1493_marea

Marea Mediterana ia proportii

Cresterea prognozata ar putea fi mult mai mare, avand in vedere ca, de la primele masuratori facute in urma cu 70 de ani si pana azi, nivelul Mediteranei a crescut cu 20 de centimetri. Din studiul ISO mai reiese ca apele Mediteranei se dilata, drept consecinta a cresterii temperaturii superficiale a apei cu 0,5 grade Celsius in fiecare an, din 2000 incoace. De asemenea, se estimeaza ca ridicarea nivelului Mediteranei va provoca disparitia zonelor de coasta intens populate si va face ca efectele furtunilor si uraganelor din zona sa fie devastatoare.
ENGLEZII SCHIMBA FUSUL ORAR DIN MOTIVE VERZI
Guvernul de la Londra intentioneaza sa isi alinieze fusul orar cu celelalte tari occidentale, pentru a reduce consumul de energie, implicit si emisia de carbon, dar si pentru a atrage turistii. Campania Lighter Later, initiata in cadrul unei actiuni mai largi de combatere a schimbarilor climatice, are ca obiectiv mutarea orei oficiale cu o ora inainte, astfel incat britanicii sa beneficieze mai mult timp de lumina naturala si sa aprinda becurile mai tarziu. Potrivit activistilor de mediu, aceasta modificare ar reduce anual emisiile de carbon ale Marii Britanii cu aproape 500.000 de tone de CO2. Planurile sunt sprijinite si de industria turismului, iar acestea vor face parte din strategia guvernamentala turistica realizata pentru Jocurile Olimpice din 2012.
UE NE DA BANI SA PLANTAM COPACI
Uniunea Europeana acorda, din acest an, fonduri pentru impadurirea terenurilor agricole nefolosite, in valoare de 229 de milioane de euro. Banii pot fi accesati pana in 2013, prin Masura 221. In program se pot inscrie persoanele fizice si juridice, grupurile, asociatiile sau autoritatile publice locale care detin teren agricol, precum si fiermierii. Valoarea compensarii pentru costurile de impadurire reprezinta 80% in zonele defavorizate si siturile Natura 2000 si 70% in celelalte zone. Astfel, plata compensatorie la hectar pentru zonele obisnuite este de 1.330 de euro la campie, de 1.162 la deal si de 1.092 de euro la munte. Partea atractiva este ca se ofera bani si pentru intretinerea plantatiei pe o perioada de cinci ani incepand cu anul infiintarii, dar si compensatii pentru pierderea de venit a gricol, timp de 15 ani. Pentru intretinere, sumele variaza intre 90 si 270 de euro la campie, intre 105 si 210 pentru cele de la deal si intre 65 si 130 de euro la munte, iar cu titlu de compensatie se vor acorda 215 euro pe an si pe hectar pentru fermieri si 110 euro pe an si pe hectar pentru nonfermieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *