1392_fumuri

Romania una dintre cele mai poluate tari din Europa

Conform celui mai recent studiu World Wide Fund (WWF), Romania este una dintre tarile cu cel mai mare grad de poluare atmosferica din Europa. Politicile de clima si energie pe care le aplica tara noastra sunt insuficiente pentru a putea spune ca ne indreptam spre o economie bazata pe un consum redus de carbon. Pe o scara de calificative de la A la G, unde A inseamna emisii slabe si G, poluare foarte intensa, Romania, care, continua sa foloseasca in cantitati mari carbunele ca sursa de energie, a primit calificativul F la reducerea emisiilor.
CU 40% ESTE DEPASIT NIVELUL DE POLUARE A AERULUI IN UNELE ZONE DIN ROMANIA
INITIATIVELE ECO, IN STADIU DE PROIECT
Europa a demarat doar jumatate din politicile de mediu necesare pentru a preveni incalzirea globala. Astfel, numai o tara membra a Uniunii Europene din cele 27 s-a clasat inainte de calificativul D, conform studiului WWF. Marea Britanie implementeaza doar o treime din proiectele necesare pentru a impiedica schimbarile climatice si a primit calificativul E. Astfel, Marea Britanie se situeaza dupa Irlanda, Suedia, Danemarca si Germania. In aceste conditii, va fi dificil sa atinga tinta de reducere a emisiilor cu 80% pana in 2050, in ciuda eforturilor intreprinse de guvern. Germania se poate lauda cu sisteme stabile pentru producerea electricitatii prin energii regenerabile si cu introducerea pe scara larga a combustibililor bio. Studiul WWF analizeaza fiecare stat membru, pe fiecare sector generator de emisii: energie, industrie, constructii, transport, agricultura si silvicultura. In ceea ce priveste Romania, studiul WWF evidentiaza lipsa unei strategi pe termen lung in domeniul forestier, dar si inexistenta unor acorduri care sa aduca imbunatatiri in zona eficientei energetice. O bila neagra pentru Romania este si lipsa obiectivelor nationale strategice pentru perioada de dupa 2020. Si asta pentru ca strategia noastra actuala se bazeaza pe obiectivele europene in materie de politici de clima. Daca statele europene ar urma exemplul tarilor cu cele mai bune rezultate in fiecare sector de activitate sau in zona de politici, ar indeplini doua treimi din efortul necesar pentru atingerea obiectivelor. Mai exact, aceasta ar insemna dublul mediei actuale.
RISCAM SANCTIUNI DIN PARTEA UE IN URMATORII DOI ANI
Pe 12 noiembrie 2010 a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene regulamentul privind combaterea defrisarilor ilegale. In decurs de doi ani de la data intrarii in vigoare, toate statele membre ale UE sunt obligate sa-l transpuna in legislatia nationala. Regulamentul se bazeaza pe principiul precautiei (due dilligence), conform caruia operatorii care introduc lemn si produse derivate din lemn pe piata europeana trebuie sa aplice un sistem care le va permite sa reduca riscul de a vinde produse din lemn taiat ilegal. Scopul acestor masuri este de a sustine eforturile globale de combatere a exploatarii forestiere ilegale. Deoarece padurile protejeaza ecosistemul, mentin biodiversitatea si reduc riscul de inundatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *