1759_padure

Mii de molizi din Retezat rapusi de un gandac

Autoritatile silvice au cerut inventarierea copacilor infestati si taierea lor. Potrivit reprezentantilor Directiei Silvice Hunedoara, este vorba despre gandacul Ips Typographus, cunoscut in limbajul popular cu titulatura de gandac de scoarta al molidului. Larvele acestuia traiesc sub scoarta molizilor si distrug canalele prin care seva este transmisa in copac, determinand uscarea lui.
PAMANTUL SE INGRASA LA ECUATOR
Topirea ghetii in Antarctica si Groenlanda mareste volumul oceanelor si acest surplus de apa este impins spre Ecuator, marind circumferinta Pamantului, sustin oamenii de stiinta. Ultima deformare pe care a suferit-o Terra a fost in timpul erei glaciare, care s-a terminat acum aproximativ 20.000 de ani. In timpul acestei perioade geologice, in care s-a redus temperatura suprafetei Pamantului si a atmosferei, greutatea ghetii a fost atat de mare incat a modificat crusta si mantia Pamantului, dandu-i aspectul de sfera turtita la poli. In mod firesc, efectele de dupa fiecare era glaciara ar trebui sa faca Pamantul sa se subtieze la loc, insa masuratorile satelitului Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) sugereaza contrariul. Exista ceva care compenseaza micsorarea circumferintei Pamantului, spune John Wahr, geofizician la Universitatea din Colorado. Este vorba de rata topirii gheturilor de la Polul Sud si Polul Nord, de circa 382 de miliarde de tone intr-un an, care contracareaza efectul de slabire a Pamantului.
A FOST GASITA STRABUNICA URSILOR POLARI
Ursii polari din zilele noastre au drept inaintasa o femela de urs brun din Irlanda, care a trait in urma cu 20.000 – 50.000 de ani, iar hibridarea face parte integranta din evolutia biologica a acestei specii amenintate cu disparitia, se afirma intr-un studiu publicat in Current Biology. Savantii au colectat esantioane de ADN mitocondrial – considerat partea materna din genom – de la 242 de ursi bruni si ursi polari, vii sau fosilizati pe parcursul ultimilor 120.000 de ani, din diferite regiuni ale lumii. Dupa analiza arborelui genetic, oamenii de stiinta au descoperit ca genomul matern al ursilor polari s-a fixat cu adevarat, pentru a lua forma lui actuala, in timpul sau cu foarte putin timp inainte de varful ultimei ere glaciare, in urma cu 20.000-50.000 de ani, pe coasta atlantica din nordul Irlandei.
Aceasta strabunica irlandeza era totusi diferita de ursii bruni pe care ii cunoastem in prezent. Potrivit lui Beth Shapiro de la Pennsylvania State University din Statele Unite, populatia de ursi bruni care imparteau ADN-ul matern cu ursii polari a disparut deja in urma cu circa 9.000 de ani. In ceea ce-l priveste pe strabunicul ursilor polari, identificarea lui este mai dificil de realizat. Partea paterna din genomul acestor ursi, ADN-ul nuclear, dateaza cu mult inainte de ultima era glaciara si provine probabil de la un stramos comun cu ursul brun, care a trait in urma cu 500.000 de ani, afirma Beth Shapiro.
In zilele noastre, au mai ramas doar intre 20.000 si 25.000 de exemplare de urs polar, repartizati in cinci tari – Statele Unite, Canada, Groenlanda, Norvegia si Rusia -, care traiesc in zone ce se intind de-a lungul cercului polar arctic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *