1283_pspecialist

Probleme gingivale

DR. BIOCHIMIST CRISTINA MATEESCU, Cercetator gradul II, Sef colectiv cercetare Director General al INSTITUTULUI DE CERCETARE- DEZVOLTARE pentru APICULTURA Membra a Comisiei Permanente de Apiterapie a APIMONDIA (Federatia Internationala a Asociatiilor de Apicultura)
Gratie multiplelor lor calitati terapeutice, produsele albinelor isi pot demonstra eficienta in cea mai mare parte a afectiunilor bucale cu care omul se confrunta in cursul vietii, incepand cu furia dintilor, gingivitele si afectiunile asociate acestora. De fapt, parodontopatiile cronice se numara printre cele mai raspandite afectiuni dentare – reprezentand o permanenta provocare pentru cabinetele stomatologice si o preocupare majora din punctul de vedere al sanatatii bucodentare. Obiceiurile alimentare actuale, deficientele minerale si o igiena precara fac ca varsta de aparitie a acestor grave afectiuni sa fie mult mai redusa, multi tineri in jurul varstei de 30 de ani confruntandu-se cu pierderea prematura a dintilor.
Studiile efectuate, care au avut in vedere administrarea propolisului prin diferite procedee – injectare, pansamente, badijonaje, aplicarea electroforezei (o tehnica ce permite o mai buna penetrare a solutiei prin intermediul a doi electrozi) – in tratamentul maladiilor parodontale, au demonstrat ca administrarea acestui produs conduce la o ameliorare considerabila, ca urmare a diminuarii inflamatiei. Tratamentele aplicate pot conduce chiar la cicatrizarea leziunilor.
Este necesar sa se aminteasca aici ca propolisoterapia trebuie totusi efectuata sub control medical de specialitate, pentru ca utilizarea propolisului poate, in anumite cazuri, antrena o serie de reactii alergice si dermatite de contact.
Prezent in categoria produselor apicole cu aplicatii bucodentare, laptisorul de matca a fost folosit cu succes in tratamentul hemoragiilor gingivale repetate. Acest tip de tratament determina disparitia inflamatiei gingivale, a edemului si a sangerarii. Tot laptisorul de matca actioneaza la nivelul tesutului conjunctiv – la nivel de alveole dentare, un posibil mecanism fiind legat de prezenta aminoacizilor prolina si hidroxiprolina cu interventie directa in biosinteza colagenului.
Gemoterapia poate oferi un suport natural in tratamentul parodontozei. Astfel, se pot asocia extracte gemoterapice de muguri de brad, mesteacan pufos si stejar, cate 70 de picaturi din fiecare, timp de doua luni. Pastele de dinti speciale, precum Lacalut si/sau Parodontax, trebuie folosite in mod obligatoriu. In alimentatie, se recomanda consumul zilnic de portocale si grepfrut si doi – trei morcovi cruzi. Gingiile se maseza zilnic cu suc de morcovi sau cu suc de sfecla rosie. Se recomanda si gargarisme cu infuzie de coadacalului sau salvie.
O alta recomandare este administrarea de Coenzima Q10, atat intern, cat si extern (masaj gingival cu continutul unei capsule, de doua ori pe zi).
Suplimentele alimentare pe baza de suc de noni, betacaroten, acidophillus si usturoi pot aduce ameliorari ale starii dumneavoastra de sanatate dentara.
ALTE TRATAMENTE SI MASURI DE INGRIJIRE PERSONALA:
SE MESTECA zilnic bucati de radacina de hrean;
SE CLATESTE GURA cu decoct de smochine (40-100 gr. de smochine la un litru de apa);
SE MASEAZA ZILNIC gingiile cu sare marina, suc de aloe si suc de lamaie;
SE FAC GARGARISME cu decoct de scoarta de stejar (patru – cinci linguri la o cana de apa); sau se clateste gura de doua – trei ori pe zi cu tinctura din scoarta de stejar diluata in jumatate de ceasca cu apa sau se aplica tinctura direct pe gingii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *