shutterstock_175397630 (1)

Uleiul de argan, aurul lichid al berberilor

shutterstock_175397630 (1)Cel mai titrat dintre produsele-minune ale ultimilor ani, uleiul de argan, are toate motivele să rămână în topul „miracolelor din natură“, specialiştii fiind gata chiar să-l declare cel mai bun produs natural de îngrijire a pielii.

Ce este
Uleiul de argan este extras din fructele arborelui de argan (Argania spinosa) sau arganier, ce creşte doar în zona de sud-vest a Marocului (Essaouira-Agadir), aria extrem de redusă de cultivare făcând ca uleiul de argan să fie considerat un produs rar şi preţios. Acolo, plantaţiile de arganieri, ce se întind pe 800.000 de hectare şi ale căror rădăcini menţin în echilibru umiditatea şi fertilitatea solului, funcţionează precum un zid ce împiedică practic deşertificarea restului ţării prin eroziune eoliană. Arganierul este deci un arbore endemic, spinos, dar care rămâne mereu verde şi se bucură de o viaţă lungă – trăiește între 150-200 de ani. Deşi nu începe să facă fructe înainte de a atinge maturitatea, la 30-50 de ani, arganul reprezintă o adevărată comoară pentru oamenii locului, care îl folosesc în întregime, de la lemn până la frunze şi fructe. Din fructele acestui arbore preţios, oarecum asemănătoare măslinelor, se obţine un ulei puţin mai închis la culoare, cu o pronunţată tentă roşcat-maronie. Procesul de obţinere al acestuia este îndelungat şi destul de anevoios, principiul ce-i stă la bază fiind la rândul său similar celui prin care se obţine uleiul de măsline: pentru un singur litru de ulei de argan este necesară producţia de fructe obţinută de la 5-6 arganieri.

Istoric
Deşi, după boomul comercial din ultimii ani, pare mai degrabă contemporan cu secolul 21 Occidental, uleiul de argan este cunscut şi folosit de către triburile de berberi nomazi încă din vechime. Astfel, în tradiţia berberă, procesul obţinerii uleiului de argan era similar oarecum celui prin care, în Indonezia, se obţine şi astăzi cea mai preţioasă cafea din lume, Kopi Luwak. Asemenea boabelor de cafea, ce erau ingerate mai întâi de către manguste, şi fructele de argan obişnuiau să treacă mai întâi prin sistemul digestiv al caprelor. Odată digerate, acestea erau culese de berberi, curăţate şi transformate în ulei (prin presare la rece), pe care aceştia îl foloseau apoi atât ca aliment, cât şi în scop dermato-cosmetic, pentru tratarea acneeei, a arsurilor, eczemelor, rănilor şi altor afecţiuni inflamatorii ale pielii, fiind o adevărată comoară pentru oamenii locului. Din cauza defrişărilor masive din secolele trecute practicate de localnici, care foloseau lemnul arborelui pentru încălzire, arborele de argan devine o specie pe cale de dispariţie şi intră din 1999 sub protecţia UNESCO, perioadă care o marchează, probabil, şi pe cea a intrarii uleiului de argan pe pieţele internaţionale.

Beneficii generale
Bogat în nutrienţi esenţiali, cum ar fi betacarotenul, vitamina E, fenoli şi acizi graşi nesaturaţi omega-3 (consideraţi superiori celor proveniţi din uleiul de măsline), uleiul de argan îşi are la fel de bine locul şi în preparatele culinare, connoisseurii bucătăriei rafinate apreciindu-l mai ales pentru aroma sa cu iz de nuci. Astfel, uleiul de argan poate îmbogăţi orice preparat din bucătărie, fiind folosit mai ales în salate, dar şi în numeroase preparate marocane. Consumat ca aliment, acesta contribuie la scăderea nivelului colesterolului „rău“, stimulând circulaţia sângelui şi mărind capacitatea naturală de apărare a organismului. Studiile recente susţin că uleiul de argan este la fel de benefic şi în lupta împotriva cancerului de prostată, dar şi a altor tipuri de cancer, şi că ajută la tratarea diabetului (reduce rezistenţa organismului la insulină) şi protejează organismul de diverse afecţiuni cardiovasculare şi inflamatorii.

Beneficii cosmetice
Dacă în Maroc, ţara sa de provenienţă, „aurul lichid“ are întrebuinţări diverse, în ţările occidentale, uleiul de argan este extrem de apreciat în industria cosmetică, fiind folosit de la simpla sa formă iniţială (uleiul presat la rece) şi până la variate combinaţii realizate în produsele pentru îngrijirea pielii şi părului. Spre deosebire de uleiul de argan alimentar, care se obţine din seminţe uşor prăjite, cel cosmetic provine din seminţe crude, ceea ce garantează păstrarea intactă a nutrienţilor. Pornind de la acest principiu, cele mai bune efecte cosmetice se obţin tot atunci când acesta este foslosit în forma sa cea mai pură, aceea de ulei extra virgin. Şi chiar dacă la prima vedere gândul de a folosi un ulei direct pe faţă poate să nu pară extrem de „apetisant“, efectele acestuia se pot număra printre cele mai plăcute surprize pe care le poţi avea după folosirea unui produs de înfrumuseţare. Chiar după prima aplicare, tenul tău se va transforma, devenind fin şi strălucitor. Problemele scalpului uscat, dar şi ale părului casant şi care se încâlceşte repede, pot fi rezolvate prin aplicarea uleiului de argan pe părul puţin umed. Poţi folosi uleiul de argan ca loţiune de corp, imediat după duş, dar şi în loc de cremă de mâini – efectele vor fi miraculoase. Acest produs-minune este perfect şi pentru femeile însărcinate, care îl pot folosi pentru a-şi proteja pielea de vergeturi. Înainte de a-l achiziţiona, asta dacă nu este deja preferatul tău, verifică ca produsul să fie bio-organic şi să provină dintr-o sursă de încredere.

Uleiul de argan este eficient împotriva cancerului de prostată, dar şi a altor tipuri de cancer, ajută la tratarea diabetului (reduce rezistenţa organismului la insulină) şi protejează organismul de diverse afecţiuni cardiovasculare şi inflamatorii.

Felicia Abaza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *