Cele mai murdare alimente

Pare din ce in ce mai greu sa mancam sanatos. Pentru ca, de multe ori, chiar si hrana considerata sigura poate fi o sursa de bacterii daunatoare, periculoase pentru organismul uman. Afla care sunt alimentele care merita, din pacate, un loc in topul celor mai murdare produse. Ca sa nu ajungi de la supermarket la spital, cu toxiinfectii alimentare sau alte probleme de sanatate mai grave!
SALATA VERDE, SURSA DE E.COLI
In SUA, salata verde a fost incriminata pentru aproape 30% din imbolnavirile cauzate de alimente, in intervalul 1990 – 2002. Cel mai mare risc vine de la salata gata ambalata, dar si cea cumparata din piata trebuie spalata frunza cu frunza, sub jet puternic de apa. Principalul pericol este bacteria E.Coli, aceeasi care in primavara acestui an a trimis la spital sute de persoane si a omorat cateva zeci, in Germania, in urma consumului de castraveti nespalati.
PEPENII
Deoarece cresc pe pamant si ii consumam in stare cruda, pepenii trebuie spalati bine inainte de a fi consumati. Altfel, bacteriile de pe coaja vor ajunge in contact cu miezul, iar de acolo direct in stomacul tau. Si nu sunt neaparat organis me inofensive! Se pare ca 3,5% din pepenii galbeni pot purta pe coa ja Salmonella si Shigella, iar in cazul celor importati procentul se dubleaza. Ce poti sa faci ca sa nu te imbolnavesti? Sa-ti cumperi o perie pentru fructe si legume si sa o folosesti ca sa speli bine coaja pepenilor, timp de 1 minut cel pu tin. Poti folosi si cateva picaturi de de tergent pentru vase, dar asigura-te ca apoi clatesti bine coaja. A, si daca ii cumperi din piata, nu cere niciodata sa li se faca dop. Mai bine iei un pepene mai putin dulce, decat sa fie bun la gust, dar contaminat!
CARNEA DE PUI
O analiza facuta in SUA de catre o societate care apara consumatorii, pe 500 de pui, a identificat un procent ingrijorator de pui infestati in galantarele din magazine: aproape jumatate contineau Campylobacter Jejuni, iar 12% aveau si Salmonella enterides! Asadar, e nevoie de masuri de igiena importante atunci cand gatesti carnea de pui. Aceasta trebuie spalata bine, iar dupa ce ai pus-o la foc, toate instrumentele pe care le-ai folosit, inclusiv chiuveta, trebuie dezinfectate cu o solutie din hipoclorit. Cum o prepari? Pune o lingura de agent de inalbire intr-un sfert de litru de apa rece si spala totul cu ea. Bineinteles ca e nevoie ca si mainile tale sa fie curatate impecabil, iar carnea de pui trebuie lasata pe foc pana se patrunde bine. Abia apoi poti sa te asezi linistita la masa!
OUALE
Pe buna dreptate, am putea sa ne intrebam ce e mai murdar, oul sau gaina?… La fel ca si carnea de pui, ouale ocupa un loc fruntas pe lista rusinoasa a alimentelor periculoase. Chiar daca, teoretic, Salmonella a ajuns sa fie intr-un ou din 20.000, tot inseamna ca anual, mii de oua infestate ajung pe piata. La nivel global, in fi ecare an sute de mii de oameni sufera intoxicatii cu aceasta bacterie, iar cateva sute isi pierd viata. Deci chiar daca pare un risc mic, tot e bine sa fii atenta la ceea ce cumperi. Asa ca alege-le doar pe cele foarte proaspete si uita-te bine sa nu fie niciunul crapat.
Iar acasa, spala-le si pune-le in cea mai rece zona din frigider (locul special desemnat pentru ele, in usa, nu e cel mai potrivit. Si mananca-le doar bine facute!
PIERSICILE
In afara de cele autohtone pe care le gasesti in piata in sezonul estival, celelalte ascund un secret murdar. Sunt infuzate cu pesticide, inainte sa se coaca, pentru a ajunge la vanzare cu coaja in stare perfecta si pentru a se mentine astfel un timp indelungat. Bine, nu e o noutate faptul ca fructele si legumele din supermarket sunt periculoase, dar partea si mai proasta este ca pesticidele folosite pentru piersici sunt in topul celor mai agresive. Daca pofta nu te poate tine deoparte de ele, atunci cumpara-ti un detergent organic special pentru spalatul fructelor si legumelor (gasesti in magazinele Plafar), pentru ca elimina o mare parte din ele. Tine-le sub jet de apa puternic si freaca-le coaja cu o perie si abia apoi le poti consuma. Sau cumpara doar piersici organice si scapi de griji.
CARNEA TOCATA DE CURCAN
Cercetatorii americani spun ca un pachet din patru de carne tocata de curcan poate contine una din urmatoarele bacterii: Listeria, Campylobacter sau Clostridium, ori chiar o combinatie a acestora. Tot americanii au testat si au descoperit ca 24% din mostrele de carne de curcan erau contaminate cu Salmonella… Prin urmare, ar fi bine sa te indrepti spre carnea de curcan organica, e o alegere mai sigura prin prisma faptului ca pasarile n-au fost crescute cu antibiotice, deci n-au dezvoltat re zistenta la anumite bacterii. Cand o gatesti, sterge zeama care se scurge cu hartie si arunc-o imediat. Nu folosi buretele de vase, sa nu-l contaminezi mai tare, si asa e unul din cele mai periculoase obiecte din bucatarie… Regula e valabila pentru orice tip de carne.
PE LISTA ALIMENTELOR MURDARE SI PERICULOASE si-au mai gasit locul si ceapa verde (care poate fi sursa de Shigella, Salmonella si Crytosporidium), scoicile crude (pot fi infectate cu Campylobacter, Salmonella, Vibrio vulnifi cus), dar si mezelurile feliate (pot fi contaminate cu Listeria). Dar topul se poate modifica oricand si cel mai bine este sa te obisnuiesti sa adopti masuri de igiena sporite, sa nu mananci din restaurante indoielnice si sa nu cumperi alimente din primul magazin care-ti iese in cale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *