1541_sapun

Igiena la romani ca acum un secol

Acum 100 de ani, in saptamana igienei, jandarmii ii alergau pe tarani in incercarea de a-i obliga sa foloseasca sapunul, noteaza istoricul Ion Scurtu. Daca afirmatia ti se pare amuzanta, afla ca situatia nu s-a schimbat extraordinar de mult. Potrivit celui mai recent raport Eurostat, valabil pe anul 2009, 41% dintre romani locuiesc in case fara baie sau dus, ocupand o dezonoranta pozitie fruntasa in topul tarilor europene la acest capitol. Pe locul doi, la mare distanta, figureaza Letonia (18%), urmata, in tandem, de Lituania si Bulgaria, cu un procentaj de 16 la suta. In timp ce, in 17 state membre, proportia populatiei care are parte de astfel de conditii este mai mica de 1%.
WC-UL DIN SPATELE CASEI
Suntem cap de lista si in ceea ce priveste accesul la un WC cu apa. Concret, potrivit Eurostat, 42,50% dintre romani duc lipsa de asa ceva. Prin comparatie, in Bulgaria, situata pe loc secund in acest clasament, numarul celor care locuiesc in case fara WC cu apa este de 26,20%, in Lituania – de 17,20%, in Letonia – de 16,60%. Iar pentru a vedea exact unde ne aflam, iata si media UE, care e de 3,50%. Efectul are, bineinteles, o cauza. Se cheama acces limitat la reteaua de apa si canalizare. In Romania, gradul de racordare la reteaua de canalizare este 52,06% si numai 42,78% dintre cladiri sunt racordate la statii de epurare. Potrivit Administratiei Nationale Apele Romane, in cele 2.605 localitati din tara, la finele anului 2009, cand a fost efectuata cercetarea Eurostat, existau fizic 658 de retele de canalizare, din care 516 erau functionale si doar 21 conforme, restul aflandu-se in diferite stadii de executie. Iar daca urmarim distributia urban-rural, situatia devine si mai clara. In aglomerari de peste 10.000 de locuitori (adica orase mari si mijlocii, mediul urban), la retelele de cana lizare este racordata 78,45% din populatie, in timp ce in cele cu 2.000 – 10.000 de locuitori (adica orase mici, comune si sate, predominant mediul rural), procentul e infinit mai modest, de doar 9,23%. Asadar, sa punem cap la cap toate aceste cifre: 52% dintre romani sunt in mediul rural, dintre acestia doar 9,23% beneficiaza de serviciul apa- canal. Se apropie de acel 42,50% aferent Romaniei in schema europenilor fara WC cu apa?
4 BUCATI DE SAPUN CONSUMA ANUAL UN ROMAN
Pe maini exista 4.70 tipuri de microorganisme repartizate inegal. De aceea, un medic se spala si de 40 de ori pe zi. Pentru un om obisnuit, este suficient spalatul inainte de masa, dupa folosirea toaletei si de cate ori intra in contact cu persoane bolnave sau copii mici.
NE SPALAM TOT MAI RAR
Conditiile de viata, dar si lipsa educatiei in ceea ce priveste normele generale de igiena lasa urme, la propriu, pe imaginea noastra, ca popor. Potrivit ultimului studiu realizat de Ministerul Sanatatii pe aceasta tema, jumatate dintre romani nu se spala pe maini dupa ce folosesc toaleta, iar mai putin de jumatate nu se spala nici dupa ce ingrijesc un animal. De asemenea, unu din patru adulti nu face acest lucru nici dupa ce schimba scutecele sugarilor si doar un sfert dintre ei pun mana pe sapun dupa ce au intrat in contact cu banii, importanti purtatori de microbi cauzatori de boli. Grav este ca, din cauza crizei economice, romanii au taiat si mai mult din bugetul destinat igienei, in cursul anului trecut inregistrandu-se scaderi volumice la vanzarile de sapun de toaleta (12%), dar si deodorante si antiperspirante (23%). Apropo de ele, un sondaj de piata arata ca romanii folosesc 1,30 bucati pe cap de locuitor, sub media tarilor din Europa, unde se ajunge pana la 5,4 bucati pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *