1492_masini

Topul oraselor galagioase din Romania

Zgomotul poate provoca modificari ale presiunii sanguine, tulburari ale ritmului cardiac si al celui respirator, slabirea atentiei, leziuni ale timpanului si diminuarea reflexelor. Dar cel mai adesea, poluarea fonica ridica nivelul stresului si provoaca insomnii. Un studiu publicat recent de European Heart Journal arata ca expunerea la zgomotul traficului auto creste considerabil sansele aparitiei unui infarct, in special in cazul celor care au trecut de varsta de 65 de ani. Pe de alta parte, zgomotul duce la scaderea productivitatii si a motivatiei cognitive.
BUCURESTIUL, CEL MAI POLUAT FONIC ORAS
Conform studiilor publice, 85% din populatia Bucurestiului este afectata de un nivel al zgomotelor peste norma admisa, urmat de Constanta (76% din populatie afectata), Cluj-Napoca (64%), Brasov si Ploiesti (61%), Galati (55%) si Timisoara (49%). In schimb, Iasul conduce topul celor mai linistite orase din Romania cu doar 16% din populatie afectata de zgomot. In urma masuratorilor fonice din 250 de puncte fixe din Bucuresti, cele mai poluate segmente ale Capitalei sunt: Bulevardul Magheru (zona Nottara), zona Oltenitei, Bulevardul Ferdinand (zona Iulia Hasdeu), Bulevardul Ghencea, Pantelimon (zona Morarilor). Cele mai linistite cartiere sunt Primaverii si Drumul Taberei. Specialistii spun ca numarul foarte mare de masini, stilul agresiv de condus al bucurestenilor si lucrarile frecvente care se fac pe strazile Capitalei sunt de vina pentru poluarea sonora excesiva. Blocurile cu iesire la bulevarde si apartamentele de la etajele inferioare sunt cele mai expuse zgomotului.
ALTE SURSE DE ZGOMOT
Poluarea sonora poate fi definita ca zgomot intruziv care deranjeaza si distrage de la functionarea normala. Desi ai fi tentata sa crezi ca este doar o problema a marilor orase, poluarea sonora se poate regasi in orice comunitate in doze suficiente pentru a-ti afecta sanatatea si a-ti perturba productivitatea. Fii atenta la cele mai frecvente surse de zgomot:
AEROPORTURILE. Este dovedit faptul ca poluarea sonora produsa de avioane are un impact negativ major asupra celor care locuiesc in preajma aeroporturilor. Astfel, poate duce la boli de inima, cresterea tensiunii arteriale si stres cronic.
LOCUL DE MUNCA. Nu te gandi doar la santiere de constructii sau linii industriale de productie. Poluarea sonora apare oriunde lucreaza mai multi oameni intr-un birou aglomerat. Daca ai in jur colegi care vorbesc mereu la telefon, intra si ies tot timpul pe usa sau produc alte zgomote perturbante, eficienta muncii tale poate sa scada fara sa-ti dai seama.
ZGOMOTUL DE ACASA. Poate ca nu te-ai gandit niciodata la casa ta ca fiind zgomotoasa, dar daca exista activitate continua, inclusiv un televizor deschis tot timpul, acest zgomot general poate sa fie o sursa de distragere si stres. Copiii care provin din medii zgomotoase sufera, din pricina efectelor secundare ale poluarii sonore, de probleme care includ o dezvoltare cognitiva mai scazuta sau chiar anxietate.
POLUAREA FONICA DAUNEAZA SANATATII! CE SOLUTII AI?
Studiile efectuate pe persoane care locuiesc in apropierea unor factori de poluare fonica arata ca sanatatea acestora este mai instabila comparativ cu a celor care traiesc intr-un mediu linistit. Asta pentru ca stresul prelungit slabeste sistemul imunitar al corpului. Daca traiesti intr-un loc galagios si ai in plan o schimbare a locuintei, ia in considerare un apartament care nu are geamurile spre un bulevard. Ideal ar fi sa ai si niste pomi in preajma, pentru ca sunt o bariera fonica naturala pretioasa. O alta solutie ar mai fi montarea geamurilor termopan cu tripla protectie. Ca o solutie de moment, mai ales daca nu reusesti sa te odihnesti si acest lucru incepe sa-si puna amprenta asupra starii tale de sanatate, gandeste-te la eficienta dopurilor pentru urechi. Desi ofera o protectie fonica redusa, te pot ajuta sa ai un somn mai linistit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *