1812_planetuta

Furtunile electromagnetice

Inmultirea exploziilor solare din lunile trecute confirma faptul ca ne indreptam catre un nou maximum solar, si anume catre apogeul ciclului numarul 24, prognozat pentru 2013.
MAI MULTE PETE
Statisticile arata ca anul acesta au fost doar doua zile fara pete pe Soare. In 2010 numarul acestor zile a fost de 51, iar in 2009, de 260. Aceste pete reprezinta niste ferestre in miezul magnetic al Soarelui, care se formeaza atunci cand unde gingantice de magnetism, generate in interiorul astrului, cresc si explodeaza la suprafata, aparand ca un fel de gaura intunecata. Formarea petelor arata schimbarile din interiorul Soarelui. Cand numarul lor scade, la sfarsitul ciclului de 11 ani, furtunile solare iau sfarsit si totul devine mult mai calm. Dar minimul solar nu dureaza prea mult. Dupa un an de acalmie, atat petele, cat si furtunile revin si cresc din nou, pana cand isi ating maximul. Surprinzator este insa faptul ca ultimul minim a avut 821 de zile fara pete, fata de 486 de zile cat are in mod normal un minim obisnuit. A fost un fel de liniste dinaintea furtunii.
IN ASTEPTAREA UNUI HAOS
NASA avertizeaza ca omenirea trebuie sa se pregateasca pentru o furtuna solara de proportii. Cercetatorii sustin ca Pamantul va fi lovit de niveluri ridicate de energie magnetica, in urma exploziilor solare ce vor avea loc peste aproximativ un an-doi. Potrivit NASA, daca activitatea solara va atinge nivelul de superfurtuna inregistrat in mai 1921 (ceea ce e foarte probabil) sau asa-numitul eveniment Carrington din 1859, cunoscut ca fiind furtuna perfecta, SUA si restul lumii s-ar putea sa nu fie pregatite pentru a face fata distrugerilor. Este vorba despre pagube economico-sociale greu de estimat, intr-o era in care totul se bazeaza pe tehnologiile avansate, dependente tot mai mult de sateliti, foarte sensibili la schimbarile din campurile electromagnetice care-i inconjoara. Primele afectate vor fi sistemele de tip GPS, parte fundamentala a logisticii de transport maritime, aeriene sau de uscat. Vor cadea retelele de telefonie fixa si mobila, sistemele bancare si orice alte sisteme computerizate. Mai mult, o afectare semnificativa a campului electromagnetic al Pamantului poate conduce la caderi electrice in transformatoarele de tensiune, paralizand intreaga oranduire in lumea moderna. Zone intinse de pe glob vor ramane fara electricitate si repararea retelelor electrice va dura enorm. Cel mai important este ca efectul va fi instantaneu, iar campul magnetic va fi perturbat cu viteza fulgerului, a explicat Richard Fisher, directorul diviziei de Heliofizica a NASA. In opinia reprezentantului NASA, viitoarele explozii solare vor afecta intr-o masura atat de mare oamenii pentru ca dependenta de aparate electronice este mult mai mare decat ultima oara cand a avut loc un astfel de eveniment.
APROXIMATIV 2 TRILIARDE (2 MILIARDE DE MILIARDE) DE DOLARI AR FI PAGUBELE PE CARE LE-AR PRODUCE O FURTUNA ELECTROMAGNETICA IN PREZENT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *