1359_fructe010

Fii in forma cat e iarna de lunga

Macesele sunt fructe extrem de populare in zonele rurale. Fructele rosii-sangerii cresc intr-un arbust tepos si sunt culese toamna. Au un gust acrisor, semn al prezentei vitaminei C in cantitati remarcabile. Pe langa aceasta, contin si vitamina A si B, acizi grasi si antioxidanti. Dar concentratia de vitamina C este atat de mare, incat si daca vei consuma fructul uscat, tot vei beneficia de proprietatile sale.
Calitatile macesului sunt cunoscute din vremuri vechi, iar in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in presa britanica a fost o adevarata campanie de promovare a consumului de sirop din macese (obtinut din fructe fierte cu zahar). Acesta era prescris copiilor pentru cresterea gradului de imunitate in absenta citricelor, care nu mai puteau ajunge in Marea Britanie din cauza razboiului.
CUM SA LE CONSUMI
Poti face cure cu fructe proaspete, toamna bineinteles. In restul anului, le poti consuma sub forma de sirop, dulceata (este extrem de populara in zonele nordice) si, nu in ultimul rand, poti bea ceaiuri din fructe uscate. In America de Sud, de exemplu, macesele sunt un condiment esential in mancarurile local nicilor. Poti pregati si placinta de macese, cu un blat obisnuit si macesele fierte inainte, cu zahar.
BENEFICII
Pentru ca macesele contin o cantitate atat de importanta de vitamina C, sunt extrem de indicate pentru intarirea sistemului imunitar si impotriva racelilor. Peliculele fine din interiorul maceselor pot fi tocate marunt si pot fi folosite ca pudra impotriva mancarimilor. Bunicile noastre foloseau macesele si pentru a parfuma locuintele, incluzandu-le in pot-pourri-urile pe care le puneau in dulapuri pentru ca lenjeriile sa miroasa frumos. La vecinii nostri unguri, macesele sunt extrem de populare pentru a da savoare palincii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *