1863_rh

Reiki tratament si spiritualitate

Renumita, insa de putini inteleasa, metoda Reiki este cunoscuta mai ales pentru valentele terapeutice, de tratare si prevenire a multor afectiuni. Cand te doare ceva, in mod spontan simti nevoia sa pui mana peste locul cu pricina, pentru alinare. Bazandu-se pe atingere si pe o atitudine naturala si relaxata, metoda Reiki a fost descoperita in secolul trecut de Mikao Usui, un calugar budist japonez (dupa unele surse crestin), care si-a dorit foarte mult sa afle prin ce metode reuseau sa vindece bolnavii atat Buddha, cat si Iisus. Plecand de la viata sa plina de incercari si de traume (unul dintre copiii sai a murit la varsta de 5 ani), a inceput sa caute o metoda de vindecare a problemelor fizice. A studiat medicina traditionala japoneza, precum si pe cea vestica/alopata, filosofie, religie, precum si metode de vindecare energetica (Qi qong/Kiko).
La un moment dat s-a retras intr-o manastire budista, unde a practicat cativa ani meditatia zen. Staretul manastirii, care cauta si el o metoda de vindecare, punea insa accentul pe Spirit si spiritualitate ca metoda de preventie si de vindecare a bolilor. Acolo Usui a studiat temeinic si limba sanscrita, reusind astfel sa descifreze un text stravechi budist, in care in sfarsit a gasit toate raspunsurile pe care le dorea. Dar pentru a integra informatiile aflate si pentru a realiza daca ceea ce a aflat cu Mintea poate fi pus si in practica, a decis sa petreaca 21 de zile de post si rugaciune pe muntele sfant Kurama, in Japonia. In a 21-a zi, o lumina s-a apropiat de el, lovindu-l in mijlocul fruntii si trantindu-l la pamant.
Cand si-a venit in fire, prin fata ochilor a vazut acel text in sanscrita si a primit informatii despre modul in care acesta poate fi folosit. A numit aceasta metoda Usui Reiki Shiki Ryoho – Sistemul lui Usui de tratare prin Energia universala a vietii. A inceput apoi sa strabata Japonia, promovand aceasta metoda, oferind tratamente si cursuri. Pana cand a parasit aceasta lume, in 1926, Mikao Usui a avut peste 2.000 de elevi si a instruit 21 de profesori (maestri), care au predat la randul lor mai departe aceasta metoda, Reiki, devenind la ora actuala o metoda de tratament practicata peste tot in lume.
EXISTA 3 GRADE IN IERARHIA MAESTRILOR DE REIKI
CUM FUNCTIONEAZA REIKI?
Capacitatea de a accesa Reiki este conferita in urma unei proceduri exacte, numite Initiere, prin care profesorul/ maestrul, sprijina si in vata elevul sa acceseze aceasta vibratie a Fortei de vindecare universale. Metoda Reiki a lui Usui se bazeaza pe doi piloni: practicarea autotratamentului (aplicarea palmelor intr-o anumita ordine, pe propriul corp); este recomandabil sa practicam autotratamentul zilnic, pentru a ne mentine permanent in aceasta vibratie de vindecare. Al doilea pilon al metodei Reiki il constituie practicarea si trairea zilnica a principiilor Reiki. Cele cinci principii Reiki sunt: astazi nu te infuria, astazi nu te ingrijora, astazi fii recunoscator, astazi munceste cu sarguinta, astazi fii bun cu ceilalti. Fiecare practicant Reiki este initiat de catre un maestru Reiki, care a fost el insusi initiat si invatat in mod direct si nemijlocit de catre un alt maestru Reiki, si tot asa, intr-o Linie neintrerupta, pana la Mikao Usui. Acest proces de Initiere este invatat doar de cei ce ating nivelul de profesor/maestru, ceilalti practicanti (de nivelul 1 si 2) putand sa acceseze Reiki, fara insa a putea initia pe altcineva. Atunci cand isi efectueaza autotratamentul sau cand pune palmele pe altcineva, practicantul Reiki se acordeaza cu Energia universala a vietii, iar apoi, prin punerea palmelor, faciliteaza si celorlalti intrarea in rezonanta cu aceasta. Traditional, pentru studiu si predarea acestui sistem, sunt folosite trei nivele: nivelul 1 se adreseaza in special celor ce doresc sa aiba la indemana o metoda de relaxare si tratament noninvaziv, de prevenire a dizarmoniilor si echilibrare energetica; nivelul 2 aduce cu sine invatarea si folosirea simbolurilor ce permit o aprofundare a metodei Reiki, precum si efectuarea tratamentelor la distanta (persoana care primeste tratamentul nu se afla in prezenta practicantului Reiki). In lipsa initierilor Reiki, oricine poate sa-si foloseasca mainile pentru a atinge o zona bolnava – a lui insusi sau a altcuiva, – dar eficienta va fi mai redusa, bazandu-se in special pe efectul calmant al atingerii, precum si pe propria bioenergie.
CE POATE SI CE NU POATE REIKI
Exista o mare diferenta intre a trata si a vindeca. Astfel, metoda Reiki (autotratamentul si practicarea celor 5 principii) poate fi folosita in tratarea multor afectiuni, insa nu garanteaza vindecarea. De altfel, practicantul Reiki este sfatuit sa nu puna diagnostice si sa nu ofere sfaturi medicale, acestea fiind de competent a medicilor autorizati. Printre cele mai frecvente afectiuni tratate cu Reiki sunt: bolile de inima, daca n-au existat manifestari de preinfarct sau infarct; bolile de piele necontagioase; orice fel de boli de nervi, cu exceptia alcoolismului cronic; tumorile necanceroase; toate bolile digestive; toate bolile ginecologice, in afara de cele canceroase si cele contagioase; toate formele de reumatism; dereglarile circulatorii neprovocate de infarct; toate bolile de ochi; afectiunile sistemului endocrin; astenia nervoasa; sindroamele neuro-vegetative; afectiuni psihosomatice. Mainile terapeutului mediaza accesul pacientului la energia universala vindecatoare.
Consultant de specialitate: MIHAI ALBU (Maestru Reiki) www.reiki.com.ro; cursuri@reiki.com.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *