1860_elsiea

Dependenta emotionala

Dependenta emotionala este acea legatura afectiva foarte stransa, in care simti ca te pierzi, ca te confunzi cu celalalt, de a carui iubire, grija si atentie depinde starea ta de bine. Cand nesiguranta si frica isi intrepatrund nevazutele fire, legaturile care se infiripa intre oameni pot capata trasaturile dependentei… Caracteristic, in absenta obiectului sau persoanei de care depinzi, te coplesesc sentimente de neliniste profunda si disconfort.
CUM ESTE…
Nevoia de admiratie se confunda uneori cu nevoia de iubire. De fapt, cautam oglindirea pozitiva in ceilalti, pentru ca avem nevoie de confirmari. Din lipsa de incredere in fortele proprii, ne asteptam de la ceilalti sa ne incurajeze, sa ne sustina, incercam sa obtinem putere din exterior. Este perfect firesc sa cautam contact uman, prea putini sunt oamenii care traiesc izolati, in deplina solitudine. Dar, cu cat sunt mai stranse, relatiile ofera camuflajul perfect pentru propriile noastre temeri. Ceea ce incerci sa ascunzi nu in vingi, nu rezolvi nimic prin amanarea confruntarii. Prin excelenta, posesivitatea tradeaza nesiguranta. Nevoia disperata de celalalt provine din teama de singuratate, din imposibilitatea gestionarii propriei persoane. Paradoxal, relatiile foarte apropiate duc la izolare. In plus, prieteniile exclusiviste ne indeparteaza de ceilalti si nu reprezinta o alegere profitabila. Oamenii sunt imprevizibili si este posibil sa nu te poti baza intotdeauna pe disponibilitatea lor la nevoie. Este precum investirea tuturor resurselor intr-o singura afacere. Un bun antrenor pastreaza macar cateva rezerve pentru echipa, la orice meci. Tu ai o plasa de siguranta, pentru orice eventualitate?
CAND SE JUSTIFICA…
Insasi aparitia vietii se datoreaza unei relatii intime, foarte apropiate. Cum altfel ar fi posibil contactul dintre un ovul si un spermatozoid? Tot la fel de concret, viata presupune desprinderea de pantecele matern. In prima instanta, fuziunea primordiala din stadiul intrauterin se continua cu o relatie de dependenta fireasca. Copilul va avea nevoie de mama sa ori de un subtitut pe masura, pentru a-i asigura supravietuirea. Odata cu trecerea timpului, renuntam la fuziunea si dependenta fizica, pentru ca in cele din urma sa ne delimitam de cei din jur si sa ne definim o personalitate proprie. Doar ca, din punct de vedere afectiv, modul in care ne raportam la ceilalti ne poate plasa intr-o asemenea dimensiune infantila, regresiva, indiferent de varsta.
DE LA DRAGOSTE LA DEPENDENTA
Omul, ca fiinta sociala, relationeaza cu semenii sai in diverse feluri. Nevoia de a primi apreciere si afectiune ne apropie de ceilalti, formand temelia relatiilor de prietenie. Atunci cand aceste nevoi devin pretentii si sunt revendicate cu vehementa, nevoia fireasca de a relationa degenereaza intr-o dependenta obsesiva. Agresivitatea revendicativa specifica dependentei perturba armonia relatiilor, care incep sa se tensioneze. Astfel, echilibrul se perturba si totul capata o intorsatura neplacuta. Atunci cand dependenta emotionala este reciproca, avem o relatie de codependenta.
IMPOSIBILITATEA DE A SPUNE NU
Are legatura cu presupusele consecint e ale unui refuz. Ce o sa creada X daca il refuz, oricat de politicoasa as fi? Sigur o sa se supere pe mine. Motivul pentru care emiti anumite rationamente are legatura cu felul in care tu insati reactionezi in anumite imprejurari. Cu cat gestionezi mai greu respingerea, atunci cand se indreapta catre tine, cu atat iti va fi mai greu sa refuzi pe cineva, la randul tau. Iti imaginezi ca acela caruia ii faci astazi un favor maine se va simti indatorat? Nu neaparat, dar este o forma uzuala de santaj emotional. Dificultatea de a formula un raspuns negativ provine din faimoasa teama de respingere. Dar de ce s-ar identifica o persoana cu solicitarile sale? Poate ca raspunsul se afla chiar in mintea ta, si solutia salvatoare e mai aproape decat crezi.
In momentul in care devii dependent de o anumita persoana, personalitatea ta este practic anulata… Riscurile sunt mari, asa ca e bine sa-ti dai seama la timp ca esti in pericol.
S-A DOVEDIT CA FEMEILE AGRESATE DE PARTENERI SUNT DEPENDENTE EMOTIONAL DE ACESTIA. DE ACEEA, REFUZA SA II PARASEASCA SI CONTINUA SA TRAIASCA ALATURI DE EI
DEPENDENTI DE DRAGOSTE?
Cercetarile de ultima ora au spus DA. Raspunsul afirmativ este sustinut de argumente stiintifice. Datorita accesului la tehnologia moderna, s-a putut identifica zona din creier care se activeaza atunci cand ne indragostim. Sunt receptorii specifici drogurilor, mai precis receptorii cocainei. Despre chimia iubirii se mai vorbeste si in termeni de endorfine. Starea de euforie si toleranta uimitoare la suferinta se datoreaza chimiei interne a organismului.
Natura ne-a inzestrat cu o parte din inteligenta sa, astfel incat sa actionam in sprijinul vietii. Iubirea este de fapt garantia perpetuarii speciei, o zestre genetica mostenita in timp si adanc impregnata in straturile profunde ale creierului. Motivul pentru care ne indragostim de o anume persoana, si nu de alta este dat de chimia creierului nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *