1772_insarct1

Cand se impune repausul la pat in sarcina

VANIA LIMBAN, Wellness Manager Active Center
In majoritatea cazurilor, repausul la pat nu este necesar, atat timp cat sarcina decurge normal, iar viitoarea mamica nu a avut antecedente neplacute legate de alte sarcini si respecta un program de odihna normal pentru starea in care se afla. Sunt insa si situatii cand repausul la pat nu mai este o simpla alternativa, ci devine o conditie importanta pentru ca sarcina sa ajunga la termen.
DACA AI CONTRACTII DUREROASE
In timpul sarcinii pot exista contractii uterine nedureroase Braxton Hicks, care nu sunt periculoase. Aparitia contractiilor uterine dureroase in aceasta perioa da este insa un semn de alerta. Gravida simte ca burtica se intareste, este tensionata si poate aparea o senzatie de durere asemanatoare cu cea de la menstruatie sau chiar mai puternica. Contractiile pot fi insotite de o senzatie de greutate in jos(presiune pelvina) constanta sau intermitenta, scurgeri intermitente. In astfel de situatii, o consultatie de urgenta la medicul de familie/ginecolog este obligatorie. Cand contractiile uterine dureroase apar inainte de termen, pentru ducerea sarcinii cat mai aproape de data probabila a nasterii, se recomanda repaus la pat partial sau total. Daca respectivele contractii nu cedeaza, medicul ginecolog/ de familie poate recomanda un tratament medicamentos.
DACA EXISTA MODIFICARI DE COL UTERIN
Scurtarea sau deschiderea colului uterin in sarcina reprezinta o alta situatie de urgenta care poate impune repausul la pat. Modificarile de col uterin pot fi generate de contractiile uterine. Daca exista pericolul de deschidere a colului uterin, medicul poate recomanda cerclajul uterin, care consta in trecerea unui fir prin marginile colului si legarea lui pentru a evita riscul de nastere prematura.
Uneori, in asemenea situatii, este nevoie de repaus absolut la pat pe tot par cursul sarcinii pana la termen, cu ridicarea din pat doar pentru masa sau nevoi fiziologice.
Nasterea prematura generata de situatiile de mai sus este periculoasa, deoarece maturatia pulmonara a fatului este cu atat mai mare cu cat sarcina este mai aproape de termen. Fiecare zi in burtica mamei conteaza pentru bebelus, ajutandu-l sa se adapteze mai usor conditiilor postnatale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *