1540_bio

Pesticidele otrava din fructe si legume

Chiar si cantitati mici de pesticide pot avea efecte pe termen lung asupra sanatatii, in special in cazul copiilor. Un studiu publicat de Environmental Working Group (EWG) arata ca o persoana ce consuma in medie, pe zi, cinci din 12 cele mai contaminate fructe si legume ingereaza aproximativ 10 pesticide diferite, in timp ce persoanele ce consuma 15 fructe si legume din categoria produselor mai putin expuse contaminarii ingereaza mai putin de doua pesticide pe zi. Printre produsele cel mai putin expuse la tratamente chimice se numara: avocado, pepene galben, pepene verde, grepfrut, ananas, mango, kiwi, prune, ceapa, porumb dulce, mazarea verde, sparanghel, vinete, cartofi dulci. Cele mai nesanatoase fructe si legume sunt: telina, piersicile, merele, capsunele, afinele, spanacul, cartofii, ciresele, nectarinele, perele, strugurii, salata, morcovii, varza, ardeii.
TELINA CONTINE CELE MAI MULTE PESTICIDE
Un raport al Uniunii Europene arata ca 49,5 % din fructele, legumele si cerealele produse in UE contin pesticide. Potrivit specialistilor, producatorii romani nu prea folosesc pesticide pentru ca sunt destul de scumpe. Insa, partea proasta este ca pietele si supermarketurile sunt pline de produse de import, unele dintre ele purtand chiar eticheta de produs romanesc. Conform ultimelor cercetari, telina poate contine pana la 67 de compusi chimici, desi pana acum erau cunoscuti doar 13. Ardeiul ocupa si el un loc fruntas, cu pana la 63 de tipuri diferite de pesticide pe bucata. Capsunele contin pana la 53 de pesticide. Mai mult decat atat, cercetatorii sustin ca substantele chimice folosite de agricultori pentru a creste productia de capsune duc la eliminarea substantelor nutritive care se gaseau in mod normal in aceste fructe. Merele pot avea pana la 47 de substante toxice, iar salata, varza sau spanacul contin pana la 43 de substante toxice. Afinele pot avea si ele pana la 13 substante chimice rezultate in urma tratamentelor.
PANA LA 63 DE FELURI DE PESTICIDE CONTIN ARDEII DIN SUPERMARKET
EFECTELE ASUPRA SANATATII
O parte dintre substantele toxice cel mai des intalnite pot duce la aparitia cancerului si la dereglari ale sistemului hormonal. Pesticidele declanseaza si probleme ale sistemului nervos – anxietate si depresie, iar in cazul copiilor, efectele sunt chiar mai grave, cum ar fi dezvoltarea mai lenta a creierului. De asemenea, pot genera aparitia unor modificari genetice, toxicitate hepatica, probleme respiratorii, modificarea formulei sanguine sau boli ale tiroidei, in cazul femeilor, si chiar infertilitate la barbati.
CUM ELIMINI RISCURILE
Ca sa eviti cu totul pesticidele, cel mai bine ar fi sa cumperi fructe si legume organice sau din surse sigure, necontaminate. Cel putin aplica aceasta regula pentru produsele din categoria mai expusa la tratamente cu pesticide. Daca nu esti pregatita pentru o schimbare prea mare a obiceiurilor de consum, ai grija sa speli bine fructele si legumele cu apa calduta. Acolo unde este cazul, curata-le de coaja pentru a reduce cantitatea de pesticide la care te poti expune. In plus, este bine sa eviti sa mananci fructe si legume cultivate in extrasezon, pentru ca atunci se folosesc cele mai multe substante chimice. In general, este indicat sa speli rosiile, piersicile, merele, perele etc., timp de cel putin trei minute, dupa care sa adaugi in apa putin bicarbonat de sodiu, care are calitatea de a anihila unele pesticide. Sau cumpara solutia eco pentru spalarea fructelor si legumelor pe care o poti gasi in orice magazin Plafar. O pulverizezi, astepti cateva secunde, apoi clatesti si poti consuma linistita fructul sau leguma fara pesticide. Dar si fara alte chimicale sau bacterii, care sunt dizolvate odata cu pesticidele!
In afara de faptul ca sunt scumpe, pesticidele otravesc fructele si legumele si atenteaza la sanatatea celor care le consuma. De aceea, cele bio sunt ideale.
Un fruct sau o leguma cu un aspect perfect denota ca a fost tratat cu pesticide. Mai ales cand e vorba de cele transportate pe distante mari…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *