1597_Uzine

Pericolul radiatiilor descifrat

Radioactivitatea este un fenomen natural si cu totii suntem expusi la doze mici de radiatie in fiecare clipa a vietii noastre. Materialele radioactive sunt prezente peste tot – in scoarta terestra, podele, peretii caselor in care locuim, precum si in alimentele si lichidele pe care le consumam. Exista gaze radioactive in aerul pe care il respiram. Chiar si corpurile noastre – muschii, oasele si alte tesuturi – contin elemente radioactive, si anume radioizotopii potasiu-40 si carbon-14, care patrund in organism prin lantul alimentar si prin respiratie.
LAMURIRI NECESARE
Un fel util de a masura radioactivitatea consta in evaluarea dozei de radiatie asupra fiintelor vii. Unitatea de masura pentru doza de radiatii este Sievertul (Sv). Un Sievert poate imbolnavi o persoana, mai multi o pot ucide, dar doze de milisievert (mSv, o miime de Sievert) si microsievert (mSv, o milionime de Sievert) sunt incasate de orice locuitor al planetei din diverse zone si din varii surse. Doza de radiatie considerata normala, este, in medie, de 3 mSv (0,003 Sv) pe an. Prin comparatie, un zbor cu avionul ne expune, in medie, la 0,03 mSv, adica aproximativ echivalentul a trei zile de expunere normala; un an de privit la TV cumuleaza 0,005 mSv, ceea ce inseamna o zi de expunere normala, iar un an petrecut in vecinatatea unei centrale nucleare expune la 0,09 mSv, adica te radiaza suplimentar cu o cantitate de radiatii echivalenta cu cea primita in noua zile de expunere normala. In lumina acestor date, putem percepe mai exact dezastrul din Japonia. Asadar, radiatia inregistrata la centrala Fukushima pe 15 martie a fost, potrivit International Atomic Energy Agency, de 11,9 mSv pe ora, nivelul radiatiei fiind de 35.000 de ori mai mare decat cel normal. Astfel, petrecerea a 15 minute in curtea centralei in asemenea circumstante ar fi expus la doza de radiatie admisa pentru un an intreg. Practic, la un asemenea nivel de radiatie, o persoana ar avea probleme de sanatate dupa aproximativ 40 de ore petrecute in imediata vecinatate a reactorului si ar primi doza letala dupa aproximativ 6 luni. In concluzie, n-a fost totul chiar atat de grav. La Cernobil, de exemplu, petrecerea a zece minute langa reactor dupa explozia si topirea acestuia echivala cu 50 de Sievert – o cantitate imensa, avand in vedere ca doza considerata fatala, chiar si cu tratament, este de 8 Sieverti. Din estimarile oamenilor de stiinta, in primele minute dupa explozia de la Cernobil, nivelul radiatiilor a fost de peste un milion de ori mai mare decat in prezent la Fukushima, un om din curtea reactorului de la Cernobil pri mind o doza letala in mai putin de un minut. Chiar si dupa un sfert de secol de la deflagratie, doza incasata pentru o ora petrecuta langa centrala ucrainea na este de 6 mSv, adica de doua ori mai mare fata de doza anuala normala.
Presupunand ca zbori cu avionul de 100 de ori intr-un an (3 mSv), faci trei mamografii (1,2 mSv), o tomografie a pieptului (7 mSv), o radiografie a plamanilor (0,1 mSv), plus zece radiografii dentare (0,2 mSv) tot esti departe de cea mai mica doza anuala care sporeste in mod cert riscul de imbolnavire de cancer, si anume 100 mSv.
RADIATII DIN SURSE NEASTEPTATE
Poate vei fi uimita, dar si dormitul alaturi de o persoana te expune radiatiilor, si anume la o doza de 0,05 ìSv. Si bananele ne iradiaza, fiind bogate in potasiu-40. Mai exact, consumul unui singur fruct ne face sa incasam 0,1ìSv, respectiv echiva lentul a 14 minute de expunere normala. Mai aproape de casa, cartofii contin cam aceeasi concentratie de radioactivitate ca si bananele. Daca iti plac sejururile la munte, afla ca petrecerea unei singure zile intr-o statiune montana expune suplimentar la 1,2 ìSv. Aceasta pentru ca la altitudine concentratia de raze cosmice este mai mare, motiv pentru care oamenii ce traiesc la munte sunt expusi la aproape 30% mai multe radiatii decat cei de la campie, cu atat mai mult daca locuiesc in case de piatra, caramida sau beton. Calculele arata ca traitul intr-un astfel de imobil timp de un an expun la 70 de ìSv. Si zona ambientala obisnuita ne incarca intr-o zi cu 10 ìSv. Toate acestea insa n-ar trebui sa ne sperie. S-a stabilit ca o doza egala cu o zi de expunere normala (0,01 mSv) se asociaza cu acelasi risc ca fumatul unei tigari sau traversatul unei strazi de trei ori.
O sursa de expunere la radiatii sunt si scanerele de securitate din aeroporturi, dar si telefoanele mobile, impactul acestora din urma fiind mai mare din cauza frecventei de contact cu creierul uman.
Surse: National Institutes of Health (USA), Associated Radiologists P.A. (USA) si Randall Monroe, Governamental Nuclear Regulatory Comission

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *