1854_busteni

Gaura de ozon uriasa deasupra Arcticii

Distrugerea stratului de ozon inregistrata in 2011 este de doua ori mai mare decat cea inregistrata in precedentii ani-record, 1996 si 2005, a declarat Nathaniel Livesey, cercetator la Jet Propulsion Laboratory. Raportul sustine ca fenomenul a fost provocat de temperaturile foarte joase inregistrate in stratosfera o perioada neobisnuit de lunga. In acest an, perioada rece din Arctica a durat cu 30 de zile mai mult decat in iernile studiate pana acum. Expertii nu inteleg deocamdata ce a determinat racirea prelungita: Cred ca aceasta problema va fi studiata ani buni de-acum incolo, a declarat Michelle Santee, unul dintre cercetatorii ce au luat parte la acest studiu.
FRUNZA CARE PRODUCE ENERGIE VERDE
O celula solara din siliciu cu diverse materiale catalitice atasate pe cele doua fete, care reproduce procesul de fotosinteza din lumea plantelor, reprezinta noua speranta in domeniul energiei alternative. Aceasta frunza nu necesita nici conectare externa si nici un circuit de control pentru a functiona. Este suficient sa fie plasata intr-un recipient umplut cu apa si expus la lumina solara, a explicat Daniel Nocera, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), principalul autor al inventiei. Dispozitivul incepe sa produca bule de oxigen pe o fata si de hidrogen pe cealalta fata, care pot fi recuperate si stocate pentru a fi utilizate apoi in scopul producerii electricitatii. Mai exact, plasand bulele de oxigen si de hidrogen intr-o pila de combustie, gazele se combina din nou in apa, generand electricitate. Aceasta frunza artificiala este alcatuita integral din materiale ieftine, care se gasesc din abundenta pe Terra, precum siliciu, cobalt si nichel, si functioneaza in apa obisnuita, fiind superioara din punctul de vedere al competitivitatii fata de sistemele asemanatoare create anterior, care foloseau solutii corozive sau materiale destul de rare, precum platina.
AM TAIAT SI MAI MULTI COPACI
Volumul de lemn exploatat de companiile atestate a fost mai mare, in 2010, cu 5 %, fata de anul 2009, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. Astfel, volumul de lemn exploatat a crescut de la 13.571 mii metri cubi la 14.250 mii metri cubi. Cele mai multe taieri de copaci s-au inregistrat in regiunile Nord-Est (30,9% din totalul volumului de lemn exploatat) si Centru (18,8%) si, intr-o proportie mai mica, in regiunile: Vest (13,7%), Nord-Vest (11,7%), Sud-Muntenia (10,3%), Sud-Vest Oltenia (7,1%), Sud-Est (6,7%) si Bucuresti-Ilfov (0,8%). Judetul Suceava s-a clasat pe primul loc in acest sens (14,9%), fiind urmat de judetele Neamt (7,2%), Caras-Severin (5,5%), Bacau (4,7%) si Maramures (4,4%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *