cauza, atunci remediul consta in purtarea manusilor ori de cate ori iesim din casa si ne expunem temperaturilor joase. Si cand spalam vasele sau facem curatenie este bine sa le protejam cu manusi din cauciuc pentru evitarea contactului cu praful si detergentii agresivi. Este indicat sa limitam frecventa spalarii mainilor si sa le uscam foarte bine cu prosopul, insa nu prin frecare, ci prin tamponare. Nu in ultimul rand, trebuie folosite sapunuri cu pH neutru, cat mai blande cu pielea.
TRATAMENTUL CORECT
Se crede ca atunci cand pielea este uscata trebuie sa aplicam o crema hidratanta, ceea ce e gresit. Aceasta pentru ca pielii uscate nu-i lipseste apa, ci grasimile pe care sa le retina. Cremele hidratante contin ceramide sau vaselina, care impermeabilizeaza pielea si, ce-i drept, dau o senzatie de ameliorare, dar, in fond, agraveaza si mai mult problema. Este importanta folosirea cremelor emoliente, care sa contina unt de karité si grasimi vegetale (cacao, avocado, germeni de grau, ulei de masline etc).
CEL MAI SIMPLU LEAC
Inainte de culcare, mainile se ung bine cu ulei de masline si se pun manusi de bumbac; se tin asa toata noaptea, iar a doua zi vei avea cele mai catifelate si fine maini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *