1489_ghepard

Botswana tara in care natura e la ea acasa

Un safari in Botswana nu este decat o aventura fantastica, de neuitat. Pentru ca peste 40% din suprafata tarii inseamna arii protejate. Pentru ca o viata de calitate inseamna, aici, protejarea vietii salbatice in detrimentul unui tip de turism prea popular, de masa, care ar fi distrus adevarata insemnatate a naturii.
Intre Africa de Sud, Namibia (vest), Zambia (nord) si Zimbabwe (nord-est), exista o tara semiarida, fara iesire la mare, dar care s-a remarcat in topul primelor zece cele mai cunoscute si bine cotate destinatii ale planetei. Totul este foarte bine calculat: turistii se relaxeaza si se minuneaza de surprizele vietii salbatice in safariuri linistite, in timp ce toate resursele din turism sunt directionate catre conservarea naturii. Nu ai parte de hoteluri luxoase si magazine scumpe in care se vand haine din blanuri naturale, ci vezi blanurile la locul lor, in splendoarea lor, chiar in mediul lor natural.
TARA ARID-VERDE
Dupa ce si-a declarat independenta fata de Coroana britanica, in 1966, Botswana si-a preluat numele de la cel mai mare grup etnic existent aici: Tswana. Tara este dominata de desertul Kalahari in zona sa centrala si de sud-vest, insa spre nord, vegetat ia devine mai luxurianta, cu paduri riverane si mlastini care inconjoara Parcul National Chobe si Delta Okavango.
Botswana inseamna, de fapt, habitatul uneia dintre cele mai numeroase populatii salbatice ale planetei. Si cu toate ca milioane de vizitatori ar vrea sa se expuna acestor privelisti, conducerea tarii a ales o alta varianta de promovare. S-a renuntat la miile de safariuri mass-market, care cereau investitii in confortul maxim al turistilor, pentru a acorda majori tatea resurselor existente vietii salbatice. De aici, peste 17 procente din suprafata tarii au fost dedicate parcurilor nationale si rezervatiilor si 22% au fost directionate catre WMAs (Wildlife Management Areas).
Este si motivul pentru care tara a ajuns in topul primelor trei state focusate pe conservarea naturii. Daca pana in 1995 zonele salbatice erau dedicate si controlate de catre vanatori, totul s-a transformat ulterior in strategie turistica. Fara vanatoare, dar cu posibilitatea de a lua parte la safariuri fotografice, ceea ce a facut ca Botswana sa ajunga, in scurt timp, printre cele mai cunoscute si apreciate destinatii turistice ale lumii.
TURISM CONSTIENT
De la destinatie turistica, Botswana a devenit destinatie ecoturistica inca din anul 2002, cand a fost aprobat si dezvoltat proiectul Biokavango, adica strategia nationala ecoturistica, vizand conservarea zonelor umede din Delta Okavango. Proiectul a fost fondat de GEF sau Global Environment Facility, in colaborare cu Guvernul Botswanei. Totul a culminat cu introducerea unui sistem de certificare ecoturistica in 2008, care are ca principii minimizarea impactelor negative sociale, culturale si de mediu, maximizarea si distribuirea echitabila a beneficiilor economice catre comunitatilegazda, maximizarea veniturilor pentru conservare, educarea turistilor si a localnicilor in vederea constientizarii importantei conservarii resurselor naturale si culturale si a ofertei unor experiente de calitate, dedicate turistilor.
Peisajele fantastice si respectul pentru natura fac din aceasta tara un loc care merita vizitat. Chiar daca se afla pe continentul tarilor din lumea a treia, Botswana da o lectie importanta la capitolul ecologie tuturor tarilor civilizate
ECO TRAVEL LA PAS, PRIN DELTA
O calatorie prin delta luxurianta Okavango, inconjurata de desertul Kalahari, se face in cea mai mare parte pe jos sau cu o barca tip canoe, care poarta numele de mokoro. Aceasta modalitate pasnica de deplasare prin delta este in comuniune cu pustietatea si viata salbatica a Africii. Delta inseamna labirinturi de lagune, lacuri si canale ascunse, pe o suprafata de 17.000 kilometri patrati. Este o bijuterie a tarii, mai ales ca, datorita umiditatii, se afla aici o varietate uimitoare de pasari, plante si animale mici.
ALTE CALATORII SALBATICE
Cel mai mare sprijin in dezvoltarea ecoturistica a tarii l-au dat comunitatile locale, care din respect pentru traditii s-au implicat, cu mic, cu mare, in tot ceea ce a insemnat grija pentru natura. Gudikwa Village este o comunitate bazata si ea pe proiecte eco -turistice. Cei care viziteaza zona pot invata despre cultura, traditiile si valorile tarii de la primii sai locuitori, co munitatea Bush – man. In ciuda succesului economic pe care il are tara, traiesti aici toate experientele in semnificatii simple, incepand cu incalzirea la foc – principala sursa de energie locala.
Vacanta in Botswana inseamna si alegerea unor destinatii cum sunt safariurile in Parcul National Kruger, unde poti petrece zile intregi pentru a admira si fotografia zebre, girafe, elefanti si animale de prada in habitatul lor natural. In Parcul National Hwange, lacul Kariba ofera o priveliste uimitoare si te poti caza in lodge-urile in care sa te desfeti la rasaritul soarelui cu un ceai energizant, privind viata salbatica. Te poti relaxa si admirand spectacolul apelor involburate ale Cascadei Victoria – s-a facut un drum in imediata apropiere a perdelei de apasau te poti bucura de o croaziera pe fluviu, luand contact si cu fauna acvatica a regiunii. Daca te numeri printre pasionatii de flamingo, trage o fuga in Campiile Makgadikgadi, unde poti sta ore intregi sa observi comportamentul rozaliilor. Pentru un altfel de reculegere, viziteaza dealurile Tsodilo, decorate cu mii de picturi rupestre, considerate sacre de bosimani.
De neuitat vor fi intalnirile cu familiile de leoparzi, pe care le poti vedea in rezervatia Moremi.
Hipopotamii, impresionanti prin gabarit si sunetele pe care le scot, te asteapta, alaturi de bizoni, in Parcul National Chobe.
PAPA BUN CU CEREALE SI PESTE
Cate zone, mai aride sau mai ploioase, atatea obiceiuri culinare. In functie de grupul etnic in care te-ai cazat si iei masa, poti degusta cea mai apreciata mancare a bosimanilor. Pasta de sorg (cereala), care se face cu apa fierbinte si lapte acru, se serveste la micul dejun cu zahar, iar la pranz si cina cu peste si sosri. Totul scaldat in bere limpede, servita rece, sau bere tulbure, traditionala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *