1788_bataie

Fanatismul

Atasamentul patimas fata de o religie sau doctrina, convingere sau persoana iti intuneca ratiunea si te poate impinge la gesturi nebunesti, regretabile. Fanatismul religios se naste din credinta oarba in principiile unei religii. Problema apare odata cu tendinta obsesiva de a le aplica in viata cotidiana. Credinta religioasa dusa la extrem se manifesta printr-o intoleranta violenta fata de orice convingere diferita, in ciuda argumentelor logice, fata de care persoana ramane insensibila. In cazuri extreme, fanatismul impinge pana la comiterea de crime. In numele credintei, adeptul unui cult ajunge sa-si suprime instinctul de supravietuire. Asa se explica de ce unii oameni sunt capabili de sacrificiul propriei lor existente – precum pilotii japonezi kamikaze. Fanatismul sta la baza actelor teroriste si a atentatelor sinucigase comise de fundamentalisti islamici ori crestini.
Un terorist sustine ca este luptator pentru libertate. Cel considerat de tine terorist poate fi erou pentru cei care adera la aceeasi credinta. Ignorarea radacinilor comune care stau la baza diverselor religii este principala cauza a fanatismului religios. Fanatismului ideologic i-ar corespunde o deviza de tipul: idei putine si fixe. Suporterii sportivi sau militantii politici merg pe un drum cu sens unic. Toate manifestarile merg din aceeasi idee si conlucreaza in sprijinul ei, dar nimic dince ar putea arunca o umbra de indoiala nu intra in discutie. Ermetismul consta in faptul ca orice informatie contradictorie este foarte vehement respinsa. Rigiditatea se manifesta ca refuz categoric de a lua in considerare o parere diferita, de a o analiza obiectiv, inainte de a o cataloga ca fiind gresita, numai pentru ca nu poate fi digerata. Lupta impotriva disidentilor incalca dreptul la libera exprimare, pentru ca sanctioneaza aspru diferent ele de opinie.
Nationalismul extremist duce la diverse forme de discriminare, precum xenofobia sau rasismul. Etichetarea, excluderea si respingerea unei persoane din considerente ideologice contravin tuturor principiilor umaniste. A imparti lumea in doua in functie de un singur criteriu poate duce la adevarate genociduri, iar istoria sta marturie.
Fanatismul amoros se deghizeaza in forma iubirii pasionale, cu accente dramatice persistente. Se pare ca nu doar alcoolul si tutunul ucid, ci si dragostea, atunci cand este dusa la extrem. Cand iti dedici tot interesul si iti concentrezi intreaga atentie asupra unei singure persoane inseamna ca o idolatrizezi, si acest lucru este aproape intotdeauna periculos. Conform statisticilor americane, crimele pasionale au o pondere considerabila.
Dintre toate femeile ucise, 30% sunt victime ale propriilor lor soti, 18% ale fostilor parteneri si numai 8% ale unei persoane straine.
PRECAUTII
Presupunand ca ai avea un milion de dolari, ti s-ar parea intelept sa-i investesti pe toti intr-o unica afacere? Oricat de profitabila ar parea afacerea, cu siguranta ai avea niste ezitari.
De ce ar fi altfel in cazul ideilor sau persoanelor din viata ta, in care investesti constant din resursele de care dispui, fie ca sunt materiale, fie emotionale? Exclusivismul este, de regula, o investitie nerentabila, chiar falimentara, in eventualitatea unui esec. O constructie care se sprijina pe un singur stalp de rezistenta este fragila, oricat de solida ar fi temelia. Analog, o persoana care isi restrange excesiv cercul de prieteni va fi mai degraba vulnerabila, chiar daca sintagma putini si buni pare convingatoare la prima vedere. In schimb, iti poti construi o retea de sprijin mai extinsa, care sa functioneze ca o plasa de siguranta, la nevoie.
Desigur, este bine sa stii ce vrei si sa te dedici unui scop, pentru a reusi in viata. Important este sa-ti iei o masura de precautie si sa lasi mereu o umbra de indoiala sa planeze peste toate aspectele vietii. Scepticismul se opune dogmatismului si reprezinta o cale mai sigura de a mentine echilibrul, pastrand o rezerva. Orice idee trebuie sa treaca testul realitatii inainte de a deveni baza trecerii la actiune.
Culmea fanatismului: o adolescenta a creat o pagina pe Facebook in care anunta ca-si ofera virginitatea pentru un bilet la unul dintre concertele lui Justin Bieber, cel mai in voga artist al pustilor.
CUM APARE?
Suntem tentati sa alegem dintr-o multitudine de informatii pe acelea care sunt in favoarea convingerilor noastre. Credintele profunde pe care le ai despre lume si viata sunt piloni existentiali, repere la care te raportezi zi de zi. In timp, ideile in care crezi iti devin dragi si incepi sa crezi ca te caracterizeaza. Dar atasamentul excesiv fata de o idee te indeparteaza de sansa cresterii, pentru ca te tine pe loc. Nu exista evolutie fara schimbare.
In realitate, ai nevoie de o doza serioasa de curaj pentru a-ti supune credintele unor evaluari obiective. In mod normal, o informatie noua le reasaza pe cele deja existente. Unele devin invechite si sunt inlocuite, altele mai raman o vreme sub semnul intrebarii sau capata o alta semnificatie. Asemenea iluziilor perceptive, exista si credinte iluzorii, care sunt gresite, oricat de adevarate par. Lasa loc schimbarii, pentru ca nu doar alimentele au termen de garantie, ci si ideile. Ca sa poti renunta la o credinta, trebuie sa gasesti una mai buna care s-o inlocuiasca. Pentru asta, pastreaza-ti mintea deschisa!
SI DRUMUL SPRE IAD E PAVAT CU BUNE INTENTII
Sa ne imaginam o mama iubitoare, care-i doreste copilului sau doar binele. Ea stie una si buna: laptele contine calciu, de care copiii au nevoie pentru a creste. Inca dinainte de a naste, si-a propus sa aloce o pondere cat mai mare de lapte in alimentatia copilului, cel putin in primii doi ani. Zis si facut! In mod surprinzator, efectul scontat intarzie sa apara. Copilul refuza hrana, nu creste in greutate, ba mai mult, are o dezvoltare intarziata. Desi intoleranta la lactoza nu mai este de mult un secret, cele mai multe mame refuza acest diagnostic in prima instanta. De ce? Pentru ca laptele este bun…
FANATISMUL RELIGIOS A PRODUS, DE-A LUNGUL ISTORIEI, CELE MAI MULTE VICTIME PRINTRE FEMEI SI BARBATI, DEOPOTRIVA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *