Glosita

Glosita

Glosita este o afecțiune inflamatorie acută sau cronică în care limba prezintă modificări importante de aspect și de culoare.

De la ce apare?
• Ar putea fi o reacţie alergică la pasta de dinţi, apa de gură pentru împrospătarea respiraţiei, coloranţi, bomboane, plasticul din protezele dentare, drojdia de bere sau la anumite medicamente pentru tensiune arterială ridicată;
• Uscăciunea gurii, atunci când glandele care produc saliva sunt distruse;
• Infecţii cu bacterii, ciuperci (candida albicans) sau virusuri (herpes simplex orale);
• Leziunile de la arsuri, dinţi ascuţiţi, aparate dentare, piercing pe limbă, alte traume;
• Nivelul scăzut de fier (anemie) sau carenţă de anumite vitamine din complexul B, cum ar fi vitamina B12;
• Unele afecţiuni ale pielii, cum ar fi lichenul plan, eritemul polimorf, ulcerul aftos;
• Tutunul, alcoolul, consumul de alimente fierbinţi, condimentele şi alţi iritanţi;
• Consecinţa altor patologii;
• Nu în ultimul rând, poate fi rezultatul unei igiene orale deficitare.
Cum se manifestă?
Simptomele pot apărea brusc sau încetul cu încetul, în timp. Acestea se manifestă astfel:
• dificultate în mestecat sau vorbire;
• suprafaţă netedă a limbii;
• limbă inflamată şi cu arcuri, ulceraţii, usturimi;
• miros neplăcut al gurii;
• probleme ale cavităţii orale (afte, pustule etc).
Tipuri de glosită
Glosita acută sau profundă. Apare ca urmare a unei infecţii locale ori a unei arsuri sau traume. Limba se poate umfla rapid provocând dificultate de vorbire şi de mestecare. Dacă durerea este prezentă, atunci cazul trebuie să fie studiat cu atenţie de către un cadru medical, deoarece poate fi un simptom al altor boli. De cele mai multe ori, boala este întreţinută de către un agent iritant, un alergen de contact sau ca o consecinţă a unui organsim slăbit, debilitat.
Limba geografică. Cunoscută sub numele de glosită migratoare, este de natură benignă şi este caracterizată prin absenţa totală sau parţială a papilelor gustative. Suprafaţa limbii poate prezenta porţiuni netede şi strălucitoare, având aspectul unei hărţi geografice. Cauza nu este cunoscută, dar se pare că ar putea fi genetică. Aspectul limbii poate varia de la o zi la alta, dar poate să fie şi de tip persistent. Nu se cunoaşte nici un remediu specific, dar consumul de alimente fierbinţi sau foarte condimentate poate să accentueze relieful din zonele în care papilele gustative sunt absente.
Limba neagră. Sună chiar înfricoşător şi nu este deloc placută la vedere, dar e chiar inofensivă; acest aspect este cauzat de bacterii sau ciuperci care provoacă o dezvoltare excesivă a papilelor filiforme (de păr); în general, apare după un tratament antibiotic sau după utilizarea excesivă a apei de gură. Situaţia se rezolvă pur şi simplu prin eliminarea antibioticelor sau a utilizării apei de gură; pentru o remediere completă, periaţi în mod lejer limba cu o periuţă moale de dinţi, eventual cu puţină zeamă de lămâie. Dacă sunteţi fumător, atunci trebuie neapărat să renunţaţi.
În loc de apă de gură folosiţi mai bine florile şi fructele de malvă. Faceţi o infuzie din trei pumni de flori şi fructe de malvă într-un litru de apă.
Concluzie
Este obligatorie o foarte bună igienă orală. Iar după ce aţi verificat dacă nu vă confruntaţi cu un deficit al vitaminei B12, nu sunteţi anemic, treceţi la eliminarea din alimentaţie a tuturor substanţelor iritante, inclusiv a drojdiei de bere (bere, pâine etc). Este recomandabilă o dietă bazată pe multe lichide (sucuri naturale, ceai verde, centrifugate, supe), uşor călduţe sau reci.
Constantina Pavel, Naturopat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *