1787_fular

Extremitatile sensibile la frig

Identificata pentru prima data in 1862 de medicul francez Maurice Raynaud, de unde si titulatura ei, afectiunea reprezinta o tulburare functionala a arterelor mici, caracterizata prin crize constrictive ale vaselor terminale de la degetele mainilor si ale picioarelor. In timpul acestor sincope are loc reducerea fluxului sanguin si, drept urmare, si a aportului de oxigen in zonele cu pricina, fenomen numit anoxie locala.
Concret, pielea isi schimba culoarea, prezinta paloare, furnicaturi, durere acuta si amortire, cianoza (albastrire) si racire. Dupa incetarea contractiei vasculare circulatia reporneste, vasele se dilata, degetele se infierbanta, se inrosesc, iar durerea scade treptat.
MAINILE, CELE MAI AFECTATE
Accesele vasomotorii sunt localizate in marea majoritate a cazurilor la degetele de la maini (pot fi unilaterale sau bilaterale, simetrice), mai rar cuprind si picioarele, dar si nasul, urechile si barbia. Crizele vasoconstrictive sunt insotite de dureri acute, scaderea fortei musculare, a functionalitatii si a sensibilitatii degetelor. In general, prognosticul este bun, boala este benigna, la majoritatea bolnavilor tulburarile se amelioreaza cu tratament sau raman stationare o lunga perioada de timp. Alteori insa, in fazele avansate ale bolii, pot aparea tromboze ale arterelor mici cu tulburari trofice limitate (ulceratii) si, mai rar, gangrena.
INTRE 20 SI 40 DE ANI AU FEMEILE CEL MAI DES AFECTATE DE BOALA RAYNAUD
CU AUTOR NECUNOSCUT
Boala Raynaud are o cauzalitate neprecizata, arteriospasmul intermitent fiind pus pe seama unei hiperreactivitati la nivelul sistemului nervos vegetativ. Se spune ca s-ar produce o excitare patologica a centrilor vasculomotori ai cortexului cerebral, care are ca rezultat spasmul vaselor periferice. Se stie insa ca boala apare in special la femei, in al doilea si al treilea deceniu al vietii, fiind indusa de:
FRIG (deseori simplul fapt de a umbla la frigider sau de a intra intr-o camera in care functioneaza aparatul de aer conditionat produce simptome care dureaza de la cateva minute la cateva ore);
STRES (poate fi un factor declansator);
MEDICAMENTE (simptomele pot fi un efect secundar al decongestionantelor si al unor medicamente folosite in tratamentul bolilor de inima sau pentru migrene).
CUM SE STABILESTE DIAGNOSTICUL
Nu exista o investigatie specifica acestei afectiuni, insa pentru a orienta diagnosticul bolii subiacente se poate apela la hemoleucograma, uree serica, creatinina, glocoza serica, teste pentru mycoplasma si pentru limfom, screening pentru metale grele, fosfataza alcalina leucocitara, factorul reumatoid sau explorarea functiei tiroidiene. De regula, diagnosticul se pune atunci cand fenomenele persista mai mult de trei ani, fara a putea fi evidentiata o cauza anume.
AJUTOARE PRETIOASE
GINKGO BILOBA este cap de lista, datorita efectului sau vasodilatator deosebit asupra circulatiei capilare, arteriale si venoase. Aceasta amelioreaza circulatia sanguina, reduce viscozitatea sanguina, inhiba factorii de coagulare ai plachetelor sanguine, ajuta la mentinerea integritatii si permeabilitat ii peretilor vaselor de sange, reface leziunile celulare vasculare, asigura o irigare sanguina generala si locala optima.
COENZIMA Q10 – acest puternic antioxidant ajuta la contractiadilatarea si regenerarea arterelor si arteriolelor, fiind foarte util in cazul crizelor vasoconstrictoare din cadrul acestei boli.
PRIMULA (LUMINITA-DE-SEARA), datorita componentelor sale – acizi grasi esentiali (acid alfa-linoleic si acid gama-linoleic), vitamina E, potasiu, magneziu – este foarte eficienta ca tratament in afectiunile cardiovasculare, ale sistemului nervos, endocrin etc., iar experientele au dovedit ca amelioreaza simptomele din boala Raynaud, daca este folosita ca tratament intern si extern (aplicatii locale de ulei prin masaj usor, de 2-3 ori pe zi).
RHODIOLA ROSEA (RADACINA-DEAUR) – creste semnificativ secretia de serotonina, dopamina si epinefrina, hormoni ce inter vin in procesul de adaptare a persoanelor expuse la stres, ameliorand starile de anxietate. In plus, protejeaza sistemul nervos vegetativ si aparatul cardiovascular de efectele stresului si are actiune antispastica asupra peretilor vaselor sanguine, aducand toti parametri psihici si fizici pana aproape de limita lor maxima.
MAGNEZIUL – este indispensabil functionarii sistemului nervos, inhiba excitabilitatea neuronilor in caz de stres si relaxeaza vasele de sange contractate.
ZINCUL – contribuie la mentinerea sanatatii vaselor de sange.
VITAMINA B6 (PIRIDOXINA) – asigura functionarea normala a sistemului nervos in caz de stres. Si practicarea exercitiilor fizice simple sau yoga este esentiala pentru imbunatatirea circulatiei sanguine, dar si o modalitate eficienta de a face fata stresului, altfel spus, de prevenire a suparatoarelor crize din boala Raynaud.
Ai grija sa-ti tii mereu la cald mainile si picioarele ca sa eviti declansarea dureroaselor crize vasoconstrictoare. In zilele racoroase, nu iesi din casa fara manusi si incaltaminte adecvata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *