1647_2

Germania renunta definitiv la energia nucleara

Membrii coalitiei guvernamentale a cancelarului Angela Merkel au ajuns la acest acord dupa mai multe ore de negocieri, iar ministrul german al Mediului a calificat aceasta decizie ca fiind ireversibila. Dupa catastrofa nucleara de la Fukushima, din martie, Angela Merkel a oprit imediat centralele cele mai vechi si a pornit negocierile privind abandonarea energiei nucleare civile.
UN TEI SECULAR DIN ROMANIA, DESEMNAT ARBORELE ANULUI IN EUROPA
Teiul din localitatea harghiteana Leliceni a castigat concursul european Tree of the Year, cu un scor de peste 20.000 de voturi din partea publicului, anunta Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Alaturi de el, au mai concurat platani din Ungaria si Bulgaria, dar si stejari din Republica Ceha si Slovacia. Copacul are 500 de ani, masoara 20 de metri inaltime, are 390 de centimetri circumferinta trunchiului si nu este la primul premiu. In 2010, el a castigat competitia nationala Arborele Anului in Romania. „Teiul a fost plantat in prima parte a anilor 1500. In memoria oamenilor locului, copacul a fost perceput dintotdeauna ca un arbore singuratic, care a strajuit biserica din localitate. De-a lungul secolelor, povestea teiului merge mana in mana cu destinul oamenilor si cu istoria locului. A fost martorul invaziei tatarilor si al altor evenimente importante, supravietuind catastrofelor naturale care au marcat locul. Arborele este un important simbol al regiunii. In anul 1992, a fost declarat monument al naturii, conform Registrului monumentelor judetului Harghita, informeaza MAE.
POLUAREA CU CO 2 A ATINS UN NIVEL-RECORD
E stimarile Agentiei Internationale de Energie (AIE) arata ca emisiile de dioxid de carbon au crescut in 2010 cu 1,6 gigatone, ajungand la cel mai mare nivel inregistrat vreodata. Fenomenul, spun specialistii, a determinat o crestere a temperaturilor medii globale peste pragul considerat periculos, de doua grade Celsius. Este cea mai proasta veste in ceea ce priveste cresterea emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera, iar, potrivit cifrelor, perspectivele sunt sumbre, a declarat pentru The Guardian, economistul-sef al AIE, Fatih Birol. Mai exact, estimarile recente demonstreaza ca emisiile de CO2 au atins deja 30,6 gigatone in 2010, aceasta in conditiile in care, pentru a evita o catastrofa sociala, emisiile anuale nu trebuie sa depaseasca pragul de 32 de gigatone in 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *