991_floare

Iarba osului

Iarba osului salbatic se prezinta sub forma unui semiarbust, inalt de 10-40 cm, ramificat, cu tulpini ascendente. Frunzele lui sunt lungi de 4-25 mm, late de 3-8 mm, alungite si ovale. Sunt verzi pe fata superioara si stelat paroase, cu o nervura proeminenta pe cea inferioara. Marginile sunt usor curbate sau plane. Inflorescenta are 2-5 flori, cu sepale paroase pe partea externa. Petalele sunt lungi de 7-15 mm, galben-aurii sau galben-albicioase, avand la baza o pata mai intunecata, galbena sau portocalie. Fructul este o capsula de 3-7 mm, cu trei muchii, de culoare galben inchis, paroasa. Semintele sunt lungi de 1,5 – 2 mm, brune, rotunde sau ovale.
UNDE CRESTE?
Acest subarbust infloreste din mai pana in august, in functie de altitudinea la care se gaseste. Iarba osului creste in locuri pietroase si nisipoase, in tufisuri rare, din stepa pana in zonele montane. Este raspandita in toate judetele tarii, in special de-a lungul lantului carpatic, sub numeroase varietati si forme. La nivel global, o intalnim in Europa si Asia de Sud-Vest.
LA CE SE FOLOSEA ODINIOARA?
Iarba osului, numita local si Malaiel, era un leac frecvent folosit in Transilvania pentru tratarea umflaturilor si fracturilor. Tulpinile florifere se puneau, in legaturi, la maini si la picioare, abia apoi fiind fixate atelele de lemn. Infuzia era recomandata contra tusei, iar decoctul contra naduselii. Se mai folosea pentru dureri de stomac si vatamatura. (Valer Butura, Enciclopedie De Etnobotanica, 1979 )
UTILIZARI IN FITOTERAPIE
Doctorul Edward Bach a reusit, prin remediile sale florale, sa descopere o noua si importanta ramura a fitoterapiei, care exploateaza efectele pozitive ale plantelor. Astfel, el a readus la lumina beneficiile trandafirului de stanca. Doctorul Bach a vazut in aceasta planta, floarea eliberarii din starea de panica. Ea este astazi o alinare pentru cazurile in care nu mai exista nicio speranta: accidente, afectiuni grave, momente cand pacientii sunt speriati, terifiati, raspandind panica si in jur. In cazul in care bolnavul nu este constient, buzele trebuie umezite cu acest remediu. Pentru a spori efectul binefacator, se recomanda Clematis (Florit 9) si Turita Mare (Agrimonia). Iarba osului este un remediu important fizic si psihic, oferit omului de catre Mama Natura. Aceasta planta intra in componenta Florit 26.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *