1708_prize

Vampirii energetici

Daca ai face un tur al casei tale, ai fi surprinsa de cat de multe leduri suntaprinse. Televizorul, DVD playerul, radioul, filtrul de cafea, cuptorul cu microunde, aparatul de facut paine, iPod-ul si alte gadgeturi electronice consuma curent chiar si atunci cand sunt in standby. De cate ori te-ai intrebat daca ele cresc factura la electricitate? Si de cate ori ai presupus ca acest consum ar fi insignifiant? Ei bine, un studiu efectuat de Lawrence Berkeley National Laboratory din SUA, comandat de California Energy Commission si gigantul furnizor de energie si petrol British Petroleum (BP), care a platit 500 de milioane de dolari pentru cercetare, arata ca modul de standby al electronicelor ridica factura anuala la curentul electric cu pana la 13%!
CE INSEAMNA ACEASTA RISIPA
Nu trebuie sa fii membru Greenpeace sau un ecologist zelos pentru a-ti da seama ca este un procentaj cam mare, care se simte, in primul rand, la buzunar. Americanii, de exemplu, plateasc aproximativ 4 miliarde de dolari pe an pentru consumul electronicelor lasate in priza, in standby. Dincolo de aspectele financiare insa, 27 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe an sunt eliberate in atmosfera din cauza acestor vampiri. Este echivalentul emisiilor degajate de peste 3,7 milio ane de masini!
CAM CAT PAPA
Un sistem complet audio-video (televizor, DVD Player si boxe), uitat in standby, consuma circa 45 W. Acest lucru duce la un cost suplimentar mediu de 40 de dolari pe an, potrivit studiul Berkeley Lab. Un calculator lasat sa doarma incarca factura unui american cu pana la 100 de dolari intr-un an. Un studiu asemanator facut public in Marea Britanie releva ca britanicii dau cu pana la 8% mai multi bani in fiecare an din cauza modului de asteptare al electronicelor, iar francezii, cu pana la 7%. La noi inca nu s-au facut astfel de cercetari. Ai ocazia sa fii propriul tau studiu de caz. Mult succes!
MODALITATI SIMPLE DE A TINE VAMPIRII LA„DIETA
Opteaza pentru dispozitive care nu consuma energie in momentul in care aparatele nu sunt conectate. Exista anumite cabluri de alimentare ale telefoanelor mobile care nu consuma energie daca telefonul nu este conectat. De asemenea, comerciantii ofera diverse adaptoare pentru prize sau cabluri de alimentare care utilizeaza energie cu timp prestabilit de trei pana la sase ore. Dupa acest timp, gadgeturile aflate in priza nu mai consuma energie electrica. Cumpara-ti prelungitoare cu butoane on/ off. Acestea iti permit sa opresti accesul la curent al mai multor aparate printr-o singura apasare de buton.
CU 5,5% CRESTE ANUAL CONSUMUL DE ENERGIE ELECTRICA IN ROMANIA
Mai multa tehnologie, inseamna mai multe prize, mai multe prelungitoare si un consum mai mare, care iti va goli buzunarele la sfarsitul lunii
PONTURI PENTRU UN CONSUM REDUS DE ENERGIE
1 FOLOSESTE BECURI CU HALOGEN SAU LEDURI. Fata de cele vechi, consuma cu aproximativ 60% mai putin.
2 ILUMINEAZA-TI LOCUINTA INTELIGENT. E mai bine sa ai surse de lumina separate pentru diferite parti ale camerei decat una singura de o intensitate mai mare.
3 PUNE-TI LAMPI CU SENZOR DE MISCARE, care se inchid singure cand nu mai ai treaba in zonele respective ale casei.
4 INCHIDE BINE USA FRIGIDERULUI si evita sa pui in el alimente calde; aparatul va avea nevoie de mai multa energie pentru a raci.
5 SCHIMBA TERMOSTATUL LA UN GRAD IN PLUS VARA SI IN MINUS IARNA. Aproximativ 43% din costul facturii de energie electrica se datoreaza aparatelor care au rolul de a incalzi sau raci.
6 INCEARCA SA FOLOSESTI MAI RAR MASINA DE SPALAT RUFE. Hainele usoare pot fi spalate cu mana. Vei economisi atat curent electric, cat si apa. Acelasi lucru e valabil si pentru masina de spalat vase.
7 EVITA LUMINOZITATEA SPORITA a ecranului televizorului si calculatorului, precum si volumul ridicat al difuzorului – toate se regasesc in factura lunara de energie.
8 SCHIMBA ELECTROCASNICELE VECHI cu unele din clasa A (A+ sau A++). Acestea au un randament mai mare la mai putini wati. De asemenea, in cazul frigiderului, ai grija sa alegi programul potrivit pentru temperatura de afara si cantitatea de alimente pe care o ai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *