shutterstock_108432848

Remedii naturale pentru inimă și afecțiuni cardiovasculare

shutterstock_108432848Se știe că principala cauză de deces, în întreaga lume, o reprezintă bolile cardiovasculare. Din păcate, omul modern uită că natura i-a pus la dispoziție nenumărate remedii naturale despre care trebuie doar să se informeze și apoi să le caute pentru a-i fi de folos pentru starea lui de sănătate.

Dietoterapie
Există din ce în ce mai multe dovezi că alimentele bogate în flavonoizi – iar dintre produsele apicole trebuie să menționăm în primul rând propolisul şi, bineînţeles, polenul recoltat de albine şi păstura – scad în timp riscul instalării bolii cardiovasculare prin îndepărtarea radicalilor liberi incriminaţi de apariţia aterosclerozei. Lista alimentelor celor mai bogate în flavonoizi cuprinde broccoli, morcovi, coacăze, grapefruit, lămâile albe, rodiile, ciocolata, soia, portocalele, merele, roşiile, ceapa.

Consumul de ridiche neagră, sub formă de suc, ori în salată, în amestec cu alte legume, duce la scăderea colesterolului și la prevenirea bolilor de inimă. Se administrează câte o lingură de suc de ridiche neagră, de trei-patru ori pe zi, ca atare sau în amestec în părți egale cu miere de albine.

Prin compoziția lor, strugurii sunt un aliment excelent pentru inimă. Strugurii de culoare închisă, roșii sau negri, au în compoziția lor resveratrol, un polifenol considerat cel mai puternic antioxidant, care menține capacitatea de funcționare normală a trombocitelor, ajută la scăderea vâscozității sângelui, îmbunătățindu-i astfel circulația, prin păstrarea elasticității pereților arterelor.

Ceaiul verde și ceaiul negru conțin la rândul lor acești compuși naturali care se regăsesc și în fructe și legume, protejând inima de mai multe boli. Flavonoizii conținuți în ceaiul verde sau negru împiedică depozitarea colesterolului în artere.

Fitoterapie

Păducelul (Crategus monogyna și Crategus oxyacantha) este cunoscut și sub denumirea de plantă a inimii deoarece are rolul de a preveni apariția sau agravarea bolilor de inimă. El se administrează sub formă de ceai, pulbere și tinctură. Ceaiul de păducel se prepară sub formă de infuzie care se strecoară după cca. 15 minute, după care se consumă. Se pot bea două căni de ceai pe zi. Infuzia de păducel echilibrează tensiunea arterială, este un bun adjuvant în tratamentul anginei pectorale și, în același timp, combate insomnia și înlătură stările migrenoase.

Coada șoricelului (Achilea millefolium) sub formă de ceai se recomandă pentru reglarea ritmului cardiac.

Coada calului (Equisetum arvense) – o plantă foarte bogată în minerale, protejează inima și vasele de sânge. Planta se prepară sub formă de infuzie. Infuzarea durează două-trei ore. Din această infuzie se ia câte o lingură de cinci-șase ori pe zi.

Valeriana (Valeriana officinalis), cunoscută și sub denumirea de odolean, năvalnic, gușa-porumbelului etc., este unul dintre cele mai eficiente remedii în tratarea tulburărilor emoționale, precum și a bolilor fizice asociate lor. Pentru tratarea problemelor emoționale, pentru ținerea sub control a poftei de mâncare și contra problemelor cardiovasculare se iau câte 50 de picături de valeriană de patru ori pe zi. Împotriva insomniei se iau una-două lingurițe de tinctură, diluate în puțină apă, cu 15-20 de minute înainte de culcare.

Produsele stupului în cardiologie şi afecţiuni cardiovasculare

Conform opiniei dr. Kilmer McCully de la Harvard Medical School (1984), leziunea iniţială în arterioscleroză este cauzată de o serie de evenimente produse de deficienţa în piridoxină (vitamina B6) şi o creştere a concentraţiei de homocisteină, produs toxic de degradare a aminoacidului metionină. În prezenţa piridoxinei, homocisteina nu mai are efectele toxice cunoscute. De vreme ce metionina este un aminoacid esenţial care trebuie preluat zilnic din alimente, recomandarea dr. McCully este de a consuma alimente cu un conţinut ridicat de vitamina B6 şi unul scăzut de metionină. Primele trei alimente care dispun de un raport corect B6- Met sunt bananele (40 la 1), morcovii (15-1), ceapa (10 la 1). Din acest punct de vedere, polenul are un astfel de raport de 400 la 1, ceea ce poate explica rolul său în alimentaţia bolnavilor coronarieni.

Se consideră că o deficienţă de vitamina E poate fi corelată cu boala cardiacă, independent de obiceiul fumatului, tensiune arterială, lipide şi chiar greutate. Descoperirile sugerează că cei cu o mare incidenţă a bolii coronariene pot beneficia de pe urma unor diete bogate în antioxidanţi, îndeosebi vitamina E. Polenul conţine vitamina E în cantităţi însemnate. Lăptişorul de matcă acţionează asupra sistemului cardiovascular şi circulator (în anemii, hipotensiune arterială, arterioscleroză).

 Preparat apiterapeutic cu miere şi hrean pentru tratamentul afecţiunilor cardiovasculare.

Cura terapeutică cu miere şi hrean – se bazează pe o veche tradiţie a medicinei populare şi poate fi aplicată de cei care au fost diagnosticaţi cu cardiopatie ischemică dureroasă cu angor pectoris (angină pectorală).

Pentru preparare, hreanul este curăţat şi dat prin răzătoare, cantitatea ce ar putea umple o lingură. Se amestecă cu o lingură de miere de salcâm, până la obţinerea unei paste omogene. Preparatul este consumat încet cu o linguriţă, în fiecare dimineaţă, înainte de micul dejun, până ce doza preparată pentru consumul zilnic este terminată. Amestecul are un gust plăcut, deoarece mierea atenuează gustul iute al hreanului, iar acesta din urmă, la rândul său, atenuează puţin din gustul excesiv de dulce al mierii. După o oră de la ingerarea acestui amestec, se poate lua micul dejun.

 Hipertensiunea arterială

Dacă tensiunea arterială este prea ridicată, nu se recomandă ingerarea de polen de la început. Ca precauţie necesară, se recomandă consumul de orez integral, brânză de vaci şi salate pentru scăderea tensiunii. Numai după ce aceasta se normalizează, se recomandă începerea tratamentului cu polen.

 Acţiunea veninului de albine asupra sistemului cardiovascular şi circulator

Aplicat în doze medii, veninul de albine prezintă asupra inimii următoarele efecte:

 • Reglează ritmul cardiac
 • Îndepărtează aritmia produsă de excitaţia electrică şi prin administrarea de strovitină
 • Prezintă un efect pozitiv asupra celulelor miocardului (Orlov, 1984)
 • Creşte nivelul energiei şi funcţiilor cardiace.

Asupra vaselor sanguine, acţiunea veninului de albine se traduce prin:

 • creşterea permeabilităţii acestora şi, ca rezultat, se observă o creştere a schimbului între sânge şi ţesuturi;
 • creşterea debitului sanguin prin vasele coronariene (Orlov);
 • dilatarea vaselor cerebrale (Orlov)
 • scăderea hipertensiunii arterială (Orlov).

Efectele veninului de albine se manifestă şi la nivelul sângelui. Astfel administrarea sa în doze medii conduce în timp la:

 • creşterea eritropoiezei (producţiei de globule roşii)
 • activarea producţiei de heparină care contracarează  toxicitatea veninului
 • diminuarea numărului de eozinocite (eozinofile) din sânge
 • efecte hemolitice atunci când se utilizează doze mari
 • instalarea unui efect anticoagulant
 • scăderea viscozităţii sanguine
 • scăderea concentraţiei de albumină din serul sanguin, crescând concentraţia acesteia în sucul gastric

 Utilizarea preparatului chinezesc cu tinctură de usturoi, tinctură de propolis şi miere de salcâm.

S-a încercat o fundamentare ştiinţifică pentru acest vechi tratament. După mai mulţi ani de studiu, s-a stabilit că mierea creşte cu circa 56% rezistenţa valvulelor cardiace şi a vaselor sanguine, fapt ce joacă un rol extrem de important în hemodinamică. Astfel mierea este recomandată persoanelor afectate de varice: valvulele venelor se întăresc astfel încât coloana de sânge venos nu mai cade spre periferie, ci este împinsă către inimă.

 Propolisul este unul dintre cele mai eficace produse ale stupului din punct de vedere al principiilor active transmise direct de la plantă la om. Prezenţa acestui produs apicol în preparatul chinezesc alături de usturoi este explicată prin elementele sale componente, cele predominante, flavonoizii – compuşi naturali cu acţiune bine cunoscută asupra sistemului capilar, asupra fragilităţii şi permeabilităţii vaselor sanguine, precum și asupra sistemului circulator, ca vasodilatator şi agent hipotensiv, datorită efectelor diuretice, de drenaj biliar şi a efectelor de tip estrogen. Efectele endocrine sunt raportate şi în cazul altor glande cum este cazul timusului, tiroidei, pancreasului şi a glandelor suprarenale.

 Preparat apiterapeutic chinezesc cu usturoi, miere şi propolis

 • miere de salcâm (100 g) + extract alcoolic de propolis 30% (20 g) + usturoi mărunţit (400 g) + alcool etilic de 96º (200 ml). Usturoiul zdrobit se amestecă cu alcoolul şi se lasă în repaus timp de 20 de zile, într-o sticlă de culoare închisă, la loc răcoros, ferit de lumină şi uscat. După 20 de zile se filtrează prin tifon şi se lasă lichidul filtrat în repaus în acelaşi loc, încă 3 zile.
 • În acelaşi timp se recomandă ca în dieta pacientului să se introducă uleiul de măsline, usturoi, varză, brocoli şi conopidă crude, brânzeturi şi alte produse lactate şi să se ia zilnic ½ de aspirină.

Iată în cele ce urmează care este schema de aplicare a tratamentului cu acest produs:

 

Ziua 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Etc.
Dimineaţa 1 4 7 10 13 15 12 9 6 3 25 1 4 7 10 13 Etc.
Prânz 2 5 8 11 14 14 11 8 5 2 25 2 5 8 11 14  
Seara 3 6 9 12 15 13 10 7 4 1 25 3 6 9 12 15  

 

Alte recomandări pentru diferite afecţiuni ale sistemului cardiovascular :

 Endoarterită

 • miere (500 g) + usturoi decojit şi zdrobit (250 g). Mierea se amestecă bine cu usturoiul şi se lasă în repaus timp de 1 săptămână. Se administrează cîte o lingură cu 40 de minute înainte de mesele principale (de 3 ori pe zi), timp de 1-2 luni.

Varice

 • miere (500 g) + usturoi decojit şi zdrobit (250 g). Mierea se amestecă bine cu usturoiul şi se lasă în repaus timp de 1 săptămână. Se administrează cîte o lingură cu 40 de minute înainte de mesele principale (3 ori pe zi), timp de 1-2 luni.

Dr. biochimist Cristina Mateescu
Director General S.C. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură S.A.
Vice-președinte al Comisiei Științifice Permanente de Apiterapie a APIMONDIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *