1728_delfini

Terapia cu delfinii

Delfinii sunt mamifere marine care traiesc in general in zonele cu apa nu foarte adanca, destul de aproape de tarmuri. Sunt foarte inteligenti si sociabili, iar in conditii de captivitate pot fi usor dresati. Aceasta si datorita faptului ca au creierul asemanator cu cel al omului in ceea ce priveste forma, dimensiunea si numarul circumvolutiunilor. Filme cu delfini care se imprietenesc cu oameni, caini, pisici si alte vietati abunda pe internet. Exista locuri speciale in care le poti admira diversele giumbuslucuri -si care se numesc chiar asa: delfinarii.
Mai mult decat atat, delfinii sunt protagonistii unei intregi ramuri terapeutice care le poarta numele. Delfinoterapia capata din ce in ce mai multa amploare si in Europa, dupa ce initial aparuse in Statele Unite ale Americii.
O ora de inot alaturi de aceste mamifere care parca zambesc tot timpul, iti poate ridica moralul si te poate face sa vezi viata cu alti ochi, alungand numaidecat depresiile provocate de stresul cotidian. Ofera-ti acest rasfat mai ales pe timpul verii, ori de cate ori ai ocazia!
O MICA PREZENTARE A ACESTEI TERAPII
Delfinoterapia a aparut pentru prima oara in 1978 si a fost pusa in evidenta de doctorul american David Nathanson, care a demonstrat prin studiile sale ca delfinii pot ajuta persoanele cu probleme majore. In special copiii suferind de autism si alte probleme speciale, cum ar fi sindromul Down, probleme severe de auz, paralizie cerebrala, probleme de vedere, afectiuni ale coloanei vertebrale sunt vizati de aceasta terapie. Mai nou, pe aceasta lista au fost introduse si cazuri de supravietuire in urma unor catastrofe, incidente critice, traume psihologice majore. Ideea de baza a doctorului Nathanson era ca deficitul de atentie poate fi corectat actionand asupra motivatiei. Prezenta delfinului face posibila cresterea interesului copilului, care devine astfel dispus sa incerce diferite comportamente inaccesibile in mod normal. Reuseste astfel sa mearga mai bine, sa vorbeasca, devine interesat sa comunice cu ceilalti si chiar sa invete mai mult si mai repede.
CUM SE FACE?
Terapia cu delfini presupune mai multe sedinte in care copilul respectiv inoata circa o jumatate de ora impreuna cu delfinul. Delfinii in cauza sunt dresati si le plac copiii, ii poarta pe spate, stau la mangaiat si, in general, au un comportament foarte prietenos. E foarte important sa nu existe frica de apa si chiar de delfin, date fiind marimea si aspectul lui. Copilul trebuie sa aiba un costum special, ca acelea folosite pentru scufundari, pentru a nu suferi de frig la contactul cu apa. Pentru ca este vorba de copii cu probleme grave, totul e supravegheat indeaproape de terapeut. Inotul impreuna cu delfinii calmeaza spasmele, induce o stare de relaxare generala organismului si restabileste increderea in fortele proprii. In afara de aceste sedinte de inot, se mai fac si grupuri de terapie cu familia, pentru imbunatatirea mediului de viata al copilului dupa terminarea tratamentului, care poate dura pana la doua saptamani. De asemenea, tratamentul include si activitati cu delfinii la tarm. Copiii sunt stimulati de abilitatile speciale ale acestor mamifere. Faptul ca ele pot sa sara prin cercuri sau sa le prinda, ca raspund la comenzile dresorilor, ca afiseaza o stare de buna dispozitie si tonus este de natura sa impulsioneze copilul sa-si imbunatateasca anumite performante.
ULTRASUNETE EMISE DE DELFINI
Pentru a se localiza, delfinii emit ultrasunete care se dovedesc foarte importante pe parcursul terapiei. Acestea fac sa cresca fluxurile de enzime si hormoni, fapt care duce la schimbari pozitive de natura chimica si electrica in organismul pacientilor.
Ultrasunetele emise de delfini realizeaza un masaj la nivel celular, maresc penetrabilitatea membranelor celulare, favorizand astfel patrunderea mai usoara a elementelor vitale. De asemenea, ele pot drena lichidele din zonele blocate ale tesuturilor. Mai mult decat atat, au un efect analgezic.
In functie de pozitia pe care o are fata de pacient, delfinul orienteaza in mod natural fluxul de ultrasunete catre zona capului sau a spatelui pacientului.
UNDE, CAND SI… CAT?
Unul din cazurile cele mai recente este cel al micutului american Dave, in varsta de 4 ani, diagnosticat cu paralizie cerebrala, care a fost dus de parintii lui in Florida pentru delfinoterapie. Dupa numai patru sedinte, Dave a fost capabil sa stea linistit pe toata durata mesei intr-un restaurant, situatie in care el s-ar fi miscat necontenit. Dupa 20 de sedinte a devenit mult mai interesat de alti oameni si a reusit sa se exprime mult mai bine verbal.
Terapia cu delfini in Florida costa cam 5.400 de dolari pentru 10 sedinte. Mai aproape, in Turcia, o poti gasi cam la jumatate de pret. In Kusadasi, o sedinta costa 250 de euro.
Delfinii sunt prietenosi. Alaturi de ei, vei redescoperi sinceritatea, altruismul si placerile simple ale vietii. Sunetele pe care le emit au, de asemenea, un efect terapeutic intens si te calmeaza fara sa-ti dai seama.
…SI VARIANTA ARTIFICIALA
Un inginer marin din Hull, Marea Britanie, a inventat un substitut pentru inotul cu delfini. Inventatorul, Paul Obernay, a fost inspirat de interesul pentru viata marina si de credinta sa ca delfinii nu ar trebui tinuti in captivitate. Aparatul numit Cupola cu Delfini foloseste ecrane video si sunete marine pentru a crea senzatia de a fi in largul oceanului, cu animalele. Construirea lui a durat doi ani si a costat o suta de mii de lire sterline. In prezent, aparatul se afla in teste la spitalul Spire din Analby, langa Hull. Unul dintre copiii care l-au testat este Joel Collier, in varsta de noua ani, diagnosticat cu paralizie cerebrala. Tatal copilului spune ca a observat reale progrese in ceea ce priveste capacitatea lui de concentrare. Dupa ce va mai fi testat inca zece saptamani, aparatul va fi trimis in Scotia la o universitate care il va mai supune unor teste inainte de a fi produs pe scara larga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *