800_schi

Sariturile cu schiurile sportul campionilor

Istoria sariturilor cu schiurile incepe cu peste 200 de ani in urma, cand un capitan al armatei norvegiene a facut o demonstratie in fata colegilor sai, sarind de la o inaltime de peste 9 metri. Fiind singurul participant la aceasta demonstratie reusita, a starnit invidia colegilor, carora nu le-a luat mult timp sa-l provoace. Si asa a luat nastere primul concurs de sarituri cu schiurile. Evident, in tarile nordice, orice copil poate sa-ti enumere cel putin zece campioni olimpici la saritura cu schiurile. La noi, este un sport mai putin popularizat decat schiul, totusi poti sa-l practici in statiunile montane, dupa o pregatire temeinica.
800 DE CALORII ARDE O ZI PE PARTIE, IAR DACA FACI SI NISTE SARITURI, CONSUMUL VA FI CU ATAT MAI MARE
INAINTE DE START
Ceea ce trebuie sa stii inainte de a te arunca in gol este ca numai marii sportivi au o aterizare reusita. Pentru ca au in spatele lor ani de antrenament, un echipament optim, o greutate ideala si o sanatate de fier, care le permite sa stea incordati pe durata celor cateva zeci de secunde cat dureaza pregatirea. Te-ai imaginat vreodata imbracata in echipamentul mulat stralucitor, croit special ca sa prinzi si mai multa viteza in zbor? Ca sa-l poti purta fara sa pari ridicola, invata sa controlezi schiurile. Daca vei cadea din picioare cand iti dai drumul cu schiurile pe o partie obisnuita, cum crezi ca o sa cazi din aer? Slabeste si incearca sa-ti controlezi punctul de greutate. Ia lectii cu un profesionist. In niciun caz nu te arunca din prima de la o inaltime mai mare de 1,5 metri. Si, cel mai important, invata sa cazi fara sa iti rupi soldul, picioarele sau gatul.
UN SPORT PERICULOS, DAR CU ADRENALINA MAXIMA
Daca insisti sa practici acest sport, care este totusi de o periculozitate maxima, atunci invata cateva tehnici de baza. Saritura cu schiurile este impartita in patru sectiuni separate: elan, saritura propriuzisa, zborul si aterizarea. Fiecare din aceste sectiuni necesita atentie maxima din partea atletilor. Si regulile internationale ale competitorilor cer ca toate sa fie realizate intr-un anumit stil, recunoscut de toate federatiile de schi.
BENEFICII
Numai pregatirea pentru saritura perfecta iti aduce o serie de beneficii, pentru ca trebuie sa fii in forma maxima: greutate optima, osatura impecabila, musculatura atletica. Ai observat de la televizor ca sportivii care practica sariturile cu schiurile au abdomenul foarte plat, coapsele alungite si soldurile foarte inguste. De asemenea, capacitatea lor pulmonara este foarte puternica, iar per ansamblu constitutia lor se aseamana cu cea a inotatorilor. Se spune ca daca practici schi-fond (acel sport in care alergi cu schiurile pe o suprafata plana), consumi aproximativ 300 de calorii in 15 minute. Deci ca sa arzi vreo mie de calorii va trebui sa sari de vreo cateva ori perfect. Adrenalina este si ea la maximum in timpul sariturilor, asa ca asteapta-te sa ai o stare de bine imediat dupa aterizare, dar nu exagera cu manifestarile de bucurie, ca sa nu-ti dai ritmul cardiac peste cap.
ECHIPAMENTUL PERFECT
Echipamentul consta, evident, in schiuri si costum impermeabil. Schiurile pentru sarit sunt destul de lungi, avand intre 260 cm si 275 cm, si sunt late. Va trebui sa porti un costum aerodinamic, care sa iti sporeasca viteza, si neaparat manusi, ochelari si o casca speciala, ca sa nu ingheti. Unii sportivi sar la antrenamente fara echipament, doar in lenjerie intima, pentru a se cali, dar nu iti recomand, pentru ca risti sa iti deteriorezi pielea. Incearca sa nu mananci prea mult inainte sa sari, iar daca ai cea mai mica durere de stomac, musculatura sau orice alt disconfort fizic, evita sariturile, pentru ca orice junghi poate conduce la un dezechilibru care iti poate fi fatal.
ALT FEL DE A SARI CU SCHIURILE
In afara de clasica saritura pe zapada, cu schiurile mai poti incerca sa sari pe o pista speciala cu iarba sau pe apa. Evident, daca ai rau de inaltime, iti mai ramane varianta sa exersezi la tine in sufragerie pe wii sports.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *