shutterstock_162193415

Stilul de viață al viitorilor părinți și alimentația femeii gravide

shutterstock_162193415Familia modernă se află sub semnul consumerismului, al vitezei, iar agresivitatea publicitară induce ideea că mai mult înseamnă mai bine. Familia modernă și-a pierdut răgazul necesar explorării și dezvoltării propriei identități. Aspepsia relațională, privarea de iubire și tandrețe, este o otravă mortală atât pentru copilul mic, cât și pentru adolescent și adult. În acest context, grija pentru sănătatea copilului trebuie să se manifeste înainte de concepție.

FAMILIA, FACTORUL DETERMINANT ÎN EVOLUȚIA COPILULUI

A aduce un copil pe lume este o mare responsabilitate. În nici un caz, copilul nu trebuie să fie rezultatul colateral al actului sexual! Înţelegerea acestui adevăr de către viitorii părinţi este esenţială pentru sănătatea copilului, a mamei şi pentru sănătatea relaţiilor părinţilor. Viitorul tată trebuie să conştientizeze faptul că va fi un participant activ, implicat sub toate aspectele biologice şi sociale, alături de viitoarea mamă, în marea aventură a celor nouă luni. De aceea, astăzi este necesar să se apeleze la planning-ul familial, care presupune o analiză responsabilă a tuturor condiţiilor biologice (stare de sănătate, vârstă, tare genetice ş.a.), sociale, culturale şi economice în care va trăi viitoarea familie, respectiv părinţii şi copiii aduşi pe lume.

Foarte important este ca viitoarea mamă, dar şi viitorul tată, să-şi schimbe stilul de viaţă într-unul sănătos cu cel puţin un an înainte de momentul procreerii! Sănătatea fizică şi mentală (spirituală) a viitorului copil este determinată de sănătatea ambilor părinţi. De aceea, viitorii părinţi, în mod ideal, ar trebui să fie tineri şi sănătoşi pentru ca şi produsul concepţiei lor să fie unul viguros din punct de vedere biologic.

ALIMENTAȚIA VIITORILOR PĂRINȚI

Dieta poate dăuna grav sănătăţii! În alimentaţie nu pot exista mode, iar orice fantezie sau extremism alimentar nu poate fi benefic pentru sănătate. Dieta corectă este doar cea strict personalizată, echilibrată şi diversificată, care poate acoperi toate necesităţile fiziologice de nutrienţi, în contextul unui stil de viaţă sănătos, activ, evitând sedentarismul.

Din punct de vedere alimentar, viitorii părinţi trebuie să se informeze corect în legătură cu alimentele pe care le consumă, cu modul de preparare al acestora, dar şi cu felul în care iau masa.

Câteva sugestii general valabile de urmat, înainte de a deveni părinţi:

  • renunţaţi la alimentele înalt procesate, rafinate, devitalizate, fără nutrienţi esenţiali şi fibre alimentare, căci acestea nu vor putea să vă asigure cei peste 50 nutrienţi esenţiali necesari menţinerii sănătăţii;
  • renunţaţi la consumul de alimente cu aditivi alimentari (E-uri), în special conservanţi chimici de sinteză, coloranţi de sinteză, îndulcitori chimici, agenţi de întărire a gustului şi aromelor ş.a.;
  • atenţie la hidratare şi la ambalarea apei şi alimentelor în materiale de tip PET, policarbonat (pot ceda ftalaţi, bisfenol A, substanţe cu efect transgeneraţional, îmbolnăvindu-vă atât pe dumneavoastră cât şi pe copiii dumneavoastră); aceşti poluanţi ai alimentelor, împreună cu cei din mediu, pot scădea fertilitatea în special la bărbaţi şi pot favoriza apariţia unor forme de cancer, inclusiv la copii;
  • evitaţi alimentele iradiate sau pe cele modificate genetic;
  • consumaţi cât mai multe alimente vii, legume şi fructe în stare proaspătă, nuci crude, seminţe crude, germeni şi vlăstari;
  • dacă este necesar, cu avizul specialistului consumaţi suplimente alimentare naturale şi nu variantele de sinteză ale vitaminelor, antioxidanţilor, variantele anorganice ale mineralelor;
  • renunţaţi definitiv la fumat;
  • consumaţi cu moderaţie băuturi alcoolice naturale de calitate (de preferat vinuri roşii naturale, fără sulfiţi);
  • nu consumaţi în exces băuturi excitante, energizante;
  • nu consumaţi droguri, nu vă trataţi din auzite şi nu folosiţi medicamente fără aviz medical;
  • atenţie la cosmetice şi la articolele de igienă corporală ce conţin chimicale! Evitaţi-le!
  • odihniţi-vă suficient noaptea, urmând regula celor 3 de 8: 8 ore muncă, 8 ore relaxare, 8 ore odihnă; astfel, bioritmul organismului dumneavoastră va fi în perfect echilibru, ferindu-vă de boli şi îmbătrânire prematură. Respectaţi-vă propriul bioritm!
  • nu exageraţi cu expunerea la mediul informaţional-virtual deoarece s-a dovedit că excesul este dăunător sănătăţii;
  • aplicaţi metode de combatere a stresului psiho-socio-emoţional, căci distresul are efecte profunde, patologice, chiar până la nivelul ADN-ului din genele dumneavoastră, inducând boli prin efecte genetice şi epigenetice atât asupra dumneavoastră, cât şi asupra copiilor;
  • încercaţi să gătiţi cât mai des mâncarea în casă, cu dragoste, după reţete simple, naturale, savuroase, rapide; renunţaţi la cuptorul cu microunde şi la mâncărurile sofisticate, la prăjeli, rântaşuri, paneuri, feriţi-vă de ceea ce astăzi putem numi eater-teinment, mâncarea ca divertisment, căci aceasta e calea sigură spre îmbolnăvirea dumneavoastră şi a copilului, într-un mod perfid;
  • atenţie la sare! Ca un paradox, pentru gravidă atât carenţa de sare este periculoasă, dar şi excesul de sare este periculos!

Dieta zilnică a gravidei sănătoase
Importantul rol de mamă începe, după cum aţi văzut, încă înainte de conceperea copilului şi continuă după naşterea lui. Nu uitaţi: copilul este ceea ce mâncaţi dvs. înainte şi în timpul sarcinii! Mâncaţi ca pentru doi (calitativ), iar nu cât doi (cantitativ).
Ca o recomandare generală, ce trebuie personalizată, dieta zilnică a gravidei sănătoase ar trebui să cuprindă:
• carne (vită, porc, pasăre, de preferinţă din rase rustice, crescute tradiţional), cca 50 g, sau 100 g peşte, de preferinţă proaspăt, de captură; în caz de anemie, se recomandă carnea de porumbel, iepure, prepeliţă, fazan ş.a., ficat de viţel, gălbenuş de ou;
• leguminoase (proteaginoase): fasole, linte, mazăre, năut, bob; pseudocereale (hrişcă, quinoa, amarant, chia) cca 50 g, în stare uscată; un ou inscripţionat cu cifra zero;
• legume (5-6 feluri), cca 300 g, în stare crudă;
• fructe (4-5 feluri) cca 200-400 g, în stare crudă;
• seminţe (in, cânepă, migdale), nuci, nuci de Brazilia), germeni de plante, cca 50 g; alge 2-3 g în stare uscată;
• apă plată ca atare sau sub formă de tisane sau ceai verde;
• produse ale stupului, miere naturală neîncălzită, păstură.

Aportul de vitamine Și minerale
Evitaţi alimentele poluate, aditivate cu E-uri şi arome artificiale, greu de digerat, alcoolul, tutunul, drogurile, medicamentele chimice.
• se va urmări curba ponderală (evoluţia greutăţii) pentru a se controla dieta atât cantitativ, cât şi calitativ;
• se va păstra permanent un echilibru între alimentele de origine animală şi cele de origine vegetală, respectând combinaţiile alimentare corecte;
• pentru aportul de iod organic, se vor consuma alge marine, iar pentru cel de folaţi – alimente bogate în aceşti compuşi, cu precădere în trimestrul I al sarcinii, în perioada de organogeneză;
• pentru aportul de folaţi (nu acid folic) se vor consuma alimente bogate în vitamina B9: gălbenuş de ou, germeni de grâu, fasole roşie fiartă, susan, mazăre fiartă, brânză Camembert, alune de pădure, andive, salată crudă, broccoli, conopidă, sfeclă roşie, ciuperci, spanac fiert. Folaţii sunt necesari pentru evitarea apariţiei unor maladii grave generate de apariţia defectelor de tub neural (Spina bifida). Folaţii trebuie consumaţi încă dinainte de concepţie în cantităţile necesare evitării carenţelor;
• pentru aportul de vitamina D se vor consuma peşti (hering, sardele în conservă, crap, păstrăv), ou integral, ciuperci, ficat de porc, de viţel, unt, slănină de porc rustic (Mangaliţa), carne slabă de miel şi viţel. Carenţa de vitamina D (colecalciferol sau vitamina D3) creşte riscul de avort spontan recurent, hipertensiune arterială indusă de sarcină, diabet gestaţional, preeclampsie severă, naşteri premature, risc de autism, rahitism, cancer.

Este cunoscut faptul că, în starea de graviditate, apare o uşoară stare de anemie absolut normală prin creşterea volumului total de sânge cu cca 50%, dar numai cu cca 25% a volumului eritrocitar. Acesta este răspunsul adecvat al organismului femeii însărcinate la necesitatea de a creşte fluiditatea sângelui pentru o mai bună alimentare a placentei cu nutrienţi şi pentru transportul toxinelor în procesul de detoxifiere al mamei şi fătului. Însă trebuie să se evite anemia patologică. Se vor prefera sursele alimentare de fier (hemic sau organic) şi nu cele de fier anorganic, periculos, pro-oxidant. Surse alimentare bogate în fier hemic sunt: carnea de porumbel, iepure, porc, curcă sau prepeliţă, ficatul de porc sau de oaie. Surse alimentare de fier organic, non-hemic sunt: pătrunjelul, ciupercile, busuiocul, oregano, salvia, ceaiul (Camellia sinensis), tărâţele de grâu, germenii de grâu, fulgii de ovăz, făina integrală de grâu, făina de secară, pâinea integrală. Absorbţia fierului organic din vegetale este stimulată de vitamina C şi fructoza din fructe.

În plus, femeia gravidă trebuie să se odihnească mai mult, să-şi găsească echilibrul interior, să-şi petreacă timpul liber făcând ceea ce îi oferă cu adevărat plăcere, să petreacă cât mai mult timp în aer liber curat, să facă plimbări după luarea mesei. Să facă exerciţii de combatere a stresului de toate felurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *