1705_femeiinbaie

Invinge anexita

DR. LARISA IONESCU CALINESTI, Cercetator gradul II, medic primar medicina interna, competenta apifitoterapie, Institutul National pentru Medicina Alternativa si Complementara
Anexita reprezinta inflamatia anexelor uterine, respectiv ovare si trompe, facand parte din boala inflamatorie pelvina, sindrom caracterizat prin durere in micul bazin, iradiata lombar si sacral, leucoree, dispareunie, menstre neregulate, prelungite. De cele mai multe ori este vorba de o infectie cu germeni specifici, transmisi pe cale sexuala (gonococ, Chlamydia), care deschid calea migrarii germenilor vaginali: streptococi, E.coli, stafilococi, Ureaplasma urealiticum, Gardnerella vaginalis.
TIPOLOGII
Boala poate fi acuta, manifestata ca un sindrom inflamator pelvin cu febra, stare generala alterata, greata, varsaturi, durere pelvina, sau poate avea evolutie cronica, cu pusee de acutizare precipitate de expunerea la frig, oboseala, boli intercurente, factori ce determina reactivarea infectiei latente.
Boala cronica este adesea asimptomatica, singura manifestare fiind infertilitatea, sau pot fi prezente dureri surde in regiunea pelvina, dismenoree, cicluri menstruale neregulate si prelungite. Ca factori favorizanti se inscriu: expunerea la frig si umezeala, igiena locala deficitara, dispozitiv intrauterin (sterilet), parteneri multipli, alimentatie cu exces de dulciuri, fumat, alcool. Episoadele acute pot avea evolutie grava spre pelviperitonita, abces tuboovarian, putand fi necesara interventia chirurgicala. Cronicizarea poate avea complicatii severe si poate cauza o sarcina extrauterina.
MASURI DE LUAT
In perioadele de acalmie dintre episoadele acute, se recomanda tratament local si general, urmarind cresterea capacitatii de aparare a organismului, refacerea echilibrului florei vaginale normale si a pH-ului vaginal acid. Se recomanda o alimentatie bogata in fibre vegetale, legume si fructe pentru a asigura un tranzit intestinal regulat, fara dulciuri concentrate, care favorizeaza exacerbarea florei de fermentatie.
Foarte importanta este suplimentarea cu vitamine si minerale implicate in reactia imuna: A, D, C, zinc. Se adauga imunofitoterapie nespecifica: preparate hidroalcoolice de Echinacea, suplimente cu Ginseng siberian, suc de orz verde, Ganoderma lucidum, macerat glicerinic de muguri de coacaz negru (Ribes nigrum). Se folosesc preparate vegetale cu tropism genital feminin, care sa asigure un aport de substante tonice astringente, taninuri si compusi fenolici cu efect antiinflamator: cretisoara, urzica-moarta-alba, sanziene, traista-ciobanului, amestec in parti egale, din care se infuzeaza cate o lingurita la 250 ml de apa fiarta, de trei ori pe zi.
TRATAMENTUL LOCAL
Cuprinde bai de sezut cu plante cu actiune astringenta, antiinflamatoare, cicatrizanta: coada- soricelului, galbenele si san ziene in parti egale; la fiecare 500 ml se adauga o picatura de ulei volatil de trandafir, o picatura de ulei volatil de musetel si o picatura de ulei volatil de lavanda. Aceleasi esente se pot folosi pentru irigatii, in aceeasi proportie. Inainte de utilizare, orice ulei volatil se testeaza pe pielea antebratului, in dilutie 1:10 intr-un ulei de masline sau de migdale; daca nu apare nicio reactie locala – roseata, iritatie, prurit timp de 24 de ore, acesta poate fi folosit in siguranta. Dupa baia locala, seara, se aplica la nivelul abdomenului inferior o compresa cu Bitter suedez. Curele balneare cu namol sapropelic sunt de real ajutor. In lipsa acestora, extractul atomizat de namol poate fi folosit in solutie apoasa pentru irigatii locale, bai galvanice, ultrasunete si impachetari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *