1709_brocolli

Epidemiile momentului

Cu doua luni in urma se inregistra varful epidemiei cu bacteria Escherichia coli, care provocase deja 3.901 cazuri de infectie numai in Germania, plus alte cazuri similare in Suedia, Marea Brita nie, Danemarca, Franta, Elvetia si Olanda. Ulterior, legumele infestate au ajuns si in Cehia, Austria si Ungaria. Dintre cei contaminati, 838 au dezvoltat complicatii grave la nivelul rinichilor, dar si neurologice. 47 de persoane
au murit in Germania si una in Suedia, ca urmare a acestor complicatii. Este vorba despre una dintre cele mai ample epidemii de tip SHU (sindrom hemolitic si uremic) din lume si cea mai ampla inregistrata in Germania, a anuntat Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Epidemiilor.
Sigur ca stirea a fost de natura sa alarmeze intreaga Europa, cu atat mai mult cu cat, dupa primele cercetari, tulpina ucigasa a bacteriei parea sa provina din castravetii importati din Spania. Dupa cum se stie, Spania este un exportator puternic de fructe si legume pe tot continentul, asadar toata piata a fost alertata. Dupa testarile ulterioare, s-a dovedit totusi ca legumele spaniole erau in regula, Spania cerand, pe buna dreptate, despagubiri pentru scaderea drastica a vanzarilor. Acelasi simptom s-a inregistrat in toata Europa, unde isteria creata de aceasta epidemie a eliminat pur si simplu marea majoritate a castravetilor de pe piata. La noi in tara, desi nu s-a inregistrat niciun caz de infectare, producatorii de castraveti au inregistrat pierderi in valoare de 100.000 de euro pe zi! Mii de tone de castraveti erau aruncate, pur si simplu. Nici pe gratis nu le mai voia nimeni! Iar cauza epidemiei a ramas pana la urma necunoscuta.
Multe dintre bacteriile care provoaca bolile secolului pot fi indepartate prin simpla spalare corecta a legumelor si fructelor.
LA NUMAI 40 DE ORE DE LA NASTERE, OMUL INTRA DEJA IN CONTACT CU BACTERIA E.COLI
SALMONELLA, LISTERIA SI E.COLI IN ROMANIA
In urma unor analize efectuate de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din judetul Dolj, unde se verifica in fiecare saptamana probe alimentare provenite din mai multe judete, s-au gasit: Salmonella in aripi de curcan, pasta de mici si in carnea tocata de porc, Listeria in salam uscat, carnati, carne de pasare sau shaorma si E.coli in carne tocata sau in branzeturi provenite din lapte nepasteurizat.
Cat despre E.coli in castraveti, nici vorba – ca de altfel in nicio alta leguma de pe piata de la noi. In privinta modului in care s-au contaminat nemtii, medicii sunt de parere ca normele uzuale de igiena sunt suficiente pentru a te feri de infectie. Cu alte cuvinte… ei nu au spalat bine legumele sau nu s-au spalat pe maini inainte de a se aseza la masa! Chiar si in ideea ca boala s-a transmis de la o persoana la alta, tot conditiile de igiena au fost reclamate pe post de cauza.
Este posibil sa existe infectii secundare, adica o transmitere de la om la om. Este nevoie de o grija speciala pentru igiena personala – a fost tot ce a putut sa declare Helge Karch, profesor la Universitatea Munster, din Germania.
NICI PRODUSELE ANIMALE NU SUNT SIGURE
De curand, o alta stire menita sa ingrozeasca pe toti consumatorii de produse animale a zguduit media: la numai 60 de kilometri de granita cu Romania, in Serbia, s-au descoperit focare de antrax. Este vorba despre un bacil aerob care poate ajunge in corpul uman prin intermediul consumului produselor din animale infectate si se poate manifesta la nivelul pielii, plamanilor sau in aparatul digestiv, provocand moartea prin septicemie, in proportii intre 5% si 50%. Autoritatile locale au pus sub observatie activitatea tuturor animalelor din zona, iar de la inceputul lunii iulie s-a dispus vaccinarea acestora contra antraxului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *