1732_sanatsex

Vaginitele bacteriene si miotice

In mod normal, in vaginul tau traiesc in armonie numeroase bacterii si ciuperci, care formeaza flora lui obisnuita. Atunci cand una dintre bacteriile sau ciupercile aflate aici se inmulteste in mod excesiv, apare vaginita bacteriana sau cea micotica. Ambele se pot manifesta printr-o scurgere abundenta si urat mirositoare, mancarimi, un miros specific si neplacut la nivelul vaginului.
DIN CE CAUZE APAR?
Aproximativ 95% din flora vaginala este alcatuita din bacterii numite lactobacili. Lactobacilii ajuta la mentinerea pH-ului vaginal la un nivel scazut si previn inmultirea excesiva a altor tipuri de microorganisme daunatoare. Orice intruziune artificiala poate schimba echilibrul bacteriilor. Aceasta se poate produce de la o spalare excesiva a interiorului vaginului, trecand prin utilizarea tampoanelor interne si pana la introducerea de dispozitive contraceptive, cum ar fi diafragma sau steriletul. In ceea ce priveste echilibrul ciupercilor aflate normal in vagin, acestea pot fi deranjate de un simplu tratament cu antibiotice, dar si de folosirea altor medicamente, cum ar fi prednisonul.
Un nivel ridicat de estrogeni, cum este cel din perioada sarcinii, poate declansa, si el, un dezechilibru. Pilulele contraceptive, de asemenea. Variatiile nivelului de glicemie in caz de diabet sunt o alta cauza a pierderii echilibrului vaginal. Activitatea sexuala orala poate fi un factor de risc. La fel si lenjeria sintetica, ce mentine caldura si umezeala – atentie la costumele de baie ude purtate excesiv! Majoritatea infectiilor vaginale micotice sunt determinate de Candida albicans, levura ce poate fi tratata eficient cu medicamente antifungice standard. Atat vaginita bacteriana cat si cea micotica sunt favorizate de apropierea menstruatiei, ca urmare a schimbarilor hormonale, si ambele pot trece de la sine dupa terminarea acesteia.
CUM LE TRATEZI?
In primul rand, va trebui sa faci o analiza a secretiei vaginale, pentru a depista daca nu e vorba de o boala cu transmitere sexuala. In privinta tratarii partenerului, parerile sunt impartite. Unii medici spun ca nu e nevoie, altii ca trebuie. Cel mai bine, consulta-ti medicul personal. In cazul unei vaginite bacteriene, medicul iti va prescrie un antibiotic, dar va trebui sa iei inca un medicament pentru a nu perturba si flora zonei. Totusi, in unele cazuri, dezechilibrul bacterial reapare la un anumit timp dupa administrarea medicamentelor. De multe ori, bacteriile se reechilibreaza de la sine dupa terminarea ciclului menstrual. O metoda cat se poate de noninvaziva este introducerea de iaurt in vagin, in fiecare seara, timp de doua saptamani. Exista si ovule speciale care contin doar lactobacili. In ceea ce priveste candida, aceasta se trateaza cu ovule vaginale cu acid boric sau cu medicamente administrate pe cale orala. Mare atentie la aceste vaginite daca apar cand esti insarcinata! Nu introduce niciun fel de ovul in vagin fara sa-ti consulti medicul curant!
Unele dintre ele pot declansa un avort spontan sau nasterea prematura. Nu neglija disconfortul din zona intima. Vaginita netratata poate duce inclusiv la infertilitate.
10%-15% DINTRE FEMEILE APARENT SANATOASE SUFERA DE VAGINITA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *