1606_morcov

Vitaminele liposolubile

Vitaminele sunt catalizatori ce ajuta la realizarea a numeroase procese din organism: producerea energiei, metabolismul hormonal, intarirea sistemului imunitar, cresterea celulara, asimilarea si digerarea alimentelor. Nu degeaba au fost numite de Casimir Funk, biochimistul american care le-a descoperit in 1912, sufletele vietii (amina vietii, vitamina). Acesta a identificat mai intai vitamina B1, care a eliminat pentru totdeauna riscul unei maladii foarte grave la acea vreme, cunoscuta sub numele de beriberi. Boala se manifesta prin oboseala, iritabilitate, diminuarea capacitatii de memorare, parestezii ale membrelor inferioare, crampe musculare, ajungand pana la insuficienta cardiaca si chiar soc cardiovascular.
Orice simptome de slabiciune, in general, pot indica lipsa unei vitamine. Controlul medical periodic si analizele sunt foarte importante pentru a depista carentele. Au fost identificate doua feluri de vitamine: hidrosolubile – care se dizolva in apa – si liposolubile – care se dizolva in grasimi. Vitaminele hidrosolubile nu se depoziteaza in corp, de aceea ele trebuie ingerate zilnic. Vitaminele liposolubile se depoziteaza la nivelul ficatului, de unde sunt preluate atunci cand este nevoie. Rolul lor este, asemenea hormonilor, de a participa la procesele din organism care asigura dezvoltarea celulelor, prin sintetizarea componentelor simple in altele, mai complexe. Datorita faptului ca vitaminele liposolubile sunt stocate in ficat si in tesuturile grase, daca iei suplimente atunci cand nu e nevoie, acestea pot deveni toxice. Aceste vitamine sunt: A, D, E si K.
4 SUNT VITAMINELE LIPOSOLUBILE: A, D, E, K
VITAMINA D
Rolul cel mai important al vitaminei D este acela de a fixa calciul in oase si peste tot unde este nevoie in organism. Pentru a avea o cantitate optima din aceasta vitamina este necesara expunerea la razele solare. La copii, lipsa vitaminei D se manifesta prin rahitism, intarziere in crestere, contracturi musculare, convulsii, eruptie dentara intar ziata. La adulti, apare scaderea mi neralizarii osoase care faciliteaza fracturile si deformarea coloanei vertebrale, scaderea fortei musculare. Excesul de vitamina D poate duce la aparitia pietrelor la rinichi si la obturarea vaselor de sange. Se manifesta prin greata, voma, diaree, poliurie. O poti asimila prin alimentatie din: ulei de peste, unt, lapte gras, frisca naturala, galbenus de ou, sardele, somon.
VITAMINA E
Se mai numeste si tocoferol, de la tokos, care inseamna germinare. Are rolul de a mentine integritatea structurala si functionala a aparatului reproducator si de prevenire a sterilitatii. De asemenea, are rol antioxidant la nivel celular, fortifica peretii vaselor capilare si ajuta la cresterea imunitatii organismului, prin protejarea leucocitelor. Lipsa vitaminei E apare in ciroza hepatica, atrezie biliara, carcinom pancreatic si conduce la anemie secundara, distrofii neuronale si musculare.
Consumul excesiv de produse rafinate si prajirea alimentelor duc la scaderea cantitatii de tocoferol in organism. Il poti asimila din alimente ca: germeni de cereale, arahide, nuci, alune, migdale, polen, paine neagra si intermediara, leguminoase uscate.
VITAMINA K
Este vitamina antihemoragica – coaguleaza sangele – are rol in respiratia celulara, transformarea glucozei in glicogen, functionarea optima a ficatului, sinteza proteinelor la nivelul maduvei osoase. Deficitul de vitamina K poate aparea la nou-nascuti, precum si in urma tratamentelor indelungate cu antibiotice, in cazul cirozei si al hepatitei cronice. O poti absorbi prin alimentatie din vegetalele verzi proaspete, branzeturi grase si carne. Fructele si cerealele sunt sarace in vitamina K.
Pestele, mai ales cel care are carnea rosie, este foarte bogat in vitamine liposolubile. Introdu-l in dieta ta uzuala pentru a asigura sanatatea sistemului tau osos si pentru a-ti lua doza de antioxidanti care te protejeazã impotriva bolilor si poluarii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *