shutterstock_178974272

Menyanthes Trifoliata Trifoistea de balta

Ovidiu Bojor

Doctor farmacist

Membru al Academiei de Științe Medicale din România

Membru al National Geographic Society SUA

Origine botanică și descriere

Face parte din familia Menyathaceae. Este o specie erbacee palustră, perenă, lipsită de tulpină aeriană, cu frunzele şi inflorescenţa pornind din rizom. Are înălţimea de 15-30 cm. Partea subterană este un rizom orizontal, lung până la un metru şi gros de 1-1,5 cm, din care se dezvoltă rădăcini adventive albicioase. Peţiolul este de 5-15 cm, având limbul trifoliat cu foliole întregi, eliptice, de culoare verde-pal. Florile sunt grupate în raceme dense, la vârful unui peduncul lung de 10-20 cm, cu corola galben-roz, tubuloasă, cu 5 petale unite, păroase la interior. Fructul este o capsulă de cca 1 cm, aproape sferică, cu numeroase seminţe elipsoidale la interior. Specia este răspândită în Eurasia şi America de Nord.

Utilizări tradiționale

În medicina tradiţională, frunzele se utilizează pentru proprietăţile tonic-amare, ca febrifug, diuretic şi colagog. Pentru stimularea poftei de mâncare se folosesc frunzele macerate în vin roşu, din care se iau mici cantităţi înainte de servirea meselor principale. În medicina tradiţională chineză, întreaga plantă se utilizează ca narcotic şi sedativ, precum şi în febră, gută şi în unele forme de cancer.

Acțiune biologică

Stimulează procesele digestive, funcţia hepatică şi pancreatică. Influenţează procesele digestive pe cale neurovegetativă, prin mărirea receptorilor adrenergici şi diminuarea celor colinergici.

Potenţează acţiunea glicemiantă a adrenalinei. Inhibă acţiunea tiroidiană şi reduce febra. Acţionează şi asupra epiteliului renal, mărind diureza. Stimulează secreţia bilei.

Efecte secundare

Nu s-au constatat. Contraindicaţii în ulcerul gastric.

Dozare și administrare

Empiric, sub formă de infuzie: 2 linguriţe de plantă la o cană de apă. Se beau 1-2 căni înainte de masă. Pentru combaterea stării febrile, macerat la rece din plantă, o lingură la 2 căni cu apă. Se beau 2-3 linguri la interval de o oră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *