1454_drdr

Mic tratament de igiena a vegetalelor exotice

Cand intri in piata, tarabele imbelsugate cu fructe si legume te imbie sa cumperi. Stii foarte bine ca ele sunt pline de vitaminele si mineralele de care ai nevoie. Ai citit atatea articole despre bolile care se vindeca prin diete bazate pe vegetale, incat tot ce-ti doresti este sa ai o sacosa cat mai mare. Din pacate, nu e chiar atat de simplu. In urma cu un deceniu, recomandarile legate de igiena se reduceau la: spala bine, sub jet puternic de apa, toate fructele si legumele, pentru a te feri de boli. Era o masura elementara. Acum, lucrurile sunt mult mai complexe. O mare parte din vegetale sunt aduse din import. Ele au fost tratate cu diferite substante atat in procesul cultivarii, cat si pe parcursul transportului, pentru a arata si rezista cat mai bine. Ce ramane din valoarea lor nutritiva si cat de periculoase pentru sanatate pot deveni, citesti in continuare.
BANANELE FAC CALE LUNGA PANA LA NOI
Se cultiva in tarile calde, iar drumul lor cu vapoarele pana la noi dureaza cateva saptamani. Desigur ca sunt necoapte cand pleaca. Si bineinteles ca sunt tratate cu substante pentru a rezista cat mai mult. Nicio banana pe care o cumperi de la supermarket nu va avea acelasi gust ca aceea pe care o culegi dintr-un copac de la ecuator. De altfel, bananele pe care le mancam noi sunt coapte in instalatii speciale care produc etilena, un gaz care contine hormoni vegetali de maturare a fructelor. Acesta este produs in mod natural de banane in copac, dar e greu de crezut ca nu vor aparea modificari chimice atunci cand fructele se afla intr-o cutie fata de atunci cand se afla pe ramuri, nu-i asa? Procesul de coacere artificiala dureaza sapte zile si are mai multe faze, care sunt notate cu un indicativ special. Bananele coapte in gradul 2 si 3 (cand coaja e mai mult verde decat galbena) sunt cerute atunci cand trebuie transportate pe o distanta mai lunga, in timp ce cele de gradul 5 si 6 (galbene sau chiar cu pete maronii) sunt preferate in preajma sarbatorilor, cand se vand si se consuma in cantitati mari. Cat de daunator pentru sanatatea bananelor si a noastra este acest procedeu nu e sigur, bine ca nu mancam si coaja de banane.
2000KM MINIMUM, PARCURG BANANELE PANA CAND AJUNG PE MASA NOASTRA
FERESTE-TE DE COJILE DE PORTOCALE!
Nu acelasi lucru se poate spune insa despre citrice, despre care se stie ca la noi in tara exista obiceiul de a le rade coaja pentru un plus de aroma in prajituri. In alte tari nu exista asemenea obicei, motiv pentru care cojile lor sunt tratate cu conservanti periculosi. Pentru ca fructele sa se mentina proaspete cat mai mult timp, sunt injectate cu pesticidele E230, E231, E233 sau pulverizate sub forma de praf.
Se spune ca pulpa fructelor nu este afectata, insa daca ingurgitam coaja lor, suntem in pericol de hemoragii interne sau alergii. Vom renunta deci la aroma de coaja de portocala din prajituri, si ne vom spala foarte bine pe maini dupa ce curatam citricele. Pentru siguranta, putem spala cu atentie si fructele, dupa ce le curatam.
PESTICIDELE POT FI CANCERIGENE
Majoritatea produselor care provin din import contin pesticide. Acestea ajuta la prevenirea bolilor specifice fructelor si legumelor, precum si la indepartarea daunatorilor. Daca in Belgia, spre exemplu, merii sunt stropiti de circa 17 ori pentru a ajunge sa dea roade cat mai aproape de perfectiune, la noi fructele sunt stropite de obicei de-abia dupa ce mana sau daunatorii au inceput sa-si faca aparitia, ca masura de tratament, si nu de prevenire. Asta face ca merele de la noi sa arate, alimentatie poate, mai pipernicite fata de cele din import, dar in realitate sunt mult mai sanatoase. Pentru ca aceste substante au darul de a modifica proprietatile nutritive ale plantelor. Potrivit unui raport de specialitate din Uniunea Europeana, legumele, fructele si cerealele prezente pe piata europeana sunt contaminate cu 354 de pesticide.
Pentru prima data, in aceasta lista apare si imidacloprid, o substanta foarte controversata, care a fost interzisa in Franta, fiind asociata cu disparitia masiva a albinelor. Cinci dintre pesticidele cel mai frecvent intalnite in produsele care se vand in statele din Uniunea Europeana sunt clasificate ca fiind cancerigene. De asemenea, acestea pot avea efecte negative asupra sistemului hormonal. Singura masura de precautie recomandata este consumul vegetalelor fara coaja, in speranta ca pesticidele liposolubile nu au patruns mai adanc.
Pentru a fi sigura ca fructul pe care il mananci e perfect curat, cel mai bine e sa-l cureti de coaja si abia apoi sa-l savurezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *