1815_box

Lupta ca Bruce Lee Jeet Kune Do

Jeet kune do (JKD) este un stil de arte martiale si o filosofie de viata, fondate de Bruce Lee. In traducere, jeet inseamna a intercepta sau a opri, kune inseamna pumn si do, calea, cu alte cuvinte, stilul s-ar traduce prin calea interceptarii pumnului. Practic, orice atac ofer dreptul la replica, la contraatac, la un raspuns ce implica rapiditate, capacitate de adaptare si de reactie.
IN 1998 A FOST INFIINTAT PRIMUL CLUB DE JKD IN ROMANIA
IN STILUL TAU!
JKD este caracterizat prin eficienta, insa deoarece depinde in cea mai mare masura de experienta individuala, stilul este destul de dificil de definit. Fiecare om gandeste si actioneaza diferit, de aceea JKD este un stil cat se poate de personal. Bruce Lee a fost foarte influentat de multe filosofii, astfel ca marea majoritate a ideilor sale de lupta se bazeaza pe studiu sau filosofie. El cerceta mereu aspectele ce il interesau la modul personal. Inainte de a-si crea stilul sau propriu, acesta a studiat, a analizat si a experimentat foarte multe stiluri si metode de lupta. Filosofia lui Bruce Lee este filosofia artei de a lupta, o filosofie ce deschide noi orizonturi de gandire. Comparativ cu artele martiale clasice, aici nu exista acele serii de reguli sau categorisiri care ar putea face din JKD o anumita metoda de lupta. Nu are nicio forma speciala si nici nu urmeaza o filosofie inflexibila si conditionata.
JKD a evoluat pornind de la wing chun catre un amalgam dinamic de kickboxing si grappling. Aceasta arta are un aspect fizic si unul filosofic. Aspectul fizic implica sa descoperi ce este mai bun pentru tine. Cel filosofic este folosit ca un mijloc de autocunoastere si progres. Fie ca vrei sa inveti tehnici de autoaparare simple si eficiente, fie ca te tenteaza sa te afirmi in concursuri sportive, afla mai multe despre jeet kune do!
ANTRENAMENT IN ETAPE
Daca vrei sa inveti sa lupti precum Bruce Lee, trebuie sa incepi prin a te familiariza cu conceptele, tehnicile si metodele de antrenament ale lui Bruce Lee. In principiu, e vorba de patru etape de antrenament, pentru a te obisnui cu distantele, simplitatea, abordarea directa, economia de miscare, teoria liniei de centru, cinci cai de atac si dezvoltarea calitatilor personale.
ETAPA 1 JUN FAN KICKBOXING, metoda de kickboxing a lui Bruce Lee. Cuprinde o serie de sparringuri (light contact). Este important ca la fiecare sparring sa folosesti materialele de protectie (manusi, aparatori). Foarte importante sunt si antrenamentele suplimentare care cuprind exercitii pentru mobilitate, imbunatatirea conditiei fizice si dezvoltarea calitatilor tehnice.
ETAPA 2 JUN FAN TRAPPING. Antrenamentele se refera la diferite modalitati de prize si metode de lupta la distanta apropiata. Unele exercitii din wing chun, kali, eskrima, silat se regasesc in diverse modalitati de prize si combinatii. Ai ocazia sa inveti metode specifice de prize aplicabile in lupta: box, kickbox, karate, kung fu.
Tot acum vei invata cum sa lovesti cu picioarele si pumnii folosind strategia, adica cele cinci metode de atac definite de Bruce Lee: 1. SDA – atacul singular direct, 2. ABC – atacul combinat, 3. ABD – atacul cu simulare, 4.PIA – atacul progresiv indirect, 5. HIA – atacul prin imobilizare.
ETAPA 3 ANTRENAMENTUL CU ARMELE. Se folosesc metodele de lupta din kali/escrima. Este vorba de antrenamente cu unul sau doua bastoane ori unul sau doua cutite. In JKD, armele sunt folosite ca echipament de antrenament. Lupta cu cutitul implica miscari rapide, dinamice, pe cand antrenamentul cu bete kali foloseste miscari elegante, unduite. In timpul antrenamentului, vei fi pus in diverse situatii de lupta.
Trebuie sa fii capabil sa improvizezi, sa te adaptezi situatiei si sa-ti construiesti propriul tau plan de atac.
ETAPA 4 JUN FAN GRAPPLING. Este vorba de lupta corp la corp, in picioare si la sol. Acum trebuie sa aplici experienta acumulata. Parte din antrenament este si exercitiul in diverse medii: lupta pe asfalt, kickboxing pe o scara sau pe iarba alunecoasa, dupa ploaie. Dupa aceasta etapa, urmeaza sute de ore de sparring cu diversi parteneri de lupta.
JKD este un stil de lupta viu, fluid si care se adapteaza in continuu. Cei care il practica trebuie sa exploreze mereu noi tehnici si sa gaseasca metode de a se exprima in lupta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *