1852_oameni

Suntem 7 miliarde

Ziua de 31 octombrie, considerata istorica, a fost calculata de ONU Population Fund. Se estimeaza ca la aceasta data a venit pe lume copilul care a urcat cifra populatiei globale la 7 miliarde. Cel mai probabil, nasterea epocala a avut loc in China sau India. In aceste doua tari se concentreaza, in prezent, peste o treime din populatia Terrei (in China – 1,35 miliarde, iar in India – 1,24 miliarde).
UN NOU MOMENT DE RASCRUCE
La inceputul acestei ere, pe Pamant locuiau circa 252 de milioane de oameni. In anul 1000 – erau 253 de milioane. Primul boom demografic a avut loc dupa 1800, cand s-a ajuns la primul miliard. Mai exact, in 1900 se inregistrau peste 1,6 miliarde. De aici incolo, cresterea a fost spectaculoasa, de-a dreptul exploziva. Ca urmare, la inceputul secolului al XXI-lea, pe glob locuiau 6,085 de miliarde de suflete. Si iata ca in numai 11 ani, cifra a crescut cu aproape un miliard. Iar daca previziunile specialistilor din cadrul Diviziei Populatie a ONU se dovedesc realiste, numarul locuitorilor de pe Terra ar putea ajunge, in 2100, la 10 miliarde. Ba mai mult, unii experti sustin ca acest lucru s-ar putea intampla mult mai devreme, si anume la jumatatea acestui secol.
CAUZE SI EFECTE
Principalii factori care au condus la sporul demografic sunt cresterea generala a sperantei de viata (si datorita imbunatatirii accesului la tratamente), reducerea ratei mortalitatii infantile, fertilitatea care a scazut in unele tari sarace mai putin decat se previziona, precum si cresterea acesteia in anumite tari bogate, precum Statele Unite, Marea Britanie si Danemarca. Mai exact, rapoartele ONU arata ca, din 1925, populatia Yemenului s-a marit de cinci ori, ajungand la 25 de milioane, si urmeaza sa creasca vertiginos la 100 de milioane, pana la sfarsitul secolului. In Nigeria, cea mai populata tara din Africa (162 de milioane de locuitori), se estimeaza ca populatia va atinge 730 milioane pana in 2100. In Malawi, o tara de 15 milioane de locuitori, se va ajunge la 129 milioane de locuitori. Si in SUA va avea loc o crestere insemnata, ajungandu- se la o populatie de 478 de milioane de locuitori, cu 167 de milioane mai mult decat in prezent. Aceasta
datorita imigratiei masive si fertilitatii imigrantilor hispanici.
10 MILIARDE, ATAT VA NUMARA POPULATIA PLANETEI IN 2100, POTRIVIT ESTIMARILOR ONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *