1501_fructerosie

Secretul vietii

Care este diferenta dintre o celula care primeste oxigen acum si alta care il primeste peste doua ore? Foarte simplu, cea de-a doua are timp sa moara… Enzimele sau fermentii sunt substante naturale, produse numai de celulele vii, care au rolul de biocatalizatori. Catalizatorul este, prin definitie, acea substanta care grabeste un proces fara sa intervina asupra lui in alt mod. In privinta reactiilor biochimice din corpul uman, timpul este foarte important. Cu cat o reactie vitala se produce mai cu intarziere, cu atat pot aparea probleme de sanatate grave. De aceea, rolul enzimelor este foarte important. In corpul uman, exista doua mari categorii de enzime: digestive si metabolice. Enzimele digestive ajuta la scindarea moleculelor mari, provenite din hrana, in structuri mai mici, care pot trece din intestine in sange. Enzimele metabolice sunt cele care sustin toate functiile fiziologice si viata insasi. Enzimele exista in toate organismele vii. Cele din corpul uman sunt produse de patru organe: glandele salivare, stomacul, pancreasul si intestinul subtire. Fiecare organ elibereaza o anumita combinatie de enzime, care este necesara intr-un anumit moment al digestiei. Adesea, acestea sunt insuficiente pentru a mentine o sanatate perfecta, de aceea ele trebuie ajutate cu acelea produse in hrana pe care o ingeram.
FERMENTII DIN CRUDITATI
Enzimele sunt compusi foarte sensibili. Nu ramane nici urma de ele intr-o mancare gatita la foc, dar nici intr-un suc obtinut prin centrifugare. Astfel, marea majoritate a enzimelor care ajung in corp si ajuta in principal la digestie vin pe calea cruditatilor de natura vegetala. Singurii fermenti de natura animala care raman vii pana cand ii ingeram sunt cei din mierea de albine, laptele nefiert si galbenusul de ou crud. In rest, ca urmare a proceselor de prelucrare a hranei, enzimele sunt distruse. Enzimele din fructe stimuleaza repede digestia, deoarece se elibereaza rapid.
Tocmai de aceea se recomanda consumul de fructe cu jumatate de ora inainte de masa. Fermentii din toate tipurile de frunze se elibereaza mai lent, deoarece sunt prinsi in tesatura fibrelor vegetale, dar chiar si asa sunt foarte benefici. Enzimele din plantele medicinale pot fi absorbite numai prin macerarea acestora.
DE CE ARE PANCREASUL NEVOIE DE AJUTOR?
In mod normal, pancreasul este acela care produce enzimele care catalizeaza toate procesele din organism, in cele mai mici detalii. Fiind atat de ocupat, va fi de-a dreptul recunoscator daca va fi ajutat prin aportul de enzime din cruditatile pe care le mancam. Altfel, va fi nevoit sa secrete cantitati din ce in ce mai mari de enzime, pana cand va ajunge sa oboseasca. Daca numarul de enzime secretate este insuficient, hrana nu va putea fi digerata in totalitate, iar reziduurile vor trece in intestine, unde vor intra in stare de putrefactie. Acest proces produce gaze, reziduuri daunatoare si avariaza culturile bacteriale din colon. Odata cu trecerea timpului, capacitatea de a produce enzime a pancreasului se diminueaza. Alimentatia de tip fastfood, hrana exagerat de preparata, aditivii alimentari – toate acestea si altele de acelasi tip ingreuneaza si mai mult activitatea pancreasului.
Apar procese de imbatranire prematura, cedarea sistemului imunitar, incetinirea intregului metabolism. Iata de ce aportul de cruditati devine o necesitate. Enzimele ajuta la curatarea organismului si sustin metabolismul intr-un ritm vital.
SUPLIMENTELE ALIMENTARE CU ENZIME
Atunci cand ai simptome ca: balonare, gaze, senzatie de stomac prea plin, lipsa de energie, kilograme in plus – exista posibilitatea ca o carenta de enzime sa fi aparut deja la tine in organism. Pe langa consumul de cruditati, mai ai posibilitatea sa iei si suplimente cu enzime digestive sub forma de capsule. Producatorii lor spun ca acestea au fost concepute astfel incat sa aduca in sistem o combinatie de enzime care usureaza digestia.
Unele pot chiar sa te ajute sa si slabesti. Insa cercetarile nu sunt suficiente pentru a spune cu siguranta daca aceste enzime artificiale supravietuiesc procesului de digestie, daca ajung unde trebuie sau daca nu cumva corpul le elimina ca pe ceva inutil. Experientele arata insa ca, spre exemplu, unii subiecti care aveau intoleranta la lactoza se simt mai bine cand iau suplimente enzimatice care contin lactaza. La fel si cu alte substante. Nu-ti ramane decat sa le incerci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *