1825_varza

Antocianii coloranti care te scapa de cancer

Cand auzi de Floare albastra te gandesti imediat la poezia lui Eminescu. Aceleasi cuvinte formeaza insa si denumirea – in greceste, ce-i drept – unor elemente vitale pentru organism. Denumirea de antociani provine din limba greaca, unde anthos inseamna floare, iar cyanos, albastru. Dupa cum le spune si numele, antocianii sunt cei care dau culoarea intensa a coacazelor, verzei rosii, afinelor, strugurilor negri – in general, a fructelor si legumelor care pateaza. Industria alimentara ii foloseste pentru proprietatile lor colorante. Din pacate insa, acestea nu sunt prea stabile.
In functie de pH-ul produsului pe care il coloreaza, se schimba si nuanta lui, de la un rosu intens putand ajunge la albastru inchis. Si cand gemul tau de capsune devine violet, parca nu-ti mai place atat de mult. Din fericire, antocianii mai au si alte proprietati, cu mult mai importante.
Dintre legume, varza rosie este una dintre cele mai generoase surse de antociani. Pune-o cat mai des in salate si bucura-te din plin de efectele miraculoase ale acestor substante.
PARADOXUL FRANTUZESC IN ACTIUNE
Toata lumea stie ca delicioasele preparate ale bucatariei traditionale franceze au la baza cantitati impresionante de unt. Cu toate acestea, francezii, in general, nu sunt grasi si nici nu sufera prea mult de boli cardiovasculare. Cum este posibil? Tot ei sunt aceia care beau in fiecare zi un paharel de vin rosu. Secretul sanatatii lor pare sa fie tocmai antocianii pe care ii contine. Intr-un experiment facut pe sobolani, oamenii de stiinta au aratat ca o cantitate doar de 1% de vin rosu adaugata in apa de baut a acestora a dus la scaderea masei trombocitelor in sangele lor. Efecte similare se observa la doar 15 minute dupa introducerea intravenoa sa a vinului, diluat cu apa in raportul 1 : 4, si a vinului dezalcoolizat. Antocianii nu se degradeaza in timpul digestiei si actioneaza asupra celulelor cu care vin in contact, dilatand in mod natural vasele sanguine. Antociani naturali nedegradati s-au descoperit in urina voluntarilor sanatosi care s-au oferit pentru un experiment in care li s-a administrat suc de coacaz si boz. S-a observat apoi scaderea activitatii cardiace, minimizarea riscului infarctului, dar si reducerea stresului oxidativ.
ANTOCIANII OPRESC CANCERUL DE COLON
Experientele efectuate pe soa reci si celule umane afectate de cancer de colon sugereaza ca antocianii incetinesc apreciabil multiplicarea celulelor canceroase. In natura exista peste 600 de antociani diferiti. Oamenii de stiinta abia incep sa le descopere proprietatile. In principal, aceste substante sunt capabile sa anihileze proliferarea celulelor canceroase, dar este importanta si interactiunea lor cu alti compusi care i-ar putea inhiba. Acesta este si obiectul unui studiu desfasurat de o echipa de cercetatori de la Universitatea de stat din Ohio, Statele Unite. Ei au descoperit ca proprietatile antocianilor pot fi stabilizate prin adaugarea de antioxidanti. In functie de concentratia de antociani, diferite extracte inhiba mai mult sau mai putin dezvoltarea celulelor canceroase. Astfel, scorusele sunt mai putin eficiente decat afinele, care la randul lor au o actiune mai slaba decat cea a strugurilor negri. Un alt factor important este si combinarea antocianilor cu flavonoizii din extract, substante antiinflamatoare, ce au efect numai in stare cruda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *