1567_jeleuri

Scoateti E-urile din farfurie

Prof. univ. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, Director Stiintific al INSTITUTULUI DE CERCETARI ALIMENTARE, – R&D Bucuresti
E-urile sau aditivii alimentari reprezinta orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari senzoriale) in timpul procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si depozitarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentului in cauza.
AU O DUBLA DIMENSIUNE
Din definitia de mai sus, reiese faptul ca NU toate substantele care sunt in lista aprobata a E-urilor sunt E-uri in orice situatie. Sa luam exemplul vitaminei C, acidul ascorbic. Este un aditiv alimentar, E 300, atunci cand este adaugata in mod intentionat in compozitia unui aliment, dar nu este aditiv alimentar atunci cand se regaseste in mod natural intr-un aliment, de pilda in fructe si legume. Mai mult, atunci cand vitamina C naturala se regaseste in mod natural in fructe si legume, aceasta are cea mai inalta activitate biologica, sinergizand cu alti componenti, spre exemplu cu flavonoizii. In contrast cu aceasta, vitaminele de sinteza, inalt purificate, introduse intentionat ca E-uri in alimente, nu mai au aceeasi activitate biologica. Iata de ce simpla prezenta chimica a unui component in alimente nu garanteaza implicit si valoarea sa biologica si nutritionala sau, cu alte cuvinte, nu garanteaza ca este folositor organismului consumatorului. Pe de alta parte, unele substante pot fi si E-uri, dar si contaminanti. Sugestiv in acest sens este cazul azotatilor, care se regasesc in legume ca reziduuri de ingrasaminte, dar in acelasi timp sunt adaugati si ca aditivi in alimente, E 251 – azotat de sodiu si E 252 – azotat de potasiu.
Inlocuieste mezelurile si cremwurstii cu bucati de carne preparate de tine sau cu oua! Sunt mult mai sanatoase
UN MIC TERTIP
E-urile aprobate in Uniunea Europeana poarta un cod alfanumeric, incepand cu litera E urmata de 3-4 cifre. Legea etichetarii permite inscriptionarea aditivilor fi e dupa codul alfanumeric E 251, fie cu denumirea chimica a acestuia, azotat de sodiu. In ultimul timp, producatorii prefera desemnarea E-urilor cu denumirea lor chimica, pentru a nu atrage atentia consumatorului ca este vorba de un E.
SUNT SPECIALIZATE
In UE, se recunosc 25 de categorii de E-uri: acidifianti, afanatori, agenti de spumare, agenti de incarcare, agenti de glazurare, agenti de ingrosare, agenti de intarire, amelioratori de faina, amidonuri modificate, antiaglomeranti, antioxidanti, antispumanti, coloranti, corectori de aciditate, conservanti, emulsifianti, edulcoranti, gaz de ambalare, gaze propulsoare, gelifianti, potentiatori de gust si aroma, stabilizatori, sechestranti, saruri de topire, umectanti.
Dintre aceste clase de E-uri, colorantii de sinteza, conservantii chimici, potentiatorii de gust si aroma, unii edulcoranti de sinteza se disting prin potentialul lor cu efecte adverse asupra sanatatii.
CE RISCURI IMPLICA
E-urile, mai ales cele din clasele colorantilor azoici, conservantilor chimici, edulcorantilor sintetici, pot avea diverse efecte adverse asupra sanatatii, de la blocarea absorbtiei unor vitamine, dereglarea functiei unor glande endocrine (cum este tiroida), declansarea sindromului ADHD, perturbarea balantei foame- satietate cu aparitia supraponderalitatii – obezitatii, cresterea prevalentei unor cancere, a unor boli neurodegenerative etc.
NOCIVITATE GREU DE CUANTIFICAT
Din punct de vedere toxicologic, pentru consumator, este importanta stabilirea dozei zilnice admise (DZA) pentru un E. Aceasta se exprima in miligrame pe Kg – corp si pe zi. Dar doza zilnica admisa pentru un E deseori este depasita, deoarece acelasi E poate fi luat in decursul unei zile din mai multe alimente care il contin (de pilda: un suc, o bomboana, un produs de patiserie, snacks, fastfood, produse de cofetarie, brutarie, carne, lapte etc.).
Pe de alta parte, in decursul aceleiasi zile, putem consuma o mare varietate de E-uri din alimente. De aceea, efectele toxicologice ale E-urilor nu pot fi evaluate corect din cauza interactiunii lor pe termen scurt, mediu si lung cu poluantii din alimente (metale grele, plumb, mercur, reziduuri de ingrasaminte, pesticide, dioxine, ftalati, bisfenol A), cu medicamentele, excesul de alcool si fumatul. Aceste interactiuni complexe pot agrava actiunea E-urilor, grabind contractarea, de cele mai multe ori, a unor boli cronice (hipertensiune, dislipidemii, boli cardiovasculare, cerebrovasculare, cancere, diabet, obezitate, neurodegenerative s.a.).
TRIST, DAR ADEVARAT
Pentru a scapa de efectul lor nociv, organismul stocheaza si inactiveaza temporar unele E-uri in grasimea corpului, acumulandu-le in timp. De aceea, s-a constatat ca sub influenta E-urilor, mai ales a conservantilor, cadavrele nu mai putrezesc. De asemenea, trebuie sa stim ca E-urile sau compusii de metabolizare ai acestora trec prin placenta si pot afecta negativ fatul sau pot ajunge in laptele matern, influentand sanatatea sugarului.
E-urile care sporesc gustul si aroma alimentelor pot astfel exacerba preferinta copilului pentru gusturile dulce, sarat, gras, inca din viata intrauterina. In timpul copilariei, unele E-uri, in special colorantii de sinteza, pot declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare a atentiei (ADHD).
NU LE DATI NICI ANIMALELOR
Multe studii toxicologice asupra E-urilor au fost efectuate pe animale, demonstrandu-se astfel efectul lor nociv asupra acestora. De aceea si animalele de companie ar trebuie ferite de mancarea care contine aditivi alimentari. De altfel, si in randul prietenilor nostri necuvantatori, azi, ca urmare a schimbarii hranei lor, au inceput sa apara tot mai multe cazuri de diabet si cancere. In concluzie, pentru sanatatea dumnea voastra si a celor dragi, cititi cu atentie etichetele alimentelor si alegeti-le pe cele cat mai naturale si lipsite de E-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *