1867_LAPTE

Laptele in dieta micutilor

Pana la sase luni, lucrurile sunt foarte clare in ceea ce priveste consumul de lapte, medicii recomandand la unison alaptarea naturala exclusi va, la cerere. Si dupa aceasta perioa da, laptele matern ramane un aliment important, majoritatea specialistilor, inclusiv cei ai OMS si UNICEF, incurajand mamele sa-l ofere puilor pana la un an. In situatia in care alaptarea la san nu este posibila (nu se instaleaza lactatia; mama se imbolnaveste si medicatia ei este periculoasa pentru copil; daca alimentat exclusiv la san, copilul nu castiga indeajuns in greutate; mama este nevoita sa se intoarca la serviciu), solutia corecta este trecerea (totala sau partiala, in functie de caz) pe lapte formula, in niciun caz pe lapte de vaca!
FARA LAPTE DE VACA PANA LA TREI ANI
Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat in dieta copiilor mici se bazeaza pe continutul insuficient de vitamine E, D, C, fier si acizi grasi esentiali. De asemenea, acest tip de lapte are un continut excesiv de ridicat de sodiu si potasiu si contine de trei ori mai multe proteine decat laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activitatii hepatice, dar si a rinichilor, favorizand imbolnavirea acestor organe vitale. In plus, proteinele si lipidele din compozitia laptelui de vaca au o structura foarte complexa, pe care enzimele digestive ale sugarului nu sunt capabile sa le fragmenteze astfel incat sa le aduca intr-o forma absorbabila. Acest lucru poate duce, in timp, la aparitia unui sindrom pluricarential si chiar a malnutritiei protein-calorice. O alta carenta de care vorbesc intens specialistii este cea de fier, responsabila de instalarea anemiei feriprive cronice, cu consecinte grave asupra evolutiei fizice, dar si intelectuale a copiilor. Mai exact, cercetatorii Academiei Americane de Pediatrie au observat in cadrul unui studiu realizat pe doua loturi de copii – 15 cu si 19 fara anemie feripriva – ca aceasta afectiune determina o intarziere a dezvoltarii cognitive prin deficit de atentie si recunoastere. Totodata, introducerea timpurie a laptelui de vaca in alimentatia copilului poate cauza intoleranta la lactoza, principalul zahar din acest lapte, provocand copilului tulburari gastrointestinale suparatoare (diaree, balonare, colici, greata). Nu in ultimul rand, consumul de lapte de vaca a fost asociat cu aparitia diabetului infantil, in sangele copiilor cu diabet de tip I descoperindu-se cantitati mari de anticorpi care recunosc o proteina specifica laptelui de vaca, fapt ce pare a avea legatura cu distrugerea celulelor beta, producatoare de insulina, din pancreas.
Laptele de vaca e prea sarat! Un bebelus care consuma zilnic 700 ml de lapte de vaca înghite 385 mg de sare, adica aproximativ jumatate din doza zilnica recomandata.
LAPTELE DE CONTINUARE
Avand in vedere cele de mai sus, nu poate fi decat cel formula. Daca te gandesti la varianta lapte de capra, afla ca, desi este considerat a fi mai putin alergizant si are o digerabilitate mai buna, nici acesta nu este tocmai o solutie fericita. La fel ca si cel de vaca, acest tip de lapte are un continut scazut de vitamine si exces de proteine si minerale. In concluzie, consulta-te cu medicul pediatru si alege o formula de lapte-praf (pe baza de lapte de vaca ori capra), care fata de laptele animal in stare naturala contine concentratii ale factorilor nutritivi (carbohidrati, proteine, lipide, vitamine si minerale) cat mai apropiate de nevoile de crestere ale copilului, asigurandu-i o dezvoltare armonioasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *