shutterstock_78352813

Energy drinks

shutterstock_78352813Băuturile energizante, între mit şi realitate

Lipsa de energie are multe cauze, iar noi suferim tot mai mult de pe urma ei. Faptul că suntem destul de des cu rezervorul gol îşi găseşte explicaţia chiar în ceea ce alegem să consumăm zilnic, dar, tot acolo se regăseşte şi soluţia.

Alimentele, sursa noastră principală de nutrienţi vitali, sunt cele care ne salvează atunci când ne confruntăm cu un tonus scăzut. Cu toate acestea, pare să ne fie mult mai la îndemână varianta rapid energizantă cu ajutorul unor licori „magice“, care mai de care mai eficiente, în loc să ne schimbăm obiceiurile alimentare nocive, ajunse şi ele pe repede-înainte. Aşadar, pentru că adevărata schimbare începe chiar cu dieta ta, înainte de a apela la tot felul de suplimente nutriţionale şi băuturi energizante, n-ar fi mult mai simplu să verifici cu ce obişnuieşti să-ţi umpli coşul de cumpărături sau, cu alte cuvinte, ce obişnuieşti să mânânci şi să bei zilnic?

Începe ziua fără cafea…
Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă, chiar şi atunci când vorbim despre energie şi tonus. Chiar dacă deschizi cu greu ochii la sunetul deşteptătorului, asta nu înseamnă că nu poţi să schimbi felul în care începe, de fapt, ziua ta. Da, vorbim aici de micul dejun, prima şi cea mai importantă masă a zilei, după cum susţin specialiştii în nutriţie. Pe de altă parte, n-o să insistăm să-ţi umpli farfuria la şapte dimineaţa, dacă nu simţi nevoia, ci doar să-i dai stomacului tău măcar puţin din carburantul necesar unei bune funcţionări, oferindu-i totodată aportul energetic necesar. Şi cu toate că pentru majoritatea dintre noi injecţia de cofeină este vitală pentru startul zilei – aceasta îţi pune motoarele în mişcare şi contribuie din plin la tonusul psihic pozitiv cu care dai piept zecilor de urgenţe aflate pe listă – cafeaua nu trebuie consumată singură sau, mai rău, însoţită „doar“ de o ţigară. Un mic dejun sănătos, chiar dacă frugal, ar putea fi suficient ca prim aport de energie pentru organismul tău.

Taurina, energizantul miraculos?
Deşi sunt mai la îndemână decât ceaiul sau cafeaua – pentru ele nu trebuie decât să desfaci un capac – băuturile energizante cu care este plină piaţa nu fac decât să-ţi accelereze bătăile inimii pentru o perioadă scurtă de timp. Şi asta fară acei fluturaşi plăcuţi din stomac. După cum le spune şi numele, energizantele lichide vor să te umple de energie. Asta nu sună neapărat rău, până când alegi să vezi ce conțin miraculoasele licori. Devenite populare în Asia anilor ʽ60, cu mult înainte să invadeze pieţele din Vest, băuturile energizante au fost lansate de compania japoneză de farmaceutice Taisho. Aceasta a scos pe piaţă Lipovitan D, o băutură energizantă creată cu scopul de a-i ajuta pe japonezi să-şi îmbunătăţească şi mai mult performanţele la locul de muncă. Ingredientul dătător de energie era taurina, considerată element-cheie şi în băuturile energizante actuale. Taurina, un aminoacid secretat în mod natural de organismul uman, este eliminată într-o cantitate destul de mare în condiţii de stres şi efort fizic, iar băuturile energizante care o conţin îşi propun să compenseze deficitul creat în organism. Doar că taurina prezentă în băuturile energizante nu este nici pe departe naturală, ea fiind doar un ingredient sintetic, produs în laborator.

Parteneriatul de succes dintre zahăr şi cofeină
La o primă privire aruncată asupra ingredientelor – printre care se numără ginkgo-biloba, ginsengul, vitaminele B-complex, carnitina, creatina, efedrina, taurina şi guarana, plus cofeina şi zahărul – băuturile energizante nu par altceva decât o combinaţie prietenoasă între o serie de suplimente nutritive şi o băutură răcoritoare, create parcă să-i susţină pe sportivi. La final, cu tot pomelnicul de ingrediente „bune“, specialiştii susţin că boostul de energie cu care te alegi după o astfel de băutură este dat mai degrabă de zahăr şi cofeină. Şi asta deoarece cofeina blochează efectele adenozinei, un neurotransmiţător ce joacă un rol important în instalarea somnului. Odată adenozina blocată, neuronii primesc comanda de „trezire“ bruscă, ceea ce iniţiază în corp o elibereare de adrenalină. Inima bate mai repede şi o cantitate mai mare de zahăr este eliberată în sânge. Toate acestea dau senzaţia de surplus de energie. Restul ingredientelor ar avea acelaşi rol de stimulare fizică şi mentală.

Efectele energiei din cutie
Consumate ocazional, băuturile energizante nu prezintă un pericol, însă ele pot deveni o problemă atunci când apelezi la ele în mod constant, dar şi când sunt combinate cu băuturi alcoolice. Când băuturile energizante devin o obişnuinţă, palpitaţiile, anxietatea şi insomniile se numără printre principalele efecte adverse. Nici efectul lor diuretic, care poate duce la deshidratare mai ales atunci când faci efort fizic sau cînd le combini cu alcool (o altă băutură ce duce la deshidratare), nu este deloc de neglijat. Dovada că licorile energizante nu reprezintă tocmai lozul câştigător ar fi şi faptul că (Redbull) una dintre cele mai celebre băuturi de gen existente pe piaţă a ajuns să fie interzisă în ţări precum Danemarca, Norvegia şi Franţa, iar în Canada producătorilor li s-a cerut să introducă pe ambalaj avertismente care să atenţioneze femeile însărcinate şi copiii asupra efectelor nocive aferente consumului acesteia.

Cu ce(ai) le înlocuieşti
Dar pentru că întotdeauna există şi un revers al medaliei, ideea de băutură energizantă nu trebuie dată de tot uitării, ci doar înlocuită cu nişte variante sănătoase. Spre exemplu, locul ocupat mereu în ceaşca ta de cafea ar putea fi înlocuit cu un ceai. Spre spre deosebire de cafea, pe lângă teină (care este, de fapt, tot cofeină), ceaiul negru sau verde mai conţine polifenoli, antioxidanţi a căror primă acţiune este aceea de a împiedica formarea radicalilor liberi, responsabili cu instalarea procesului de îmbătrânire. Pe lângă o bună protecţie anti-aging, polifenolii sunt recunoscuţi şi pentru rolul pe care îl joacă în prevenirea unor boli, dezactivând substanţele ce stimulează evoluţia cancerului, de exemplu. Polifenolii conţinuţi în ceaiul negru sau verde protejează membranele celulelor grase, ADN-ul şi proteinele. Şi dacă tot alegi să treci pe ceai, alege-l pe cel verde – studiile arată că, în timpul preparării, o parte din polifenolii din ceaiul negru sunt distruşi. Astfel, ceaiul verde rămâne varianta optimă pentru doza ta matinală de cofeină şi nu numai.

O altă variantă viabilă o reprezintă sucurile de legume şi fructe, mai ales cele verzi. Aici îţi vin în ajutor pătrunjelul şi spanacul, din care îţi poţi face un smoothie plin de vitamine şi nutrienţi care vor face ca metabolismul tău să funcţioneze la capacitate maximă.

Shake-urile proteice sunt o altă sursă bună de energie ce susţine mai ales efortul fizic. Specialiştii recomandă să combini pudra proteică cu carbohidraţi (fructe, quinoa sau germeni de grâu) care, sub acţiunea proteinelor, se vor transforma în energie.

Ultima, dar poate cea mai importantă sursă de energie lichidă pentru organism este… apa. Toate procesele care au loc în organismul nostru, au loc în prezenţa apei. Dacă organismul este deshidratat, aceste procese sunt încetinite, iar senzaţia de oboseală începe să se instaleze treptat. Împrieteneşte-te deci cu apa, căreia poţi să-i adaugi felii de fructe proaspete pentru aromă, nutrienţi şi extra energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *