Africa moare de sete si de foame

O seceta crunta bantuie regiunea Cornul Africii, condamnand la moarte prin infometare milioane de oameni. Tarile care se confrunta cu seceta, pe portiuni intinse, sunt Djbouti, Etiopia, Kenya, Somalia si Uganda, iar situatia se agraveaza vertiginos, sute de persoane ajungand in fiecare zi in taberele de refugiati, care sunt deja supraaglomerate. De exemplu, in tabara pentru refugiati din orasul kenyan Dadaab erau peste 370.000 oameni, in conditiile in care capacitatea ei este de numai 90.000. O epidemie de holera a fost stopata cu ajutorul mai multor echipe de medici, dar tabara nu ar mai supravietui unei astfel de epidemii. Din cauza suprapopularii, oamenii nu au suficienta apa, depozitarea deseurilor nu se poate face in mod corect, iar familiile de acolo traiesc printre gunoaie.
Sunt povesti cutremuratoare la tot pasul. Este o problema de viata si de moarte, povesteste Weheleey Osman Haji, o femeie care a nascut un copil, langa granita Somaliei cu Kenya, la o zi dupa ce a ajuns in tabara impreuna cu ceilalti cinci copii ai sai. Am mers 22 de zile, supravietuind doar cu apa. De cand am nascut, n-am mancat nimic. Acum, am nevoie de apa, hrana si adapost, adica de tot ce are nevoie un om ca sa traiasca, le-a spus somaleza jurnalistilor de la BBC.
CEL MAI INALT GRAD DE ALERTA
In unele parti din Cornul Africii, insecuritatea alimentara a atins deja nivelul de urgenta – un nivel de alerta mai ridicat decat cel de foamete. Foamete / catastrofa este scenariul cel mai rau, de pe o scara de cinci niveluri utilizata pentru a masura securitatea alimentara. Scara utilizeaza mai multi indicatori pentru a descrie adancimea unei calamitati. Gradul de catastrofa reprezinta, de obicei, situatii in care se constata malnutritie acuta in cazul a mai mult de 30 la suta dintre copii, cel putin doua decese la 10.000 de oameni in fiecare zi si acces la mai putin de patru litri de apa pe zi. Stramutarile pe scara larga, conflictele civile si bolile pandemice sunt, de asemenea, luate in considerare. Ultima data cand o foamete mare a fost declarata in Cornul Africii a fost 1984-1985, atunci cand o seceta catastrofala din Etiopia s-a soldat cu peste un milion de decese.
SOMALIA, CEL MAI GRAV AFECTATA
Datele furnizate de UNICEF arata ca in unele parti din sudul Somaliei rata copiilor subnutriti a ajuns la 55%, iar mortalitatea infantila a crescut la sase copii pe zi. Practic, jumatate din populatia totala a tarii (3,7 milioane de oameni) se confrunta cu foametea, iar dintre ei, 2,8 milioane sunt in sudul Somaliei (regiunile Bakool si Lower Shabelle), zona pe care Natiunile Unite au declarat-o in cea mai grava stare pe harta sigurantei alimentelor. Aceasta este cea mai severa criza prin care trece Somalia, in ultimii 20 de ani. In 1991, tara a trecut printr-un razboi civil, in urma caruia au fost distruse recoltele, iar clanurile au atacat convoaiele cu ajutoare. De altfel, un alt factor care a contribuit la adancirea foametei de acum este activitatea gruparii insurgente al-Shabaab, care lupta impotriva autoritatilor, dar si a organizatiilor de ajutorare. Al-Shabaab controleaza sudul tarii: a instituit o taxa de trecere pentru camioanele cu ajutoare, le-a limitat accesul voluntarilor si pe multi i-a si omorat, informeaza LA Times.
APEL LA SOLIDARITATE
In prezent, apelurile umanitare lansate de ONU pentru Somalia si Kenya pentru strangerea de fonduri (cate 525 milioane de dolari) sunt finantate in proportie de 50%, in timp ce un apel pentru colectarea de fonduri pentru Djibouti (30 milioane de dolari) este finantat in proportie de 30%.
Pentru a impulsiona donatiile, Papa Benedict al XVI-lea a cerut din nou lumii intregi sa nu ignore foametea care ameninta milioanele de oameni din Cornul Africii. Nu trebuie sa fim indiferenti la tragedia foametei si a secetei. Numerosi frati si surori din Cornul Africii sufera in aceste zile consecintele dramatice ale foametei, agravate de razboi si de absenta unor institutii stabile a spus Suveranul Pontif, dupa ce a comentat un pasaj din Sfanta Evanghelie, in care Iisus imparte multimii paine si peste.
O TREIME DIN ALIMENTE, LA NIVEL GLOBAL, SUNT IROSITE
In conditiile in care in Africa, oamenii mor pe capete infometati, noi, restul, ne batem joc de hrana. Potrivit unui raport al Comisiei pentru Alimente si Agricultura din cadrul Natiunilor Unite, aproximativ 1,3 miliarde de tone de mancare sunt pierdute in fi ecare an, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din consumul global de mancare. Atat tarile puternic industrializate, cat si cele slab industrializate arunca pana la 670 milioane de tone de mancare. Consumatorii din tarile bogate produc anual la fel de multe deseuri alimentare cat intreaga productie de alimente din cea mai saraca zona a globului, Africa sub-sahariana. Astfel, un european si un american arunca intre 95 si 115 kg de alimente pe an, in timp ce locuitorii din Africa si Asia arunca fiecare cel mult 11 kg pe an. Vorbind in cifre, cantitatea de alimente irosite in fiecare an este practic echivalenta cu mai mult de jumatate din culturile anuale de cereale ale lumii – 2,3 miliarde de tone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *