1730_fulgi

Cum te tratezi de nepasare

Violonistul a strans 32 de dolari in acea ora, dar nimeni nu l-a aplaudat. Numele lui este Joshua Bell, unul dintre cei mai talentati violonisti ai tuturor timpurilor. Cu o saptamana inainte, umpluse o sala de concerte cu casa inchisa, iar pretul unui bilet era de 100 de dolari. Vioara Stradivarius la care a cantat valoreaza peste 3 milioane de dolari, iar piesele pe care le-a interpretat sunt cateva dintre cele mai complicate si mai frumoase piese, semnate Johann Sebastian Bach. Cu toate acestea, oamenii din acest experiment nu si-au permis cateva momente de ragaz, ca sa-l asculte pe unul dintre cei mai buni solisti ai lumii, cantand cea mai buna muzica compusa vreodata, la unul dintre cele mai bune instrumente existente la ora actuala. Experimentul vorbeste despre incapacitatea noastra de a percepe si a evalua obiectele, persoanele si evenimentele care ne inconjoara, la justa lor valoare. Ignoranta cu care trecem pe langa anumite lucruri inspira nepasare celor din jur. In realitate, poate ca suntem doar prea grabiti, prea preocupati de grijile cotidiene, chiar daca unele sunt prea marunte ca sa conteze cu adevarat. Nu se stie niciodata pe langa ce spectacol minunat treci. Viata ti-l ofera, dar este posibil ca tu sa-l ratezi. Sa fie oare din cauza… vitezei?
IN 1 DIN 3 CUPLURI UNUL DINTRE PARTENERI E NEPASATOR
INTERESUL POARTA FESUL…
Se stie inca din anii ’60 ca reactiile chimice care se produc in creier preced deciziile noastre constiente. Adica, ceea ce nu ne atrage atentia, ne ramane indiferent. Daca un stimul nu este suficient de puternic, organele de simt nu reactioneaza la semnalul din exterior si nu va exista nicio reactie. Altfel spus, nepasarea se mai poate confunda si cu imposibilitatea de percepe un anumit lucru.
SA SALVAM APARENTELE!
DE CE AFISAM NEPASARE? MOTIVELE POT FI VARIATE. Sunt situatii in care o oarecare detasare este considerata un semn de superioritate. Sa poti spune si ce daca? se considera o dovada de putere. Uneori, totul se simplifica daca nu-ti pasa prea mult.
DE DRAGUL APARENTELOR, UNEORI DISIMULAM INDIFERENTA, ascunzandu-ne adevaratele trairi. De teama ca ne-am expune punctele slabe, ne ascundem sensibilitatea sub grosimea obrazului. Astfel, nepa sarea ajunge sa fie o forma de camuflaj, acceptabila din punct de vedere social.
EGOCENTRISM INFANTIL
Cine se considera buricul pamantului? Este specific copiilor sa se preocupe strict de propriile nevoi si dorinte, fara sa le pese prea mult de ceilalti. Exclusiv centrati pe propria persoana si incapabili sa se puna in pielea altuia, unii adulti stagneaza din punct de vedere emotional intr-un stadiu infantil. Atunci cand perspectivele asupra realitatii sunt limitate la un propriul punct de vedere, nepasarea este doar o forma de manifestare a egocentrismului.
CEEA CE NU STII, NU TE POATE RANI…
IGNORANTA functioneaza asemeni unui scut de protectie. Cu cat ai mai putine informatii, cu atat sansele sa afli ceva neplacut scad.
NEPASAREA functioneaza uneori ca un mecanism de aparare, pentru ca pastreaza o distanta de siguranta. Teama de apropiere este teama de suferinta, de fapt. Daca te-au marcat experientele nefericite, stii deja ca o data ce incepe sa-ti pese, esti in pericol. Cand te implici, devii vulnerabil.
INDIFERENTA doare cel mai tare, asa ca este si o arma buna. Deseori deserveste razbunarea, tocmai pentru ca se cunoaste impactul emotional pe care-l poate avea. Uneori, nepasarea chiar este o forma sublimata a dispretului. O atitudine dezinteresata comunica mesaje greu de digerat, precum: nu contezi pentru mine! si chiar: te dispretuiesc!. Cand ignori pe cineva, este ca si cum i-ai nega existenta, considerandu-i suferinta complet lipsita de importanta. Ce poate fi mai dureros?
Nu ne dorim sa avem de-a face cu cei pe care nu-i simpatizam. Tendinta de a evita anumite persoane vine dintr-o traire interioara, de repulsie sau disconfort. Dar ceea ce se observa este ceea ce afisezi: indiferenta. Daca, la randul tau, tratezi cu indiferenta persoanele pe care le antipatizezi, vei presupune ca este valabila si reciproca. Comportamentul evitant este generat de temeri, dar ceea ce transpare este nepasarea.
33% DINTRE ROMANI SUNT NEPASATORI FATA DE DISCRIMINAREA LA LOCUL DE MUNCA
Nepasarea iti poate afecta chiar si gesturile-reflex. Asta ii poate surprinde pe cei din jur care nu vor mai intelege ce se intampla cu tine sau cum te pot ajuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *